BinnenkortNieuws

OPERA2DAY maakt productie in coronaformaat

OPERA2DAY gaat samen met het New European Ensemble en Museum Speelklok een ‘volwaardige nieuwe reizende productie in coronaformaat’ maken: The Mad King. De productie combineert muziek van Peter Maxwell Davies, Händel en Brendan Faegre.

Campagnebeeld van The Mad King. (© Henk Bleeker)

OPERA2DAY kondigt de nieuwe productie The Mad King aan als een ‘meeslepende en kleurrijke theaterbelevenis’, die geheel aangepast kan worden aan de RIVM-maatregelen die op het moment van een voorstelling gelden.

The Mad King draait om een machtige man die ‘omringd door zijn vreemdsoortige vogelverzameling in isolatie zijn wanen bestrijdt’. Als een trekvogel uit Azië zijn intrek in één van zijn kooien neemt, wordt de man gedwongen om zijn angsten, overtuigingen en gewoontes onder ogen te zien.

Onderdeel van de voorstelling zijn de Eight Songs for a Mad King van Peter Maxwell Davies uit 1969. ‘De buitenissige liederen vormen de ultieme uitdaging voor een bariton, die zijn stem van angstaanjagend hoog naar hartverzakkend laag moet gebruiken’, beschrijft OPERA2DAY.

Van Händel wordt verschillende muziek uit zijn opera’s en oratoria gebruikt, ‘gearrangeerd voor een scala aan instrumenten (conventioneel én mechanisch)’. Componist en arrangeur Brendan Faegre is verantwoordelijk voor de ‘vormgeving van het muzikale universum’. Museum Speelklok treedt op als samenwerkingspartner vanwege zijn specialisme op het gebied van mechanische orgels en muziekinstrumenten.

De Italiaan Stefano Simone Pintor regisseert The Mad King. De muzikale leiding is in handen van Hernán Schvartzman. De baritons Charles Johnston en Wiebe Pier Cnossen alterneren als de hoofdpersoon. Verder is er een mimespeler. Het ensemble wordt gevormd door zes musici van het New European Ensemble.

De première staat gepland voor woensdag 20 januari 2021, wanneer de productie twee keer op een avond opgevoerd wordt in de Koninklijke Schouwburg. Daarna volgt tot en met 14 maart een tournee door het land.

Zie voor meer informatie de website van OPERA2DAY.

Vorig artikel

Regards sur l'infini: nieuwe cd Katharine Dain

Volgend artikel

Poëtisch cd-debuut voor Hahns eersteling

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.