BinnenkortNieuws

ZaterdagMatinee speelt nieuw kerstoratorium

Componist James MacMillan probeert in de voetsporen van Bach te treden met een nieuw Christmas Oratorio. Het opdrachtwerk voor onder meer de NTR ZaterdagMatinee wordt op 16 januari uitgevoerd in het Concertgebouw, live te horen op NPO Radio 4.

Componist James MacMillan in actie. (© Hans van der Woerd)

James MacMillan is geen onbekende in Nederland. De Schotse componist was een paar jaar vaste gastdirigent van de Radio Kamer Filharmonie en dirigeerde veelvuldig eigen werk in de ZasterdagMatinee. Met zijn Christmas Oratorio durft MacMillan zich te meten met Bach, en dat ‘zonder blikken of blozen’, aldus de Matinee.

Het Christmas Oratorio is een opdracht van de Matinee, het London Philharmonic Orchestra, het Melbourne Symphony Orchestra en de New York Philharmonic. De uitvoering in het Concertgebouw is de wereldpremière (de geplande wereldpremière in Londen ging vanwege de coronacrisis niet door).

Het werk bestaat uit veertien delen. De vooral van vocale composities bekende MacMillan mengt ‘de invloed van de sinfonia’s, koralen en aria’s van Bach met oude, Engelse kerstpoëzie, hedendaagse sonoriteiten en Schotse volksmuziek’, zo beschrijft de Matinee.

De concertserie van de Omroep prijst het werk als ‘een gedroomd cadeau’ voor het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Die staan beide onder leiding van James MacMillan zelf. De twee solopartijen worden gezongen door sopraan Mary Bevan en bariton Christopher Maltman, beiden bekend van verschillende optredens in Nederland.

De uitvoering van het Christmas Oratorio is vanaf 14.15 uur live op NPO Radio 4 te horen. Zie voor meer informatie de website van de NTR ZaterdagMatinee.

Vorig artikel

Place de l'Opera bestaat twaalf jaar

Volgend artikel

The Mad King: een blik achter de schermen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.