BinnenkortNieuws

Concertgebouw geeft college over muziek en brein

Het Concertgebouw en BNNVARA organiseren op 3 maart een college over muziek en het brein in tijden van corona. De professoren Erik Scherder en Dick Swaab spreken over het thema, verschillende musici verzorgen de muzikale omlijsting.

Erik Scherder en Dick Swaab. (© Milagro Elstak)

Erik Scherder gaf eerder colleges over muziek en het brein in het Concertgebouw. Dit keer plaatst hij, samen met collega-professor Dick Swaab, het thema in de actualiteit: hij onderzoekt de positieve rol van muziek op het brein, in het bijzonder in stressvolle periodes als tijdens een lockdown. ‘In ons college nemen we de mensen mee langs de ontwikkeling van het brein. Een ontwikkeling die nu anders loopt dan normaal, door alle coronamaatregelen. Wat is de rol van muziek in die ontwikkeling? Die rol kán ontzettend groot zijn!’

Diverse musici voorzien het college van liveoptredens. Pianist Cor Bakker levert als ‘sidekick’ muzikale illustraties. Bassiste en zangeres Jala Heywood, winnaar van het Koninklijk Concertgebouw Concours, is te horen en cellist Alexander Warenberg speelt muziek van Bach. Verder zijn er optredens van pianist Nino Gvetadze en het duo Marlies Claasen en Tom Klein.

Het college is opgezet door het Concertgebouw en BNNVARA met hulp van het NPO Cultuurmakersfonds. Het is op 3 maart om 20.30 uur te zien op NPO 2 Extra en via de website en de socialemediakanalen van het Concertgebouw.

Vorig artikel

BarokOpera Amsterdam maakt Vuurtorenwachter

Volgend artikel

La Wally voor het eerst uitgebracht op dvd

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.