Binnenkort

Opera in de media: week 14 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. Onze tip voor week 14 van 2021 (3 – 9 april) is de opera Pelléas et Mélisande door de Opéra de Lille, op vrijdag te zien bij OperaVision.

Passiemuziek rond Pasen

De Passie van nu van World Opera Lab wordt op vrijdag 2 april om 20.30 uur gestreamd en blijft tot en met 5 april online. Miranda Lakerveld regisseerde deze ‘Troost in zeven talen’. Elf musici, onder wie sopraan Aylin Sezer en bariton Sinan Vural, vervlechten de muziek van Bachs Matthäus-Passion met klanken uit onder meer Libanon, Irak en Suriname. Aanmelden met een vrijwillige donatie kan op www.cangotickets.com.

Aylin Sezer in de Passie van nu. (© Nichon Glerum)

Op Goede Vrijdag (vanavond, 2 april) wordt de uitvoering van de Johannes Passion van Bach door de Nederlandse Bachvereniging op tv uitgezonden. De uitzending begint om 19.15 uur op NPO 2. Voorafgaand is er een inleiding en interview met dirigent René Jacobs.

Aan de online Meezing Hallelujah van de Nederlandse Reisopera hebben meer dan zeshonderd zangamateurs meegedaan. Met behulp van oefenvideomateriaal, gemaakt door dirigent Klaas-Jan de Groot en koorleden van Consensus Vocalis, studeerden de deelnemers hun partij in. Uiteindelijk hebben 175 amateurzangers een video, foto of mp3 van zichzelf ingestuurd als bijdrage aan de gezamenlijke videoclip. Op Eerste Paasdag, zondag 4 april, gaat om 9.00 uur de videoclip live op www.reisopera.nl en op de socialemedia-, YouTube- en Vimeo-kanalen van de Nederlandse Reisopera.

Het was altijd al een droom van violist/dirigent Johannes Leertouwer om de niet-gedocumenteerde oerversie van de Matthäus-Passion te brengen. Hij deed dat voor de opname in Leiden met 25 muzikanten, ongeveer het aantal uitvoerenden dat Bach destijds ook zou hebben gekozen. De uitvoering is op Goede Vrijdag vanaf 13:30 uur via internet te zien en te beluisteren met als solisten onder anderen Klaartje van Veldhoven, Stefan Kennedy en Martijn Cornet. Op de website van de Stadsgehoorzaal Leiden is de registratie vanaf 13.30 uur te zien. De opname blijft nog een maand online.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest maakt een selectie van negen hoogtepunten uit Bachs Matthäus-Passion. Het orkest gaf een ‘zeldzaam close gefilmd videoconcert’, dat online te bekijken is. Onder leiding van Jan Willem de Vriend werkten als solisten onder anderen Ilse Eerens en Henk Neven mee, met het Laurens Collegium. Het programma blijft de komende maanden online staan.

Dirigent Karel Deseure leidt de philharmonie zuidnederland in een uitvoering van Bachs Johannes Passion. In het Maastrichtse Theater aan het Vrijthof zingen onder anderen Huub Claessens, Kristina Bitenc, Rosanne van Sandwijk en Michael Wilmering. De livestream op 2 april begint al om 14.00 uur. Er zijn ook uitzendingen op Omroep Brabant (3 april 9.30 uur) en L1 Limburg (3 april 13.35 uur).

Muziekliefhebbers voor wie het geen Pasen is zonder de Matthäus-Passion óf Jesus Christ Superstar kunnen op vrijdag en zondag kijken naar ‘De Passie’, die de muziek van Bach en Andrew Lloyd Webber combineert. De editie van dit jaar is gratis online te zien. Onder anderen Rick Zwart zingt mee. Hij zat ook in de eerdere afleveringen van ‘De Passie’. ‘De Passie was een combinatie van rockopera en oratorium, daarvoor zochten ze iemand die zowel een basaria uit de Matthäus-Passion kon zingen als een nummer uit Jesus Christ Superstar. Het was echt lekker, even mijn stem anders gebruiken, even uit het klassieke keurslijf’, vertelde Zwart in een recent interview met Place de l’Opera.

Metropolitan Opera

In de serie Live in HD-online streamt de Metropolitan Opera in New York iedere dag een productie uit het verleden. Originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief) vindt u op de website van de Met. De serie ‘Love triangles’ gaat zaterdag door met Massenets Werther, gezongen door onder anderen Lisette Oropesa, Sophie Koch en Jonas Kaufmann. Anna Netrebko was in 2012 de ster in Donizetti’s L’elisir d’amore, waarin ook Matthew Polenzani en Mariusz Kwiecień te zien waren. De stream is zondag te zien.

Jonas Kaufmann en Sophie Koch in Werther. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Op Tweede Paasdag komt Tristan und Isolde van Wagner terug, met Nina Stemme, Ekaterina Gubanova en Stuart Skelton. Die vertelde in een interview met Place de l’Opera in november 2019 dat hij collega Ben Heppner belde voor hij zijn eerste Tristan zong: ‘Ik vroeg hem me alles te vertellen wat ik moest weten over de rol, en dat deed hij. Zo gaat het tussen Wagnerzangers. We weten hoe veeleisend het repertoire is en hoe zwaar. Dat schept een band.’

Vanaf dinsdag start het weekthema ‘From page to stage’ met op maandag Marina Poplavskaya in Faust van Gounod, naast Jonas Kaufmann. Over het werken met dirigent Yannick Nézet-Séguin zei Polavskaya in een recent interview: ‘Hij voelt je stem in zijn eigen lichaam en weet wanneer je moet ademhalen. Hij hoefde dan ook nooit aan ons als zangers te vragen of het comfortabel was, hij voelde het zelf aan. En wat hij met het orkest deed! Je zult enorm gaan genieten.’

De Rigoletto van woensdag dateert van 1981. James Levine dirigeerde onder anderen Luciano Pavarotti. Op donderdag staat Tsjaikovski’s Jevgeni Onjegin geprogrammeerd met Anna Netrebko en Peter Mattei. Uit begin jaren tachtig is de opname van Francesca da Rimini van Zandonai, met Renata Scotto en Plácido Domingo.

Wiener Staatsoper

De Wiener Staatsoper streamt op zondag Fidelio van Beethoven in een regie van Otto Schenk. In de hoofdrollen zingen Klaus Florian Vogt, Anja Kampe en Evgeny Nikitin. Ook op maandag een klassieker: La bohème van Puccini met Speranza Scappucci voor het orkest en in de hoofdrollen Benjamin Bernheim en Marina Rebeka. Uit Wenen komt deze week ook een Rigoletto, opgenomen in 2016. Regisseur Pierre Audi werkte met solisten als Juan Diego Flórez en Olga Peretyatko.

Bayerische Staatsoper

Op maandag is om 17.00 uur vanuit het Nationaltheater van de Bayerische Staatsoper het kinderprogramma TÖRÖÖÖÖ te zien. Bij de solisten ziet u twee ex-finalisten van het Internationaal Vocalisten Concours Den Bosch, Yajie Zhang (2020) en Milan Siljanov (2014). De stream is gratis te zien op de website van het operahuis.

NPO Radio 4

Stijn Schoonderwoerd. (© Guido Benschop)

Op zaterdagochtend is in Een goede morgen met algemeen directeur van Nationale Opera & Ballet Stijn Schoonderwoerd te gast. Hij laat vanaf 10.00 uur zijn persoonlijke muziekkeuze horen.

NTR Opera Live (zaterdag 19.00 uur) prolongeert wegens succes een hele avond met operette. Er klinkt muziek van onder anderen Offenbach, Strauss, Romberg en Léhar.

Het Zondagmiddagconcert staat in het teken van Bach. Het Nederlands Kamerorkest en Cappella Amsterdam voeren onder leiding van Daniel Reuss een verkorte Johannes Passion uit. Solisten zijn Werner Güra, Berend Eijkhout en Jan Douwes. De opname werd eerder deze week gemaakt in het Amsterdamse Concertgebouw.

In het Avondconcert voeren op zondag Vox Luminis en het Freiburger Barockorchester muziek uit van Bernhard, Steffani en Biber. Dirigent Lionel Meunier leidt onder meer het Stabat Mater van Agostino Steffani.

Podium Witteman

In Podium Witteman, op zondag om 18.20 uur op NPO 2, vraagt Floris Kortie aandacht voor de Nederlandse componist Alphons Diepenbrock. Een dag voor Diepenbrocks honderdste sterfdag klinkt zijn muziek door bariton Raoul Steffani. Hij zingt ‘En Sourdine’ met de musici van Club Classique.

Nieuw op YouTube

De Britse bariton Roderick Williams nam recent in de Kleine Zaal van het Concertgebouw een uitvoering van de Songs of Travel op. Williams vertelde in een interview met Place de l’Opera over de samenwerking met pianist Daan Boertien: ‘Bij onze eerste noten samen was duidelijk dat het goed zou worden.’ De opname blijft voorlopig op YouTube terug te kijken.

Parsifal in Palermo

Componist Richard Wagner voltooide zijn opera Parsifal, waarvan de derde akte zich op Goede Vrijdag afspeelt, in Palermo. Hij gaf zijn vrouw Cosima op 25 december 1881, haar verjaardag, de bijna afgeronde partituur van zijn opera. Vorig jaar januari maakten regisseur Graham Vick en dirigent Omer Meir Wellber daar een productie van Parsifal, die nog op Arte Concert is terug te kijken. In het Teatro Massimo in Palermo zong Julian Hubbard de rol van Parsifal en Catherine Hunold die van Kundry.

BBC Radio 3

Op zaterdag brengt Opera on 3 een opname van Rossini’s komedie Le Comte Ory, gemaakt in februari 2013 bij de Metropolitan Opera in New York. In de hoofdrollen zongen Juan Diego Flórez, Pretty Yende en Karine Deshayes. Het orkest stond onder leiding van Maurizio Benini.

De matinee van donderdag is Falstaff van Verdi, in een opname van de Bayerische Staatsoper. In de titelrol zong Wolfgang Koch, naast onder anderen Ailyn Pérez en Callum Thorpe.

Staatsoper weekend

De Staatsoper Unter den Linden in Berlijn viert Pasen met twee werken van Wagner. Zijn ‘Bühnenweihfestspiel’ Parsifal is op 2 en 4 april vanaf 10.00 uur kosteloos te zien. Het duo Daniel Barenboim en Dmitri Tcherniakov maakte de enscenering met onder anderen Andreas Schager, Anja Kampe en René Pape.

Op 3 en 5 april vanaf 10.00 uur is de opera Tannhäuser te zien, ook onder dirigent Daniel Barenboim en met Sasha Waltz als regisseur. Ook in deze productie is René Pape te zien, naast Peter Seiffert en Marina Prudenskaya. Op de website vindt u alle informatie en het programmaboek. De producties blijven de hele dag online.

OperaVision

Op vrijdag om 19.00 uur gaat bij OperaVision een productie van Pelléas et Mélisande in première. De opera van Debussy werd vorige maand opgenomen bij de Opéra de Lille. Pelléas wordt gezongen door Julien Behr, Mélisande door Vannina Santoni. De enscenering werd gemaakt door Daniel Jeanneteau, dirigent was François-Xavier Roth.

Vorig artikel

Oer-Matthäus als goedmaker in passietijd

Volgend artikel

Vroege Verdi’s: Giovanna d’Arco uit Milaan

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.