BinnenkortNieuws

Nationale Opera neemt deel aan tests met publiek

Nationale Opera & Ballet neemt op 16 en 18 april met twee voorstellingen deel aan een onderzoek van Stichting Open Nederland naar het gebruik van sneltesten in de culturele sector. Voor het experiment wordt een beperkt aantal bezoekers in het operahuis toegelaten.

Sinds lange tijd In de grote zaal van Nationale Opera & Ballet is op dit moment plek voor zo’n 360 toeschouwers. (© Kim Krijnen)

Stichting Open Nederland organiseert in samenwerking met de overheid van 13 tot en met 21 april verspreid over het land testpilots, bedoeld om te onderzoeken hoe de inzet van coronatests zou kunnen werken bij de heropening van onder meer de culturele sector. Nationale Opera & Ballet is gevraagd om met twee voorstellingen mee te werken.

Op 16 april repeteert het Koor van De Nationale Opera Ein deutsches Requiem van Brahms, voor een concert dat op 22 april als stream vanuit het Concertgebouw vertoond zal worden. Vertrekkend koordirigent Ching-Lien Wu dirigeert, de solopartijen worden gezongen door Huw Montague Rendall en Adela Zaharia. Het requiem wordt begeleid door twee piano’s en pauken.

De Nationale Opera nodigt speciaal geselecteerde doelgroepen uit om de repetitie te bezoeken. Bezoekers moeten zich binnen 40 uur voorafgaand aan het bezoek laten testen, zodat naast een toegangsbewijs ook een negatief testresultaat bij de entree getoond kan worden. Het tonen van het testresultaat gaat via een app.

Op 18 april voert Nationale Opera & Ballet een tweede test uit, dan met medewerking van de Junior Company van Het Nationale Ballet, dat een verkorte voorstelling van Colours of Ballet uitvoert.

De pilots moeten eraan bijdragen dat de culturele sector op een veilige manier gefaseerd heropend kan worden. ‘We zijn blij dat er wordt gekeken naar mogelijkheden om op veilige wijze mensen weer te kunnen laten genieten van kunst en cultuur’, zegt algemeen directeur Stijn Schoonderwoerd. ‘We verheugen ons erop om bij deze voorstellingen weer publiek in de zaal te mogen ontvangen, want dat is uiteindelijk waarvoor we hier zijn.’

Het Koninklijk Concertgebouw neemt tevens deel aan het onderzoek van Open Nederland, op 16 april met een optreden van het Concertgebouworkest, op 17 april met een NTR ZaterdagMatinee onder Ed Spanjaard en op 18 april met het Zondagochtend Concert.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Enrique, Stephen, Julius

Volgend artikel

Vroege Verdi’s: Attila uit Milaan

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.