BinnenkortNieuws

Hannigan viert verjaardag in ZaterdagMatinee

Sopraan en dirigent Barbara Hannigan viert op 8 mei haar vijftigste verjaardag met een concert in de NTR ZaterdagMatinee. Ze zingt en dirigeert muziek van Haydn, Barry, Weill en Copland, begeleid door haar eigen ensemble LUDWIG.

Barbara Hannigan in actie voor LUDWIG tijdens een optreden in het Concertgebouw. (© Marco Borggreve)

‘Muziek die blijft verrassen.’ Dat is het motto van het verjaardagsconcert van Barbara Hannigan. Ze mixt oude en nieuwe muziek, met als oudste componist Joseph Haydn. Van hem klinkt zijn negentigste symfonie, gecomponeerd in 1789. ‘Het onverwachte ‘slot’ halverwege de finale van de Negentigste, een zowel dansante als dramatische symfonie vol contrasten en heerlijke een-tweetjes tussen afzonderlijke instrumentgroepen, is berucht’, beschrijft de Matinee.

Hedendaags is het werk Wiener Blut van Gerald Barry. De Ierse componist gebruikt elementen uit verschillende tijdperken ‘lustig dooreen’, aldus de Matinee, waaronder ‘zijn eigen, enigszins moeizame kennismaking met het werk van Bach’.

Aaron Copland en Kurt Weill zijn eveneens present op het programma. Van Copland klinkt Music for the Theatre, van Weill ‘Youkali’ en ‘Lost in the Stars’, speciaal voor Hannigans verjaardag gearrangeerd door Bill Elliott.

Het concert wordt zonder publiek uitgevoerd in het Concertgebouw in Amsterdam. NPO Radio 4 zendt het optreden live uit, aanvang 14.15 uur. Er is ook een livestream via nporadio4.nl/live.

Vorig artikel

Malkin vertelt eerlijk verhaal over moederschap

Volgend artikel

Mazzola en Mijnssen brengen de Donizetti Queens

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.