BinnenkortNieuws

Maak je eigen Winterreise in Den Haag

M31 Foundation en OPERA2DAY presenteren vanaf 25 mei de liederencyclus Winterreise van Schubert als video-operawandeling door Den Haag. Er wordt een route met QR-codes uitgezet, waarmee bezoekers op hun eigen smartphone liederen uit de cyclus kunnen afspelen. Bariton Martijn Cornet zingt.

Martijn Cornet tijdens de opname van Deine Winterreise.

Deine Winterreise is een project van multidisciplinair regisseur Robin Coops, artistiek leider van M31. Hij wilde experimenteren met een nieuwe presentatievorm voor het klassieke lied en tegelijk inspelen op de coronabeperkingen. Deine Winterreise creëert een ‘intieme liveontmoeting met een zanger, waar dat op dit moment fysiek niet mogelijk is’, aldus de makers.

Bezoekers van Deine Winterreise lopen een route door Den Haag, beginnend op Station Hollands Spoor en eindigt op Den Haag Centraal. Langs de route bevinden zich QR-codes, die met een smartphone gescand kunnen worden, waarna een filmclip van één van de liederen uit Winterreise afgespeeld wordt. In de video zijn beelden verwerkt van de locatie waar de wandelaar zich bevindt.

‘Elk lied wordt een audiovisueel gedicht dat de dialoog aangaat met de straten, pleinen en parken van de stad’, stellen de makers. ‘De deelnemer maakt aan den lijve mee hoe individuele gevoelens in deze liederen uitdrukking geven aan universeel gemis aan menselijk contact.’

De liederen van Schuberts beroemde cyclus worden uitgevoerd door de bekende Nederlandse bariton Martijn Cornet en pianist Shuann Chai. OPERA2DAY is bij het project betrokken in de personen van Serge van Veggel (advies artistieke ontwikkeling) en Hernán Schvartzman (muzikale leiding). De productie wordt mede mogelijk gemaakt door Balkonscènes, een tijdelijke regeling van het Fonds Podiumkunsten om ondanks de beperkingen ontmoetingen tussen podiumkunstenaars en het publiek mogelijk te maken.

Deine Winterreise is van 25 mei tot en met 12 september op elk moment van de dag gratis te volgen. De wandeling duurt ongeveer twee uur. Zie voor meer informatie de website van OPERA2DAY.

Vorig artikel

Mazzola en Mijnssen brengen de Donizetti Queens

Volgend artikel

Opera in de media: week 19 van 2021

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.