Binnenkort

Opera in de media: week 19 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. Onze tip voor week 19 van 2021 (8 –14 mei) is de heruitzending van Hercules, een opera van Robert Zuidam, met Bastiaan Everink en Annemarie Kremer in de hoofdrollen.

Metropolitan Opera

In de serie Live in HD-online streamt de Metropolitan Opera in New York iedere dag een productie uit het verleden. Originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief) vindt u op de website van de Met.

Joyce DiDonato in Agrippina. (© Marty Sohl / Met Opera)

In de aanloop naar Moederdag op 9 mei heeft elke gestreamde opera een link met het thema moeders. Het wordt niet echt knus met op zaterdag een recente Wozzeck van Alban Berg. Elza van den Heever en Peter Mattei zingen de hoofdrollen, Yannick Nézet-Séguin leidt de productie, geregisseerd door William Kentridge. Op zondag is er Puccini’s Madama Butterfly met Patricia Racette en Marcello Giordani. Regisseur was Anthony Minghella. Op maandag is er Händels Agrippina, met Joyce DiDonato, Iestyn Davies en Duncan Rock. Enscenering van Sir David McVicar, muzikale leiding van Harry Bicket.

Na maandag ziet u vooral oudere producties in het kader van de National Council Auditions Alumni Week. Op dinsdag een Bohème uit 1982, met Teresa Stratas, Renata Scotto en José Carreras. In Mozarts Don Giovanni zongen in 1990 Carol Vaness, Karita Mattila en Dawn Upshaw, geleid door James Levine. Wagner staat donderdag op het menu, met Tristan und Isolde in een opname uit 1999. Levine dirigeerde wederom, met Jane Eaglen, Katarina Dalayman en Ben Heppner in de cast. De week sluit met Der Rosenkavalier, onder directie van Edo de Waart. De drie vrouwelijke hoofdrollen werden gezongen door Renée Fleming, Christine Schäfer en Susan Graham.

Wagner-special van de Met

Zaterdag brengt de Metropolitan Opera een speciaal event. Vier bekende zangers komen bijeen voor een programma met Wagner en Strauss. Ze treden live op in het Hessisches Staatstheater in Wiesbaden, Duitsland. Op de bühne daar staan sopranen Christine Goerke en Elza van den Heever, tenor Andreas Schager en bariton Michael Volle. Ze zingen, met pianobegeleiding door Craig Terry, delen uit onder meer Tannhäuser, Parsifal en Die Frau ohne Schatten. Ook de complete Wesendonck-Lieder worden gezongen. Het concert, waarvoor op de website Met Stars Live kaarten te koop zijn, begint om 19.00 uur Nederlandse tijd.

Wiener Staatsoper

De Wiener Staatsoper hoopt op 19 mei te heropenen voor een laatste deel van het seizoen. Tot die tijd blijven er streams van opera’s uit het huis in Wenen. Deze week drie recent opgenomen voorstellingen, beginnend op zaterdag met Jevgeni Onjegin uit oktober 2020. Onder dirigent Tomáš Hanus zongen Andrè Schuen, Nicole Car en Bogdan Volkov. Le nozze di Figaro volgt op zondag, opgenomen in februari dit jaar. Philippe Jordan dirigeerde de productie van Jean-Pierre Ponnelle. Ook hier zong Andrè Schuen een hoofdrol, naast Federica Lombardi en Louise Alder. Ook recent werd Nabucco van Verdi opgenomen in Wenen, met Plácido Domingo, Freddie De Tommaso en Anna Pirozzi.

NPO Radio 4

Bastiaan Everink. (© S. Boerma)

De NTR ZaterdagMatinee bestaat uit twee delen. In het eerste hoort u het programma Congratulations to Barbara Hannigan! vanuit het Amsterdamse Concertgebouw. Met het ensemble LUDWIG dirigeert en zingt Hannigan werk van Copland, Haydn en Kurt Weill. Daarna volgt een herhaling van de wereldpremière van een opera van Robert Zuidam. Hij componeerde Hercules, gebaseerd op het leven van bariton Bastiaan Everink. Die zingt zelf de hoofdrol, naast Annemarie Kremer. Everink vertelde over het unieke project in een interview. Het Radio Filharmonisch Orkest werd geleid door James Gaffigan. De opname is van september 2019.

In NTR Opera Live (zaterdag 19.00 uur) staat de hele uitzending in het teken van componist Manuel de Falla. Er zijn twee opera’s te horen, Atlantida en La vida breve. Aan het eind van de avond zingt Carolyn Watkinson ‘El amor brujo’. De opnamen van de opera’s dateren van 1988 en 1991. Op de website van Opera Live vindt u alle details.

Het Zondagmiddagconcert presenteert een opname van 9 maart, gemaakt door het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Gustavo Dudamel. Na de ouverture van Die Zauberflöte volgt de vierde van Mahler, met sopraan Camilla Tilling.

Het Avondconcert van maandag is gewijd aan het lied. Bariton Henk Neven en pianist Hans Eijsackers geven, net als het duo van sopraan Helena Koonings en pianiste Heleen Vegter, een recital. Het is een vooruitblik op de komende editie van het Internationaal Lied Festival Zeist, dat in oktober plaatsvindt. Er klinkt muziek van onder anderen Ivor Gurney, Reynaldo Hahn, Jacques Ibert en Henri Duparc.

Het Vrijdagconcert van 14 april is gevuld met frivoliteiten. Afgewisseld met muziek van Charpentier en Poulenc speelt Het Balletorkest onder leiding van Ivan Meylemans werken van onder anderen D. Bakker (‘Ding-a-dong’), B. Andersson en B. Ulvaeus (‘Waterloo’) en S. Gainsbourg (‘Poupée de Cire’). De kenners snappen het: een avond vol muziek uit de historie van het Eurovisiesongfestival.

Podium Witteman

In Podium Witteman is sopraan Channa Malkin te gast. Ze komt op deze Moederdag praten over haar nieuwe album This is not a lullaby. Geïnspireerd door de emotionele impact van de geboorte van haar zoon Ezra heeft ze het moederschap als thema genomen en liederen gekozen voor en over kinderen, waaronder, anders dan de titel doet vermoeden, enkele wiegeliederen Ze vertelde erover in een interview met Place de l’Opera.

Nieuw op YouTube

Gebarenopera
Opera is beeld en geluid. Wie slecht hoort, heeft aan dat laatste niks. Maar deze productie van Don Pasquale door de Opéra van Montpellier is juist bedoeld voor slechthorenden. De zangers worden aangevuld door acteurs die de Franse gebarentaal gebruiken om het verhaal te verduidelijken. Irma Sluis in 2.0-versie. De voorstelling werd muzikaal geleid door Michele Spotti, de regie was van Valentin Schwarz.

Arte

Op zondagavond, net voor middernacht, brengt Arte een opname van de Staatsoper Hamburg. Dat huis produceerde een nieuwe opvoering van Udo Zimmermanns kameropera Weiße Rose. Aanleiding was de honderdste geboortedag van schrijver Sophie Scholl. Regisseur David Bösch maakte een nieuwe enscenering.

OperaVision

Dirigent Alpesh Chauhan en regisseur Graham Vick maakten in 2019 een productie van Lady Macbeth of Mtsensk van Sjosktakovitsj. De opname bij de Birmingham Opera Company wordt vanaf vrijdag 14 mei gestreamd door OperaVision.

BBC

De zaterdagopera van BBC Radio 3 is er wederom één die voor op de plank lag. U hoort Renée Fleming in Dvořáks Rusalka, opgenomen bij de Metropolitan Opera in 2014. Naast haar staan op het podium Piotr Beczala, Emily Magee en Dolora Zajick. Het orkest werd geleid door Yannick Nézét-Séguin.

Op donderdag is er om 15.00 uur Monteverdi’s Il ritorno d’Ulisse, geproduceerd door het Royal Opera House, maar uitgevoerd in het Londense Roundhouse-theater. De Early Opera Company werd gedirigeerd door Christian Curnyn. Solisten waren onder anderen Roderick Williams, Caitlin Hulcup en Samuel Boden.

Vorig artikel

Maak je eigen Winterreise in Den Haag

Volgend artikel

Davidsen brengt tweede solo-cd uit

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.