BinnenkortNieuws

DNO opent Holland Festival met Die ersten Menschen

De Nationale Opera (DNO) brengt op 3 juni in het kader van het Holland Festival de Nederlandse première van Die ersten Menschen van Rudi Stephan. Calixto Bieito maakt de regie en debuteert daarmee bij DNO. Er zijn zes voorstellingen voor klein publiek.

Campagnebeeld van Die ersten Menschen van Rudi Stephan. (© DNO / Jon Noorlander)

Die ersten Menschen vervangt La damnation de Faust, de productie die DNO oorspronkelijk voor het Holland Festival had gepland, maar die te grootschalig is om onder de huidige omstandigheden op te voeren. Het Concertgebouworkest blijft in de bak zitten: in plaats van Berlioz’ Faust-drama speelt het nu het onbekende werk van Stephan, gedirigeerd door François-Xavier Roth.

Rudi Stephan was een Duitse componist die op 28-jarige leeftijd overleed, aan het front in de Eerste Wereldoorlog. Zijn opera Die ersten Menschen had hij toen net voltooid. Het werk ging in 1924 postuum in wereldpremière. Het was niet eerder in Nederland te zien.

Die ersten Menschen gaat over de eerste mensen op aarde. Het is gebaseerd op een toneelstuk van Otto Borngräber, die ook het libretto schreef. ‘Borngräber laat zien hoe de oerfamilie – Adahm en Chawa en hun zoons Kajin en Chabel – wordt verscheurd door de spanning tussen de seksuele drift en het gretige leven enerzijds en een aan het geestelijke gewijde leven anderzijds’, beschrijft DNO.

De rollen worden bezet door bas-bariton Kyle Ketelsen (Adahm), sopraan Annette Dasch (Chawa), bariton Leigh Melrose (Kajin) en tenor John Osborn (Chabel).

Met Die ersten Menschen opent DNO het Holland Festival. Het festival kreeg afgelopen week toestemming van de overheid om voor publiek te spelen, mits alleen bezoekers met een negatieve coronatest toegelaten worden. De kaartverkoop voor de zes voorstellingen van Die ersten Menschen (waaronder twee zondagmatinees) gaat op 1 juni om 12.00 uur van start.

Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Vorig artikel

Matinee combineert Pergolesi en Scarlatti

Volgend artikel

Interessante Prinz von Homburg uit Stuttgart

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.