BinnenkortNieuws

Matinee combineert Pergolesi en Scarlatti

De NTR ZaterdagMatinee paart op 29 mei Pergolesi’s beroemde Stabat Mater aan de Messa di Santa Cecilia van Alessandro Scarlatti. Giulio Prandi heeft de muzikale leiding, onder de solisten sopraan Robin Johannsen.

Robin Johannsen – geen onbekende in Amsterdam – zingt Pergolesi en Scarlatti. (© Tatjana Dachsel)

Wie kent het niet? Het Stabat Mater van Giovanni Battista Pergolesi is één van de beroemdste werken uit het religieuze repertoire. De ZaterdagMatinee dicht het succes van het werk toe aan ‘een vleugje operatesk drama, gedurfde harmonieën en een exquise balans tussen weemoed en gelukzaligheid’.

Het Coro e Orchestra Ghislieri van dirigent Giulio Prandi is te gast in de Matinee en speelt Pergolesi’s klassieker, met sopraan Robin Johannsen en alt Raffaele Pe in de solopartijen.

Naast Pergolesi klinkt een mis van diens stadgenoot Alessandro Scarlatti. De Messa di Santa Cecilia, gewijd aan de patroonheilige van de muziek, is volgens de Matinee ‘een opwindende mix van contrapunt in ‘stile antico’ en gloedvolle hoogbarok’. De mis is vijf vocale solisten. Sopraan Paolo Valentina Molinari, tenor Raffaele Giordani en bas Alessandro Ravasio voegen zich bij Johannsen en Pe.

De Matinee-uitvoering begint om 14.15 uur en wordt live uitgezonden op NPO Radio 4. Het programmaboekje is gratis te downloaden op de website van de NTR ZaterdagMatinee.

Robin Johannsen was in maart te gast in het tv-programma Podium Witteman:

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Camilla, Francis, Sonya

Volgend artikel

DNO opent Holland Festival met Die ersten Menschen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.