BinnenkortNieuws

OPERA2DAY brengt de opera die Bach nooit schreef

OPERA2DAY heeft maandag zijn plannen voor seizoen 2021/2022 gepresenteerd. Hoofdonderdeel van de programmering is de nieuwe productie J.S. Bach – De Apocalyps, aangekondigd als ‘de opera die Bach nooit schreef’. De voorstelling moet in januari 2022 in première gaan.

Campagnebeeld van de nieuwe productie J.S. Bach – De Apocalyps. (© OPERA2DAY)

Het seizoen van OPERA2DAY begint al in augustus. Het Haagse gezelschap is te gast op Festival O. (voorheen Operadagen Rotterdam). In de voorstelling Quarantaine Eiland wandelen bezoekers in groepjes over het Rijksmonument Quarantainestation Heijplaat in het havengebied van Rotterdam. Op de route worden verhalen verteld en gezongen over pandemieën uit vervlogen tijden en het heden.

Hernán Schvartzman van OPERA2DAY heeft de voorstelling muzikaal ontwikkeld. Dramaturg Tobias Kokkelmans van Festival O. schreef het script. De regie komt van Davy Pieters. De muziek wordt uitgevoerd door musici uit alle windstreken. Sopraan Klaartje van Veldhoven zingt klassiek werk. Quarantaine Eiland is van 25 tot en met 29 augustus acht keer per dag te zien.

Nog tot en met september 12 september is de video-operawandeling Deine Winterreise van regisseur en cineast Robin Coops te volgen. De route loopt door Den Haag, waarbij de wandelaar onderweg QR-codes vindt waarmee hij op zijn smartphone een filmclip met één van de liederen uit Schuberts Winterreise kan afspelen. De cyclus wordt uitgevoerd door bariton Martijn Cornet en pianist Shuann Chai.

Opera van Bach

In januari brengt OPERA2DAY zoals gebruikelijk een nieuwe productie. Net als in Dangerous Liaisons in 2019 werkt het gezelschap samen met de Nederlandse Bachvereniging, die in 2022 honderd jaar bestaat. In de voorstelling J.S. Bach – De Apocalyps staat het zestiende-eeuwse verhaal van Jan van Leyden centraal. Van Leyden beweerde dat het einde der tijden nabij was. Zijn heilstaat werd een tirannie en kwam uiteindelijk ten val.

De Duitse librettist Thomas Höft schreef een libretto en componist Panos Iliopoulos maakte er een doorgecomponeerd geheel van, waarbij hij met name gebruikmaakte van de muziek van Bach. Het scenario werd ontwikkeld door Serge van Veggel, artistiek leider van OPERA2DAY. Hij zal de voorstelling ook regisseren. Hernán Schvartzman heeft de muzikale leiding.

De cast bevat namen als tenor Florian Sievers in de rol van Jan van Leyden, countertenor Sytse Buwalda als Bisschop en Jan Matthijsz, bariton Mattijs van de Woerd in de partij van Bernhard Rothmann en countertenor Gerben van der Werf als Henrick Hendrickz en Jacob Dusentschuer.

J.S. Bach – De Apocalyps gaat op 23 januari in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag in première en maakt daarna een lange tournee door het land.

Aan het einde van het seizoen wordt de Vivaldi-productie Dangerous Liaisons onder de Franse titel Les Liaisons Dangereuses in Zwitserland opgevoerd. De samenwerking met Theater Orchester Biel Solothurn is de eerste internationale coproductie van OPERA2DAY. De voorstelling zal achttien keer opgevoerd worden. De internationale speelreeks was eigenlijk voor vorig jaar gepland, maar na een week repeteren werd de eerste lockdown van kracht en moest de productie geschrapt worden.

Zie voor alle details van het nieuwe seizoensprogramma de website van OPERA2DAY.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Pretty, Andrew en Marina

Volgend artikel

Filmtheater Voorschoten vertoont opening Bayreuth

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.