BinnenkortNieuws

In de zalen: Der Zwerg, Quirijn de Lang, Haydn

In de nieuwe rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere maandag vooruit op de opera-agenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week aandacht voor Der Zwerg en Missa in tempore belli bij De Nationale Opera en het nieuwe recitalprogramma van Quirijn de Lang.

Der Zwerg

Keert de normaliteit dan eindelijk terug? Op 4 september opent De Nationale Opera (DNO) voor duizend toeschouwers een nieuw seizoen, dat hopelijk niet weer na een aantal weken gesmoord wordt, maar in zijn geheel gespeeld mag worden, voor steeds groter publiek. Het Amsterdamse operahuis kiest voor een soort dubbele opening: eerst wordt Der Zwerg van Alexander Zemlinsky opgevoerd, twee dagen daarna gaat de multidisciplinaire voorstelling Missa in tempore belli in première.

Lorenzo Viotti staat in beide producties op de bok en maakt daarmee een vliegende start als nieuwe chef-dirigent van DNO en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Voor Der Zwerg werkt hij samen met regisseur Nanouk Leopold, die normaliter in de wereld van film en theater actief is, maar nu voor het eerst een opera ensceneert. Ze gaat, zo zegt DNO, ‘op zoek naar de kracht van abstractie en de spanningsverhouding tussen de levende zangers en filmprojectie op het toneel’.

Der Zwerg wordt niet vaak opgevoerd. De opera van Zemlinsky is gebaseerd op een sprookje van Oscar Wilde, over een Spaanse kroonprinses die als verjaardagscadeau een kleine man krijgt die haar moet opvrolijken.

De Amerikaanse heldentenor Clay Hilley zingt de rol van Der Zwerg. Annette Dasch vertolkt Ghita, Derek Welton is Don Estoban en de Nederlandse sopraan Lenneke Ruiten zingt Donna Clara. In onze podcast Opera Magazine vertelde Ruiten recent over de rol, de regie en haar voorbereiding (vanaf 0:55).

Der Zwerg is van 4 tot en met 18 september vier keer te zien. Op het moment van schrijven zijn er voor drie voorstellingen nog kaarten beschikbaar.

Info

www.operaballet.nl

Meer lezen

Interview met Lorenzo Viotti bij zijn aanstelling als chef-dirigent.

Kijken en luisteren

Quirijn de Lang

Bariton Quirijn de Lang en pianist Eke Simons presenteren een nieuwe, zelf samengestelde liederencyclus: De stille stad, met muziek van onder anderen Strauss, Schumann, Wolf, Rachmaninov en Poulenc.

Het duo belooft negentien van de mooiste liederen uit de romantiek en moderne liedkunst. De liederen verwijzen met tekst en muziek naar elkaar en vertellen samen een dieper verhaal.

‘De stille straten van de eerste lockdown en de aanhoudende crisis inspireerden ons tot deze bijzondere liederencyclus, waarin herkenbare gevoelens van onmacht, verveling, rouw en ook baldadigheid en sprankjes hoop je meenemen en leiden naar een nieuw begin.’

In onze podcast Opera Magazine vertelde Quirijn de Lang over het project (vanaf 14:45). Afgelopen weekend waren er uitverkochte uitvoeringen in Dreischor en Middenbeemster, op 2 september is er een recital in de Waalse Kerk in Amsterdam.

Info

www.destillestad.nl

Meer lezen

Portret van Quirijn de Lang.

Kijken en luisteren

Missa in tempore belli

Het moet model staan voor een soort productie dat vaker bij De Nationale Opera (DNO) te zien zal zijn: Missa in tempore belli, een mis van Joseph Haydn, gecombineerd met elektronische muziek van de Zwitsers-Israëlische componist Janiv Oron, gecombineerd met dans van Het Nationale Ballet, gecombineerd met video van Simon Hänggi en Hervé Thiot. Met andere woorden: een voorstelling waarin vele genres en disciplines samenkomen.

Lorenzo Viotti leidt ook deze seizoensopenende productie. Regie, decor en licht zijn van Barbora Horáková, een Tsjechische regisseur die Haydns religieuze werk aangrijpt om het gevaar van ‘een rechtlijnige ideologie’ te belichten.

In de cast zingen Janai Brugger, Polly Leech, Mingjie Lei en Johannes Kammler. Er zijn van 6 tot en met 21 september vier voorstellingen. Op het moment van schrijven zijn voor alle voorstellingen nog kaarten beschikbaar.

Info

www.operaballet.nl

Meer lezen

Tom Server schreef in The Guardian over Haydn de operacomponist.

Kijken en luisteren

Een overzicht van operavoorstellingen, liedrecitals en vocale concerten in Nederland vindt u in onze opera-agenda. Dé plek om uw operabezoeken te plannen.

Vorig artikel

Luister naar Opera Magazine, aflevering 2

Volgend artikel

Volksopera speelt genderfluïde Offenbach

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.