BinnenkortNieuws

Royal Opera presenteert bioscoopseizoen 2021/2022

Het Royal Opera House heeft dinsdag bekendgemaakt welke producties het dit seizoen live in bioscopen over de hele wereld zal vertonen. De serie biedt zowel opera als ballet en start op 9 december met De Notenkraker. Voor operaliefhebbers zijn er vertoningen van Tosca, Rigoletto en La traviata.

Het Royal Opera House brengt op 15 december Tosca, hier tijdens een opvoering in 2016, met Roberto Frontali als Scarpia. (© 2016 ROH / foto door Catherine Ashmore)

Het Royal Opera House bereikt met zijn bioscoopserie ruim 2.000 bioscopen en filmtheaters in de wereld. Voorheen bood het Londense theater ieder seizoen zes opera’s en zes balletten. Voor het nieuwe seizoen is gekozen voor een kleiner programma met drie balletvoorstellingen en drie operaproducties.

Tosca is op 15 december de eerste operatitel in het programma. Puccini’s klassieker is te zien in een regie van Jonathan Kent met historisch getrouwe decors van Paul Brown. De cast bestaat uit onder anderen Elena Stikhina (Tosca), Bryan Hymel (Cavaradossi) en Alexey Markov (Scarpia). Oksana Lyniv heeft de muzikale leiding.

Verdi’s opera Rigoletto is op 10 maart 2022 te zien in een nieuwe productie van Oliver Mears, zijn eerste als directeur van de Royal Opera. De cast is nog niet bekend, al worden de voorstellingen ervoor en erna gezongen door onder anderen Luca Salsi, Javier Camarena en Rosa Feola.

De laatste opera van het bioscoopseizoen is ook een klassieker: La traviata, te zien op 13 april 2022. Het beroemde verhaal over de courtisane Violetta is te zien in een regie van Richard Eyre, inmiddels een klassieker in het Royal Opera-repertoire. Maar liefst vijf verschillende sopranen mogen gedurende het seizoen Violetta zingen. Op 13 april is het de beurt aan de Zuid-Afrikaanse Pretty Yende. Ze staat naast onder anderen Stephen Costello en Dimitri Platanias. Giacomo Sagripanti dirigeert.

De balletprogrammering voor bioscopen bestaat uit De Notenkraker (9 december 2021), Romeo and Juliet (14 februari 2022) en Het Zwanenmeer (19 mei 2022).

Zie voor meer informatie de website van het Royal Opera House.

Vorig artikel

Haydns oorlogsmis als liturgie van het leven

Volgend artikel

Concertgebouw presenteert tweede seizoenshelft

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.