BinnenkortNieuws

In de zalen: Vocallis, Vermeulen, Lied voor de maan

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere maandag vooruit op de opera-agenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week aandacht voor het Festival Vocallis, een recital van Olivia Vermeulen en de tournee van Een lied voor de maan.

Festival Vocallis

Tegelijk met het Internationaal Lied Festival Zeist ging afgelopen week het Festival Vocallis van start. Het festival bestaat tien jaar en viert dat tot en met 7 november met vijftig concerten en masterclasses op veertig locaties in Zuid-Limburg, met ook enkele optredens in België en Duitsland. Er zijn recitals, verhalen, gedichten en cabaretvoorstellingen.

Een grote portie van het programma is klassiek van aard, met optredens van onder anderen Het Collectief met sopraan Katrien Baerts, bariton Raoul Steffani, tenor Peter Gijsbertsen, sopraan Daphne Ramakers en tenor Pascal Pittie. De centrale componisten in de programmering zijn Ciurlionis, Alphons Diepenbrock en Alexander Zemlinsky.

Info

www.festivalvocallis.nl

Meer lezen

Wat je moet weten over Alexander Zemlinsky

Kijken en luisteren

Peter Gijsbertsen was afgelopen weekend te gast op het Festival Vocallis. Hij kwam in onze podcast Opera Magazine uitgebreid aan het woord over zijn liedprogramma en zijn loopbaan (vanaf 0:55).

Recital Olivia Vermeulen

De bekende Nederlandse mezzosopraan staat op dinsdag 2 november in de Kleine Zaal van het Concertgebouw met een thematisch liedrecital: Hello Darkness. Het programma draait om alle aspecten van de dood: de lugubere kant, intense rouw, maar bijvoorbeeld ook lichte en vermakelijke inzichten, zo belooft het Concertgebouw.

De muziekkeuze is zeer breed. Er klinkt barokmuziek van Monteverdi en liedwerk van grootmeester Schubert, maar ook moderner repertoire van onder anderen Cage en Rihm en zelfs muziek van popster Billie Eilish. Pianist Jan Philip Schulze begeleidt Vermeulen.

Vermeulen boekte vorig jaar veel succes met het thematische liedprogramma Dirty Minds, over lust, macht en erotiek, eveneens een creatie met Jan Philip Schulze. Het duo won een Edison Klassiek met hun opname.

Het recital in Amsterdam begint om 20.15 uur en duurt tot 21.30 uur. Op het moment van schrijven zijn er nog kaarten te krijgen.

Info

www.concertgebouw.nl

Meer lezen

Recensie Dirty Minds

Kijken en luisteren

Een lied voor de maan

Een lied voor de maan is een familievoorstelling (6+) naar een verhaal van Toon Tellegen, over een mol die een lied voor de maan wil componeren, omdat die zo eenzaam aan de hemel staat. Willem Bruls en Mathilde Wantenaar vormden Tellegens werk om tot een libretto. Wantenaar componeerde ook de muziek.

De opera ging in maart 2021 online in première en is dit najaar toch nog live in de theaters te zien. Na zes voorstellingen in Amsterdam gaat de coproductie van De Nationale Opera en Opera Zuid deze week op tournee door het land. Er zijn tot en met 28 november voorstellingen in een groot aantal theaters.

De voorstelling wordt begeleid door het Nationaal Jeugdorkest. In de rollen Vera Fiselier, Ginette Puylaert, Francine Vis, Jan-Willem Schaafsma, Berend Eijkhout en Mirna Ackers. De regie is in handen van Béatrice Lachaussée.

Info

www.operazuid.nl

Meer lezen

Recensie, 22 oktober 2021

Reportage tijdens het repetitieproces voor de première in maart 2021

Interview met Berend Eijkhout, vertolker van de sprinkhaan en de aardworm

Kijken en luisteren

(Foto homepage: Olivia Vermeulen © Felix Broede)

Plan uw operabezoek met onze handige opera-agenda!

Vorig artikel

René Jacobs biedt grenzeloos Telemann-genot

Volgend artikel

Ontroerende zang markeert opening Lied Festival

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.