BinnenkortNieuws

Keesmaat regisseert in Philadelphia

De Nederlandse regisseur Jorinde Keesmaat presenteert op 12 februari haar nieuwe voorstelling Mending Wall aan het Bryn Mawr College nabij Philadelphia. De productie wordt op 14 februari ook in Brooklyn, New York, uitgevoerd.

Jorinde Keesmaat. (© Tara Fallaux)

Jorinde Keesmaat maakt al geruime tijd carrière in Amerika. Van 2016 tot 2019 was ze ‘guest director-in-residence’ bij het Center for Contemporary Opera in New York en momenteel is ze directeur in residentie van National Sawdust in Brooklyn.

‘In New York is een grotere groep mensen geïnteresseerd in nieuwe muziek’, vertelde ze in 2016 in een interview met Place de l’Opera. ‘Louis Andriessen is hier een grotere ster dan in Nederland. Tegelijk merk ik dat mijn Europese achtergrond heel waardevol is. In Europa hebben we zo’n ongelofelijke culturele bagage; dat is een hele goede voedingsbodem.’

Keesmaat is ook regelmatig in eigen land actief, zoals in 2019, toen ze Die Zauberflöte bij Opera Zuid ensceneerde. Deze maand is ze echter terug op Amerikaanse bodem. Samen met het PRISM Quartet, sopraan Tony Arnold en pianist Arturo O’Farrill ontwikkelde ze de voorstelling Mending Wall.

Het geregisseerde concert gaat over de betekenis van muren in onze wereld en raakt aan thema’s als identiteit, gemeenschap, verdeeldheid en vrijheid. De première van de voorstelling moest door de coronacrisis uitgesteld worden. Tijdens de crisis werkte Keesmaat aan een herziening van haar regieconcept, waarin de paradox van persoonlijk contact een grote rol speelt. De muziek in de voorstelling is van de hand van Martin Bresnick, George Lewis, Juri Seo en pianist Arturo O’Farrill.

Lees meer over de voorstelling op de website van het PRISM Quartet.

Vorig artikel

Groots gezongen Così in saaie dansvorm

Volgend artikel

Engeltjes in droomrol als milde koning Solomon

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.