BinnenkortFeaturedRedactioneel

In de zalen: wereldsterren en jong talent

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere week vooruit op de opera- en vocale concertagenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Het is een week met wereldsterren en veel jong operatalent en u moet op 2 juli echt een keuze maken, want er is die dag heel veel te zien.

In het Internationaal Vocalisten Concours ’s Hertogenbosch (IVC) gaat jong talent strijden om de prijzen in de halve-en grote finale. Ander jong talent maakt zijn opwachting in Dido and Aeneas in Paradiso in Amsterdam, in Die Zauberflöte in Deventer en in een heerlijk zomerconcert in het Concertgebouw in Amsterdam. Wereldsterren Ian Bostridge en Fatma Said zingen recitals in  Amsterdam en er is een première van de Amerikaans-Chinese componist Huang Ruo, Book of Mountains and Seas.

De 55ste editie van het Internationaal Vocalisten Concours ‘s Hertogenbosch is in volle gang met jonge talenten uit de hele wereld in De Verkade Fabriek in Den Bosch. Vandaag (28 juni) zijn de halve finales en de grote finale met orkest vindt op 2 juli plaats in het Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven. De finalisten worden begeleid door philharmonie zuidnederland o.l.v dirigent Hartmut Haenchen. De Nederlandse Tinka Pypker is een van de finalisten.

De jury bestaat dit jaar uit: juryvoorzitter Linda Finnie (mezzo sopraan en voormalig winnaar van het IVC in 1977), Vesselina Kasarova(mezzo sopraan), Charlotte Margiono (sopraan), Leonardo Capalbo (tenor), John Fulljames( operaregisseur en directeur van de Koninklijke Opera Kopenhagen), Damià Carbonell Nicolau (directeur artistieke zaken De Nationale Opera) en Javier Menédez (directeur van de Opera Sevillia).

Leonardo Capalbo als Don Carlos in 2019 © Opera Ballet Vlaanderen / Annemie Augustijns)

Naast de competitie, biedt het IVC ook talrijke concerten en masterclasses. Juryleden Vessalina Kasarova, Charlotte Margiono en John Fulljames geven masterclasses in de Verkade Fabriek.

Wereldster moet afzeggen.

Het speciale concert met Eva Maria Westbroek, die samen met jurylid Leonardo Capalbo en de winnares van de Publieksprijs in 2018, Nina van Essen een operaconcert zou geven op 1 juli, is vanwege ziekte van Eva-Maria Westbroek helaas geannuleerd.

Sopraan Fatma SaidFoto: © Eduardus Lee

Een andere wereldster, de Egyptische sopraan Fatma Said, moest in april een recital afzeggen, maar is er nu wel, op 5 juli in De Kleine Zaal van het Concertgebouw.  Het concert, met veel van de lievelingscomponisten van Fatma Said, begint om 20.00 uur.

 

Meer Jong Talent

Ander jong talent is te zien in twee volledige geënsceneerde opera producties. De International Opera Studio presenteert Dido and Aeneas in een moderne uitvoering op een moderne locatie Paradiso in Amsterdam en tien jonge acteertalenten en twee muzikanten werken onder leiding van het professionele Maakers-team aan hun eigen versie van de opera Die Zauberflöte van Mozart.

Campagnebeeld Die Zauberflöte. Foto:© Annina Romita

De Maakers is een talentproject van de Theatermakerij Enschede en de Nederlandse Reisopera.

De Maakers maakten een eigen bewerking van Die Zauberflöte – wat als de leugen regeert. Ze spelen in hun eigen bewerkte versie maar liefst 19 rollen.

De voorstelling is te zien op het Poolshoogte festival in Deventer op 2 juli. De aanvang is 15.00 uur.

Hier een kleine vooruitblik.

The Big Sing

Book of Mountains and Seas is geïnspireerd op een Chinees boek uit de 4e eeuw voor Christus, een verzameling oude scheppingsmythen. In deze verhalen staat het gevoel van respect en ontzag voor de natuur centraal.

Book of Mountains and Seas, Ars Nova Copenhagen © Foto: Steven Pisano

Book of Mountains and Seas is onderdeel van The Big Sing. Tot en met 3 juli 2022 biedt The Big Sing op diverse locaties in Haarlem en Amsterdam unieke en meeslepende concerten van internationale koren en ensembles op hoog niveau en avontuurlijke mee-zingprojecten voor amateurzangers.

Book of Mountains and Seas is te zien in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam op 3 juli en begint om 15.00 uur

Hier een introductie video van Book of Mountains and Seas.

Zomer met Opera

In het Concertgebouw is de zomerprogrammering in volle gang.

Symfonieorkest Phion en de Nederlandse Reisopera brengen een zonnig operagala, geleid door Claus Peter Flor. Internationale solisten zingen de meest geliefde aria’s en duetten van onder anderen Verdi, Mozart en Puccini. Van La bohème tot La traviata.

De solisten zijn Iwona Sobotka sopraan, Arthur Espiritu tenor en Igor Bakan bariton.

Iwana Sobotka © Ewa Zukowksa

Op het programma onder meer delen uit Mozart’s  Don Giovanni en Die Zauberflöte, Verdi’s La Traviata en Puccini’s La Bohème en operette aria’s van Lehár. Het orkest speelt tevens beroemde ouvertures en intermezzo’s.

Aanvang is 20.00 uur.

Zoals ik al zei wordt al dit jonge talent omlijst door twee wereldsterren. Ftama Said geeft haar recital in het Concertgebouw en de beroemde tenor Ian Bostridge en pianist Julius Drake geven een ‘bloemlezing uit het formidabele liedoeuvre van Schubert’ in het Muziekgebouw aan ’t IJ  op 30 juni om 20.15 uur.

Ian Bostridge. (© Simon Fowler)

Alle periodes uit Schuberts componerende leven komen voorbij, met zowel bekende liederen als ‘Der Wanderer’ en ‘An die Freude’ als kinder bekende liederen, zoals ´Wie Ulfru Fischt´en ´An mein Klavier´

Voorafgaand aan het recital is er zoals gebruikelijk in het Muziekgebouw aan ´t IJ een leuk voorprogramma waarin dit keer sopraan Ana Balestra optreedt met pianist
Felix Justin. Zij voeren liederen van Francis Poulenc Carlos Guastavino uit. Dit mini recital begint om 19.30 uur

 

Vorig artikel

Eenheid in Schumanns Faust van Herreweghe

Volgend artikel

Sopraan Tinka Pypker finalist in IVC

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen