FeaturedHeadlineNieuwsWedstrijd

Sopraan Tinka Pypker finalist in IVC

De Nederlandse sopraan Tinka Pypker heeft zich weten te plaatsen voor de finale van het Internationaal Vocalistenconcours.

Sopraan Tinka Pypker (© Reinout Bos)

Tijdens de halve finale zong zij met grote klankschoonheid en overtuigende expressie Mozarts aria ‘Ach, ich fühl es’ (uit Die Zauberflöte) en de scène en caballetta ‘Regnava nel silenzio/Quando rapido’ uit Lucia di Lammermoor van Donizetti. Zij had een heel eigen opvatting van het door alle deelnemers uitgevoerde prijslied ‘Het goud van Vermeer’ van tekstschrijver, de bas bariton Marc Pantus en componist Bart Visman. Het lied gaat over een zanger die op het punt staat een recital te geven en zich afvraagt waarom eigenlijk. De nogal hilarische inhoud doet denken aan een cabareteske scène voor klassieke zangstem en piano. Diverse deelnemers maakten er een komische act van, maar Pypker zong het serieus als een klassiek dramatisch tafereel.

De thans 26-jarige sopraan studeerde in 2019 af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en was tot in 2021 lid van de Dutch National Opera Academy in Amsterdam, waardoor zij in diverse operaproducties ervaring opdeed bij De Nationale Opera. Internationaal slaat zij haar vleugels al uit. In oktober/november zingt zij mee in de jubileumuitvoering van Der Zwerg van Zemlinsky door de Opera van Keulen.

Irene Hoogveld

Nog een Nederlandse sopraan presenteerde zich in de halve finale, Irene Hoogveld (29). Met Mozarts ´Non più di fiori´uit La clemenza di Tito, met Wagners ‘Dich, teure Halle’ (Tannhäuser) en het prijslied ´Het goud van Vermeer’ liet zij weliswaar een sterke indruk achter, maar een finaleplaats leverde het niet op. Wel werd zij beloond met de Prijs van de Vrienden van het IVC, goed voor 1500 euro.

Sopraan Irene Hoogveld @Irene Hoogveld Foto:Bas Weetink

Zestien kandidaten waren er geselecteerd voor de halve finale op maandag 28 juni, uit een veld van in totaal 66 vocalisten, afkomstig  uit 24 landen, waarbij ook een bariton (Vincent Kusters ) en een countertenor (Gerben van der Werf) uit Nederland, die echter niet door de voorrondes kwamen.

Finale-zangers

Alle finalsten van het 55st IVC@ foto: Karen van Gilst

Naar de finale op 2 juli in Eindhoven gaat nog een sopraan, de Portugese Silvia Sequeira die een prachtig en overtuigend mini-recital verzorgde. Verder drie mezzo-sopranen: de Belgische Linsey Coppens, de Tsjechische Jolana Slavikova en de eveneens Tsjechische Bella Adamova, die reeds een prijs in de wacht heeft gesleept; ze won de Junior Jury Prijs.  Aan bod komen ook twee tenoren: de qua stem en voordracht voortreffelijke Stanislaw Napierala uit Polen en Andrei Danilov uit Rusland. Danilov werd beloond met de Persprijs, die net als de Junior -versie op basis van de Halve finale al werd uitgereikt. Slechts één lage mannenstem haalde een finaleplaats: de Poolse bariton Szymon  Raczkowski, veruit de langste deelnemer.

Bijzonder was de bijdrage van de Chinese coloratuursopraan Xueli Zhou. Zij realiseerde met virtuoze lichtheid de scène ‘Ou va la jeune Hindoue?’uit Lakmé van Leon Delibes wat haar een enthousiast tussentijds applaus opleverde. Ze dingt mee naar de nieuwe Marianne Blok Prijs (2.000 euro), vernoemd naar de vorig jaar gestorven Nederlandse coloratuursopraan en gefinancierd door een uit haar nalatenschap gevormde Foundation. Ze zingt daarom wel een aria in de finale, maar is geen finaliste.

Datzelfde geldt voor de bariton Yurii Strakhov uit Oekraïne, die als niet-finalist wel een aria zal zingen in die grote finale en meedingt naar de Jong Talent Prijs van de Provincie Noord-Brabant.

Geen alten

Wat verder opvalt aan de kandidatenlijst van de 75ste jaargang van het IVC  is de afwezigheid van alten in de lijst van 66 vocalisten. Wel drie mannen-alten, alias countertenors, van wie alleen de Belg Jan Wouters in de halve finale kwam. Hij zong met grote en genuanceerde stem onder andere een indrukwekkende vertolking van het eigentijdse ‘Dawn, still darkness’ uit de opera Flight (1998) van Jonathan Dove. Ik had hem een finaleplaats toebedacht, maar de zeven personen tellende jury (waarin de Nederlandse Charlotte Margiono) onder leiding van Linda Finnie koos hem niet uit.

Met orkest

Die finale op 2 juli in het Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven gaat met orkestbegeleiding door de philharmonie zuidnederland onder leiding van Hartmut Haenchen. Dan klinkt voor het eerst het prijslied ‘Het goud van Vermeer’ (in de Engelse versie ‘Vermeer’s Gold’) in de orkestratie van Visman. In de halve finale verzorgden drie pianisten beurtelings de begeleiding van de kandidaten: Hans Eijsackers, Hans Adolfsen en Ian Tindale.

Het geplande concert dat Eva-Maria Westbroek zou geven op 1 juli samen met tenor Leonardo Capalbo, is afgelast omdat Westbroek ziek geworden is. Het speciaal voor deze combinatie samengestelde programma kan niet met een andere sopraan worden ingevuld.

Er zijn nog masterclasses te bezoeken van Charlotte Margiono en Vesselina Kasarova op 30 juni en van opera regisseur John Fulljames op 1 juli. Deze masterclasses vinden plaats in de Verkade Fabriek in Den Bosch.

Verder lezen

In 2020 schreef Martin Toet over  IVC’s Mozart Masterclass & More.

François van den Anker deed in 2021 verslag van de IVC Lied duo finale.

Vorig artikel

In de zalen: wereldsterren en jong talent

Volgend artikel

Kort Nieuws

De auteur

Franz Straatman

Franz Straatman