BinnenkortFeaturedNieuws

Speciale locaties en bijzondere zalen.

Ook de komende week zijn er weer opera-uitvoeringen en concerten op heel bijzondere locaties en in speciale zalen.

Parsifal

Zo is er bijvoorbeeld de derde akte van Richard Wagners Parsifal, in een bijzondere bewerking van Hugo Bouma voor drie zangers, piano, harmonium, synthesizer, basgitaar en klokken, die wordt uitgevoerd in de Heilige Landstichting.

De uitvoeringen vinden plaats in de Cenakelkerk in De Heilige Landstichting (bij Nijmegen).

Cenakelkerk, Heilige Land Stichting

Niemand minder dan de grote internationale Wagnertenor Frank van Aken zingt Parsifal. Merlijn Runia is Kundry, speelt basgitaar en zorgt voor de vormgeving.  Marc Pantus zingt zowel Gurnemanz als Amfortas en regisseert. Dirigent is Andrea Friggi.

De voorstellingen zijn op 12,13, 14, 19, 20 en 21 augustus. Aanvang om 20.oo uur en op 14 en 21 augustus om 16.00 uur.

Vervolg op huwelijk, is scheiding van Figaro

Holland Opera komt met een vervolg op Mozarts Le Nozze di Figaro, Divorce of Figaro. De opera begint op het huwelijk van Figaro en Susanna in het kasteel van hun meesters; de graaf en gravin. Plots keert het volk zich tegen de graaf en gravin en dwingt hen te vluchten, zij nemen Figaro en Susanna mee.

Campagnefoto Divorce of Figaro. Foto:©Holland Opera.

De cast wordt gevormd door Elisabeth Hetherington, Joris van Baar, Leonie van Veen, Marcel van Dieren, Arnout Lems, Erik Slik, Judith Weusten, Sylvia Boone, Florien de la Fosse, Emilie Wijer, Tom Jansen, Phoebe Kirrage, Jony Overdijk, Yuh-ichi Sakai, Sandra Siniväli, Koen Masteling, Guyon Mingelen en Edurne Ruiz Garcia.

Divorce of Figaro is gemaakt  naar de toneeltekst van Ödön von Horváth.  De muziek is nog steeds een beetje van Wolfgang Amadeus Mozart maar vooral ook van  Niek Idelenburg.  Joke Hoolboom schreef het libretto en doet de regie.

Divorce of Figaro speelt van 10 tot en met 27 augustus in de Werkspoorkathedraal in Utrecht.

10 en 11 augustus zijn try-outs, de première is op 12 augustus.

Alle voorstellingen beginnen om 21.00 uur.

Holland Opera maakte deze video teaser.

We Two

Het Grachtenfestival Amsterdam 2022 presenteert  in coproductie met Opera op Zak We Two.

De korte opera The Telephone van Giancarlo Menotti, gecomponeerd in 1947 en de liederencyclus Four Dialogues van Ned Rorem uit 1954 worden samengevoegd tot een nieuwe collage-voorstelling voor vier zangers en twee pianisten. In zeven scènes verkennen telkens wisselende duo’s de (on)mogelijkheden van de relatie. We Two duurt ongeveer vijftig minuten.

Uitvoerenden zijn Anne van Amerongen sopraan, Meike Wijma sopraan, Milan de Korte tenor, Wessel Wirken bariton en pianisten Jeroen Sarphati en Jorian van Nee. De regie is in handen van Elsina Jansen.

We Two is te zien op 13, 14 en 15  augustus in de Vondelkerk in Amsterdam, om 16.00 en 20.00 uur.

Het Grachtenfestival is van 12 augustus t/m 21 augustus. Dit jaar zijn er meer dan 210 concerten binnen 10 dagen, waarvan 90 gratis.

Romantiek onder de Euromast

Tijdens het Weekend van de Romantische muziek in Rotterdam vindt op 13 august om 20.30 uur het Maanlicht Concert plaats.

Muziek door meesterpianist Thomas Beijer, violist Julia Philippens (FUSE), saxofonist Benjamin Herman,  de Britse contrabassist Dominic Seldis (Maestro en Koninklijk Concertgebouworkest). Bariton Raoul Steffani en mezzosopraan Karin Strobos zingen duetten. Huisensemble Club Classique begeleidt alle solisten.

Het concert vindt plaats op 13 augustus in het Park onder de Euromast, natuurlijk in Rotterdam.

Op de dag van de Romantische muziek zelf, op 14 augustus zijn er talrijke concerten van 12:30 uur tot 21:00 uur,  verdeeld over 7 podia; klassieke muziek met uitstapjes naar verschillende muziekstromen.

Op vocaal gebied zijn er optredens van onder meer Frommermann, die hoogtepunten zingen uit hun enorme repertoire waarmee ze al 17 jaar een eerbetoon brengen aan Harry Frommermann, in 1927   oprichter van de Comedian Harmonists.

Frommerman. Foto:© Maurice Lammerts van Bueren

Sopranist Maayan Licht treedt op met klavecinist Guy Maori (samen het duo Zeffiretti),  zangeres Sterre Konijn en pianist Christiaan Verbeek zingen repertoire van haar nieuwe Cd ‘een’ en er zijn optredens van zangeressen Noëlle Drost en Fee Suzanne de Ruiter (met pianist Gulmira Issabekova).

Duo Zeferetti, Maayan Licht en Guy Maori, ©foto: Duo Zeferetti

 

In onze agenda/kalender vindt u alle informatie over de opera’s en concerten.

 

Vorig artikel

Götterdämmerung Bayreuth in de bioscoop

Volgend artikel

Romantische Schumann in Midden-Delfland

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen