BinnenkortFeaturedNieuws

Speciale locaties en bijzondere zalen.

Ook de komende week zijn er weer opera-uitvoeringen en concerten op heel bijzondere locaties en in speciale zalen.

Vervolg op huwelijk, is scheiding van Figaro

Holland Opera speelt nog een aantal keren het een vervolg op Mozarts Le Nozze di Figaro, Divorce of Figaro. De opera begint op het huwelijk van Figaro en Susanna in het kasteel van hun meesters; de graaf en gravin. Plots keert het volk zich tegen de graaf en gravin en dwingt hen te vluchten, zij nemen Figaro en Susanna mee.

Campagnefoto Divorce of Figaro. Foto:©Holland Opera.

De cast wordt gevormd door Elisabeth Hetherington, Joris van Baar, Leonie van Veen, Marcel van Dieren, Arnout Lems, Erik Slik, Judith Weusten, Sylvia Boone, Florien de la Fosse, Emilie Wijer, Tom Jansen, Phoebe Kirrage, Jony Overdijk, Yuh-ichi Sakai, Sandra Siniväli, Koen Masteling, Guyon Mingelen en Edurne Ruiz Garcia.

Divorce of Figaro is gemaakt  naar de toneeltekst van Ödön von Horváth.  De muziek is nog steeds een beetje van Wolfgang Amadeus Mozart maar vooral ook van  Niek Idelenburg.  Joke Hoolboom schreef het libretto en doet de regie.

Divorce of Figaro speelt  tot en met 27 augustus in de Werkspoorkathedraal in Utrecht.

Alle voorstellingen beginnen om 21.00 uur.

Peter Franken schreef deze recensie over Divorce of Figaro.

Holland Opera maakte deze video teaser.

Der Freischütz

Opera Compact speelt op speciale locaties  Der Freischütz van Carl Maria von Weber in een gloednieuwe, hedendaagse maar romantische bewerking van jazz-componist Jesse Passenier. De cast bestaat uit: Pascal Pittie als Max, Thomas Bonni als Kaspar, Fenna Ograjensek als Agathe, Bibi Ortjens als Ännchen  en Ger Koopmans als Samiel. Dirigent is Enrico Delamboye  en de regie is, zoals altijd bij Opera Compact, van Sybrand van der Werf

Voorstellingen op 26 augustus in het Openlucht theater in Brunsum, op 27 augustus in het Openluchtheater Thorn en op 3 september in Kasteel Montfort.

Poster Der Freischütz, @ Opera Compact

Festival Oude Muziek

Het Festival Oude Muziek gaat van start in Utrecht met een enorme schat aan prachtige concerten op bijzonder locaties .  Voor Place de l’Opera zaten er geen echte opera’s bij, maar wel een aantal concerten die we graag willen noemen. Zo kunt u op 27 augustus naar Fêtes galantes, een recital van de Britse stersopraan Carolyn Sampson en haar vaste pianist Joseph Middleton, die  een bloemlezing uit Verlaines bundel Fêtes galantes presenteren in zettingen van componisten als Debussy, Fauré en Hahn. Aanvang 20.00 uur in eeen ‘gewone ” concertzaal, Tivoli/Vredenburg.

Met het paleis Sanssouci vestigde Frederik de Grote zijn eigen Eden in Potsdam. Omringd door een terrassentuin die eigenlijk een wijngaard is, creëerde de koning een vrijhaven voor filosofie en muziek. ĀRT HOUSE 17 betreedt het betoverende paleis van Sanssouci op de tonen van Graun, Quantz, Bach en Gluck in een muziektheatervoorstelling rond de complexe figuur van Frederik, met een verrassend vleugje commedia dell’arte. Muziektheater met muziek van Carl Heinrich Graun, Johann Joachim Quantz, Frederik de Grote, Baldassare Galuppi, Carl Philipp Emanuel Bach, Georg Friedrich Händel, Christoph Willibald Gluck en anderen in de Paardenkathedraal in Utrecht. Deze voorstelling is op 27 en 28 augustus en 1 september te zien, zelfs meerdere malen per dag.

De prachtige Belgische tenor Reinoud van Mechelen geeft samen met A nocte temporis een concert op 28 augustus.

Reinoud van Mechelen en A nocte temporis. ©foto:Senne van der Ven

Ze verzamelden een uitgelezen staaltje van de muziek die Rameau en tijdgenoten voor de ster van die tijd Pierre de Jéliote Jéliote componeerden. Muziek van onder meer: Jean Philippe Rameau en François Collin de Blamont De aanvang is om  17.00 uur in de Grote Zaal van  Tivoli/Vredenburg.

Maar ook het prachtige Huelgas Ensemble onder leiding van Paul van Nevel geeft op 28 augustus een concert met  de iconische canon Sumer is icumen in tot de Missa Ave Maria van Tudor-toondichter Thomas Ashwell. Dit concert begint om 20.0o uur en vindt plaats in de Domkerk in Utrecht, maar er is al een wachtlijst voor dit concert.

Museum Geelvinck.

U moet echt keuzes maken want ook op 28 august treden Charlotte en Josefien Stoppelenburg op met een programma met stukken voor twee vrouwenstemmen uit de Duitse en Franse Romantiek met Stephen Alltop aan de fortepiano. Duetten van Felix Mendelssohn, Johannes Brahms en Camille Saint-Saëns worden vooraf gegaan door vocale meesterwerken van Joseph Haydn.
Dit concert wordt gegeven in het Luther Museum in Amsterdam en begint om 16.45 uur.

Mozart in de openlucht

Of als u in de buitenlucht een concert wilt bijwonen, kunt u op 28 augustus naar Bloemendaal.

Openluchttheater Caprera in Bloemdaal.

In Openluchtheater Caprera is er een concert van het Nederlands Kamerorkest onder leiding van Peter Whelan.  Aria’s uit  Mozarts Gouden jaren met beroemde opera’s als Don GiovanniDie Zauberflöte en Cosí fan tutte. Met  Olivia Vermeulen, mezzosopraan, Aylin Sezer, sopraan, Peter Gijsbertsen, tenor en Raoul Steffani, bariton. Marc Pantus heeft de regie en ik denk dat hij zelf ook nog wel zal zingen. Het concert begint om 20.30 uur.

Meer Mozart in de openlucht

Opera Nijetrijne voert sinds 2001 jaarlijks een in het Nederlands hertaalde, vaak onbekende, komische 18e eeuwse opera in de openlucht op.

Dit jubileumjaar staat een op Mozarts Lo Sposo deluso gebaseerde voorstelling op het programma, een opera die Mozart niet heeft afgemaakt. Het Nijetrijnse verhaal gaat over het wel en wee van zes zeer uiteenlopende figuren die op expeditie gaan. In de cast: sopranen Elvire Beekhuizen en Wendy Roobol, tenor Mitch Raemaekers, mezzo-sopraan Rosina Fabius en twee bartions,
Jokke Martens en Pieter Hendriks. Vaughan Schlepp heeft de muzikale leiding en de regie is in handen van Nynke van den Bergh.

Voor vandaag, 23 augustus, zijn er nog kaarten voor de voorstelling om 16.00 uur. De rest van  de voorstellingen op 25,  26 , 27 en 28 augustuszijn uitverkocht, maar wie weet wordt er een wachtlijst gehanteerd.

In onze agenda/kalender vindt u alle informatie over de opera’s en concerten.

 

Vorig artikel

Boito’s Nerone uit Bregenz op dvd

Volgend artikel

Tjalling Wijnstra over After the flood

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen