BinnenkortFeaturedNieuwsRedactioneel

OPERA AAN ZEE in Noordwijk

Er gaat de komende week veel gebeuren in Noordwijk. Niet alles is echt opera in de striktste zin van het woord, of eigenlijk misschien juist wel. ‘Opera’ betekent immers ‘werk’, en dat wordt er zeker verricht de komende week. Opera aan Zee organiseert vier producties.

Affiche Opera aan Zee

Op 3 september staan drie bekende Nederlandse klassieke zangers samen in de voorstelling “Terug naar de Jordaan’, met hoogtepunten uit het repertoire van Johnny Jordaan, Willy Alberti en Tante Leen. In de jaren vijftig brak Alberti door als de Amsterdamse ‘tenore Napolitano’ en hij had als jongenssopraan al in Carré gestaan in een operette. Zo dicht liggen het Jordanese levenslied en de Italiaanse opera dus bij elkaar. De verbindende factor is bovendien de pure emotie.

LP hoes Willy Alberti

Claudia Patacca, Willem de Vries en Marcel Reijans zingen dit onvergetelijke repertoire met Jeroen Sarpahti aan de vleugel en Willem de Vries speelt ook nog op een heel klein harmonium. En voorstelling met een lach en een traan, vol nostalgie, in voor en tegenspoed.

Een leuk initiatief is ‘Nieuw in het vak’, een soort voorprogramma waarin Claudia Patacca en Marcel Reijans, beide ook zangdocent, hun getalenteerde leerlingen presenteren. Claudia Patacca, verbonden aan ArtEZ Zwolle, zingt samen met studente Elles Venhuizen, sopraan. Marcel Reijans (Codarts Rotterdam) treedt samen met zijn student, bariton Guyon Mingelen op.

“Nieuw in het vak’ begint om 18.30 uur en dan volgt de voorstelling ‘Terug naar de Jordaan’ om 19.30 uur.

Mozart en Salieri

Op 4 september wordt een speciale voorstelling gegeven met muziek van Mozart en Salieri. Der Schauspieldirektor en Prima la musica e poi le parole vormen de basis voor deze voorstelling of is het meer een klassieke ‘battle’ tussen twee niet geheel gelijkwaardige tegenstanders? Niemand minder dan Nikolaus Harnoncourt nam de werken in deze combinatie ooit op met onder meer Thomas Hampson,  Harry van der Kamp en Roberta Alexander. Nu is het de beurt aan Renate Arends (sopraan), Berend Eijkhout (bariton), Selma Harkink (sopraan), Leon van Liere (tenor) en ook hier Jeroen Sarphati (vleugel) als de uitvoerenden. Aanvang van deze dubbel is om 15.30 uur.

Ook deze voorstelling wordt voorafgegaan aan een “Nieuw in het vak”- concert. Dit keer nemen docenten en sopranen Selma Harkink (HKU Utrechts Conservatorium) en Claudia Patacca twee studenten mee; tenor Milan de Korte en mezzosopraan Aaike Nortier en wederom is Jeroen Sarphati de pianist. Aanvang is 14.30 uur.

Locatie is het Landgoed Klein Leeuwenhorst aan de Gooweg 45 in Noordwijk(erhout)

Landgoed Klein Leeuwenhorst.

Op het Landgoed kunt u niet parkeren. Dat kan op loopafstand op: P1, kruising Gooweg/N444, Noordwijk. Of Parkeerplaats Gooweg 41, Noordwijk(erhout).

Alle informatie, ook over picknicken, betalen en toegang tot het landgoed, vindt op de website van Opera aan Zee.

 

Verder kijken, lezen en luisteren

Marcel Reijans zingt ‘Kuda, kuda’ in Opera aan Zee in 2021, begeleid door Jeroen Sarphati.

Jeroen Sarphati sprak in 2021 met Jordi Kooiman over zijn werk voor het Grachtenfestival.

 

 

Vorig artikel

Que sera sera of sprookje met open einde

Volgend artikel

Muziek had het laatste woord

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen