BinnenkortFeaturedRedactioneel

Zangers en musici weer volop IN DE ZALEN

De komende weken is er weer heel veel opera te zien in de Nederlandse theaters en een grote variëteit aan recitals en concerten in de concertzalen. Veel gezelschappen keren na twee lange Corona-jaren terug met voorstellingen en hopelijk worden hun initiatieven beloond met mooie publieksaantallen, want veel zalen kampen toch nog met de naweeën van de beperkende maatregelen. De afgelopen weken zijn daar helaas een beetje een bewijs voor, met vele concerten niet zo goed bezet als in de jaren voor COVID. Natuurlijk speelt daar de energiecrisis ook een rol bij en de algehele economische situatie van heel veel mensen. Laten we hopen dat de kunstensector niet weer slachtoffer wordt en dat veel kleine gezelschappen met honderden musici en zangers, weer volop aan het werk kunnen in volle zalen.

Veel publiek in de Grote Zaal van het Concertgebouw

Zo keert Opera per Tutti terug naar de Vondelkerk in Amsterdam met hun vertrouwde formule van bekende operastukken, heldere en leuke inleidingen; laagdrempelige opera voor iedereen. Mylou Mazali organiseert en zingt zelf in de concerten en presenteert verschillende collega´s met wie ze een mini versie van een opera presenteert aan de hand van de bekendste stukken. Carmen, Aida en La Traviata staan voor dit najaar gepland en samen met Mylou Mazali en pianist Gilbert den Broeder treden onder meer tenor Leon van Liere en sopraan Julie Westendorp op. Op 13 oktober staat in het eerste deel Carmen van Bizet centraal, na de pauze zal er meer Franse muziek zijn uit Faust en Les comtes d´Hoffmann. Aanvang is om 20.00 uur en de zaal gaat open om 19.30 uur.

Opera in de Vondelkerk in Amsterdam ©Opera per tutti!

Van 21 okt t/m 13 november speelt Holland Opera de voorstelling Dwaalhuis die ze eerder in 2021 al presenteerden. In Dwaalhuis speelt een man piano, een vrouw herkent de melodie, pakt haar trompet en speelt mee. Langzaam komen we achter hun verleden en hun toekomst.
Een voorstelling over Alzheimer, en de kracht van muziek.
De muziek is geschreven door Niek Idelenburg en Fuse heeft muziek opgenomen.  De voorstelling is te zien in de Veerensmederij in Amersfoort.

Dwaalhuis, scènefoto ©Holland Opera

De inmiddels 11de editie van het Internationale Festival Vocallis gaat volgende week van start. Het festival, met dit jaar als thema ´de kracht van de muziek´ zal plaatsvinden van 21 oktober tot en met 6 november op verschillende locaties in Limburg. Er zijn concerten, er is een symposium over de kracht van muziek, er zijn wandelingen met poezie en muziek, er is film, kortom, een uitgebreid aanbod. Lenneke Ruiten en Thom Janssen verzorgen het officiële openingsconcert op 22 oktober in het ASTA Theater in Beek, met onder meer liederen van Richard Strauss. Maar een dag eerder vindt er al het concert onder de titel:´ Via Maastricht naar Maastricht´ plaats,  geïnspireerd door het Verdrag van Maastricht , op het  Cultureel Podium Lutherse Kerk in Maastricht; met  onder meer mezzo sopraan Mirjam Schreur.

Saxofonist Eva van Grinsven, mezzo sopraan Francine Vis en pianist Helena Basilova, geven een concert over de ´Kracht van Vrouwen´ op 23 oktober in het Ursulinenconvent in Eijsden en bas-bariton Jussi Juola, geeft met pianist Ine Kang op 26 oktober een recital over de ´Kracht van Scandinavische muziek´ in de Dominicanenboekhandel, Maastricht.

Mezzo sopraan Francine Vis. Foto: ©Reinhard Wilting

Voor het gehele programma kunt u terecht op de website van het festival.

Dan zijn er natuurlijk de ´reguliere´voorstellingen zoals Königskinder bij De Nationale Opera in Amsterdam op 13, 16, 18 en 22 oktober, en Hänsel und Gretel bij De Nederlandse Reisopera op de 14de in Apeldoorn, de 22ste in Maastricht of de 25ste in Utrecht.

Lees hier de recensies van de beide Engelbert Humperdinck opera´s.

Franz Straatman over Hänsel und Gretel en Peter Franken over Königkinder.

Voor alle opera´s en concerten kunt u terecht in onze agenda, die constant wordt bijgewerkt.

Vorig artikel

Miranda who? Opera Keulen roept vragen op

Volgend artikel

Franchetti´s Germania op Dvd

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen