BinnenkortFeaturedRedactioneel

In de theaterzalen en op de podia.

2023 is begonnen en zal een prachtig jaar worden als het om opera en concerten gaat. Geen restricties meer, iedereen in topvorm en volop aan het werk! Laten we zorgen dat de zalen lekker vol zitten zodat we met elkaar de gezelschappen en concertorganisaties blijven ondersteunen en volop kunnen blijven genieten!

Wat is er zoals te zien in januari?

Opera

Bij Holland Opera loop nog voor een paar dagen Odiezee. Deze bijzondere familie-opera is gebaseerd op de Odysee in een bewerking van Abdelkader Benali. De muziek is van Anne-Maartje Lemereis en Rianne Meboer regisseerde deze opera.  Nog te zien in Theater de Veerensmederij in Amersfoort op 4 en 7 januari en hoewel de voorstellingen officieel uitverkocht zijn, is het toch de moeite waard om een poging te wagen om kaartjes te bemachtigen!

Odiezee van Holland Opera.Foto © Ben van Duin.

Opera Zuid gaat na het winnen van de Opera van Jaar 2022 verkiezing met Lady in the Dark verder met de laatste voorstellingen van de familie-opera Het Lijflied van Lucas Wiegerink in ´t Zonnehuis in Amsterdam, nog te zien op 5 en 8 januari. Het menselijk lichaam komt tot leven in muziek en theater.

Scenefoto Het Lijflied met vlnr. op de bas klarinet Eduardo Villaroel Mera,Jikki van der Velde als Ina, Lucy van Ree als Hart en Pim van Duren als Bolletje. Foto:© Joost Milde

Het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Jaap van Zweden voert drie keer de eerste akte van Die Walküre van Richard Wagner uit. Met Stuart Skelton als Siegmund, Anja Kampe als Siegelinde en Kwangchul Youn als Hunding. Op 5, 6 en 8 januari in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Aanvang op 5 en 6 januari is om 20.15 uur, op de 8ste begint het concert om 14.15 uur.

Jaap van Zweden Foto: © Simon van Boxtel

Weekend Opera Utrecht brengt de succes dubbel Cavalleria Rusticana /Pagliacci op 8 januari in Tivoli Vredenburg. Dirigent is Jan van Maanen, radiopresentator Ab Nieuwdorp vervult de rol van verteller.

© Campagnebeeld Weekend Opera Utrecht

Solisten in Cavalleria Rusticana zijn onder meer: Marie-Claire op ten Noort als Santuzza, Kim de Fuijk als Lola, Andreas Warden-Bigom is Turiddue en Willem de Vries is Alfio. Ingrid Stijsiger zingt de rol van Mamma Lucia. In Pagliacci zingen Marieke Steenhoek als Nedda, Eric Reddet als Canio, Kyle Bejnerowicz als Tonio, Willem de Vries als Silvio en Erik Janse als Beppe.

Bij De Nationale Opera in Amsterdam gaat op 16 januari Giulio Cesare van Händel in première. Een nieuwe co-productie met het Gran Teatre del Liceu in Barcelona van Calixto Bieito met Emmanuelle Haïm als dirigent van haar ‘eigen’ Le Concert de L’Astrée. In de titelrol countertenor Christophe Dumaux en verder onder meer Julie Fuchs als Cleopatra, Cecilia Molinari als Sesto, en Teresa Iervolino als Cornelia.

Voorstellingen op 19, 22*, 25, 28 en 31 januari en 2 en 5* februari. De première begint net als de meeste andere voorstellingen om 19.00 uur want het is een lange opera. De matinees* op zondag beginnen om 14.00 uur.

Emmanuelle Haïm. Foto:© Marianne Rosenstiehl

De Dutch National Opera Academy brengt in samenwerking met Het Orkest van de Achttiende Eeuw vier uitvoeringen van Joseph Haydns opera L’Isola disabitata in combinatie met de kameropera What Price Confidence van Ernst Krenek en de cantate Arianna a Naxos ook weer van Haydn.  Kenneth Montgomery heeft de muzikale leiding, Michiel Dijkema maakt de regie en ontwierp de decors.  Er zijn twee alternerende casts van de studenten van de operastudio van het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium Den Haag. De première is op 18 januari, gevolgd door nog drie voorstellingen op 19, 21 en 22 januari in de Conservatoriumzaal van Amare in Den Haag. Aanvang is om 19.30 uur en om 14.15 uur op de 22ste.

Kenneth Montgomery. Foto: ©Annelies van der Vegt

Bij De Nederlandse Reisopera gaat op 20 januari Die Zauberflöte van Mozart in première. Floris Visser regisseert, Marcus Merkel/ Wolfgang Wengenroth dirigeren en in de hoofdrollen zijn onder meer David Kerber als Tamino, Isable Weller als Pamina, Sophia Theodrides als Die Königing der Nacht en Petri Lindroos als Sarastro te horen. Na de première in Enschede volgt een tournee door het land tot en met 23 februari.

Regisseur Floris Visser. (© Allard Willemse)

 

 

Bij Opera2day gaat op 22 januari De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha  in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Aanvang is om 15.00 uur.

De regie en het libretto zijn van de hand van Stefano Simone Pintor. De muziek is van Vanni Moretto, maar zoals u van Opera2Day kunt verwachten, zullen middeleeuwse stukken muziek op magische wijze hun weg in de nieuwe partituur vinden.
Hernán Schvartzman heeft de muzikale leiding over de cast en het New European Ensemble en La Fonte Musica. In de cast onder meer Mattijs van de Word als Mr. Benengeli /Don Quichot, Manuel Nunez-Camelino als Miguel/Sancho Panza, Jeremiah Fleming als Mr. Freestone/ Friston de tovenaar en Alena Datcheva als Dalisay/Dulcinea.

Er volgt na de première een lange tournee door Nederland tot en met 18 maart, wanneer de laatste voorstelling wederom in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag wordt gegeven. De volledige speellijst vindt u hier.

 

Opera2Day campagnebeeld Don Quichot . © Opera2Day

 

Operette

Voor alle operette liefhebbers, en dat zijn er heel veel, is er een serie concerten die u niet mag missen.

De Nationale Operette luidt 2023 feestelijk in met WENEN * NEW YORK * PARIJS’. Daarin natuurlijk allemaal operette melodieën maar ook songs uit musicals.

Walter Proost leidt de European Philharmonia en solisten zijn sopraan Wilma Bierens, tenor Arnold Bezuyen en bariton Bert Simhoffer. Brigitte Odett zorgt voor de enscenering die ook dansers en een vocaalensemble op de bühne zal brengen.

Affiche ©De Nationale Operette

Duplicate PostEr zijn nog 4 concerten: Op 4 januari in de Schouwburg in Cuijk, om 20.00 uur, op 7 januari in de Goudse Schouwburg ook om 20.00 uur, op 8 januari in Theater de Kampanje in Den Helder om 16.00 uur en op zondag 15 januari in het Spant! In Bussum om 14.30 uur

Hier een video van de Nationale Operette.

Vocale concerten

Opera Nieuwjaars concert 

Het Noord Nederlands Orkest onder leiding van Ed Spanjaard geeft een serie Nieuwjaarsconcerten vol operastukken. Sopraan Jeannette van Schaik soleert in een aantal beroemde prachtige aria’s. Van Aida’s Ritorna vincitor, tot Marietta’s Lied uit Die tote Stadt met daartussen in de juwelenaria uit Gounods Faust en Lisa’s aria uit Pique Dame. De operetteliefhebbers komen ook aan hun trekken met de aria ‘Geh’n wir ins Chambre séparée’ uit Der Opernbal en natuurlijk mag op een Nieuwjaarsconcert de Czardas Klänge der Heimat uit Die Fledermaus niet ontbreken. Het gehele programma vindt u op de website van het Noord Nederlands Orkest.

Jeannette van Schaik. (©Marleen Dalhuijsen)

Op 4 januari is het eerste concert in de Oosterpoort in Groningen en op 5 januari is daar ook het tweede concert. Verder concerten op 6 ,7 , 8, 10, 11, 12, 13 en 14 januari in concertzalen in het Noorden. Het concert op 8 januari is een ochtendconcert, dat al om 11.oo uur begint.

Vocale Concerten

Naast de opera’s (geënsceneerd of in concertvorm) en operette, zijn er ook heel veel andere prachtige vocale concerten in januari. Hier een kleine greep uit dat aanbod.

Op 19 januari geeft het Combattimento Consort samen met sopraan Claudia Patacca een eerste uitvoering van een programma dat zij daaropvolgend helemaal naar Malta zullen brengen. In Almere, in Goede Rede, een kerk met een voortreffelijke akoestiek, zal muziek van Haydn en Telemann klinken onder de titel Lust and Love lost. Centraal staan twee cantates; Armida Abbandonata, van Hadyn en Der Weiberorden, van Telemann die worden omlijst door  onder meer de ouverture van de opera Il Pastor Fido van Haydn en de ouverture van La Bizarre van Telemann.Het concert in Almere begint om 20.00 uur.

Mocht u naar Malta willen afreizen, dan is het programma daar op 22 januari te zien tijdens het Valetta Baroque Festival in het prachtige authentieke Teatr Manoel.

Combattimento Concort. Foto: © Eduardus Lee

 

Op 20 januari geeft de philharmonie zuidnederland onder leiding van chef-dirigent Duncan Ward samen met het Brabant Koor , een eenmalige uitvoering van Haydns Die Jahreszeiten. Solisten zijn sopraan Hannah Morrison, tenor Benjamin Hulett en bariton Michael Wilmering. Het concert in het Muziekgebouw in Eindhoven begint om 20.15 uur.

Jospeh Haydn
Componist Jan van Gilse

Ook op 20 januari is er een uitvoering van de cantate Der Kreis des Lebens van Jan van Gilse op tekst van Rainer Maria Rilke te horen. Van Gilse (1881-1944) componeerde dit werk in 1929 in Berlijn.

De cantate wordt uitgevoerd in de AVRO/TROS concertserie in Tivoli Vredenburg door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van James Gaffigan, het Groot Omroepkoor, ingestudeerd door chef-dirigent Benjamin Goodson, sopraan Elena Tsallagova en tenor Bejamin Bruns. Het concert begint om 20:15 uur en wordt voorafgegaan door een inleiding om 19.30 uur.

 

 

 

Op vrijdag de 13de januari zingt sopraan Channa Malkin gedichten van Anna Akhmatova en Gabriela Mistral, over moederschap en vrouw-zijn. Met pianist/klavecinist Artem Belogurov en een klein barokensemble brengt ze werken van onder anderen Monteverdi, Strozzi, Tavener en Weinberg.

Channa Malkin (© Brendon Heinst)

Dit concert is onderdeel van de serie Jonge Nederlands met als seizoensthema Hemelbestormers waarmee het Concertgebouw de blik richt op de aanstormende generatie topmusici.  Het concert in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam begint om 20.15 uur.

In hetzelfde Concertgebouw, maar dan in de Grote Zaal, staan twee musici die de hemel en de wereld al bestormd hebben in hun lange carrières. Wereldsterren Renée Fleming en Evgeny Kissin geven op 18 januari een recital met werken van Rachmaninov, Schubert, Duparc en Liszt. Het concert begint om 20.15 uur.

Renée Fleming en Evgeny Kissin. Foto’s: RF ©Andrew Eccles/Decca Classics en EK ©F.Broede

 

De opera’s en concerten vindt u terug on onze agenda.

Place de l´Opera zal van de meeste opera’s en concerten verslag doen met recensies en interviews.

 

Vorig artikel

Lady in the Dark Opera van het Jaar 2022

Volgend artikel

Odiezee aangeraden door het hele gezin.

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen