BinnenkortFeaturedHeadlineNieuwsRedactioneel

Seizoen ’23-’24 NTR ZaterdagMatinee

Het 63ste seizoen van de legendarische concertserie, de NTR ZaterdagMatinee in het Amsterdamse Concertgebouw, biedt tien opera’s en een kameropera en een groot aantal bijzondere vocale concerten.

In de uit zes opera’s bestaande operaserie klinkt als opening van het gehele seizoen op 9 september Il Pirata van Vincenzo Bellini, waarmee de uitvoeringen van de belcanto componist na La straniera en Norma wordt voortgezet. Sopraan Albina Shagimuratova zingt de rol van Imogene, Michael Spyres is haar geliefde Gualtiero, Franco Vassallo is Ernesto, de echtgenoot van Imogene, maar toch de boosdoener in dit drama en de Nederlandse bas Jasper Leever zingt de rol van Goffredo. Giampaolo Bisanti, de muzikaal directeur van de Royal Opéra de Wallonie Liège, leidt het Radio Filharmonisch Orkest en James Henshaw studeert het Groot Omroepkoor in.

Vincenzo Bellini rond 1830

 

De tweede opera is Siegfried uit Wagners Ring des Nibelungen op 25 november. Het bleek een wens van de chefdirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, Karina Canellakis. Stephen Gould zingt de titelrol, sopraan Elena Stikhina, die op 30 april aanstaande al te horen is in twee recitals in het Muziekgebouw aan ’t IJ waar Place de l’Opera bij zal zijn, zingt Brünhilde. Iain Paterson is Der Wanderer (Wotan in vermomming), Ya-Chung Huang zingt Mime, Markus Brück is Alberich, Judit Kutasi is Erda, Tobias Kehrer zingt Fafner en Gloria Rehm is de Waldvogel. Gezien de lengte van de opera begint de concertante uitvoering al om 11.00 uur ‘s ochtends!

Stephen Gould asl Siegfried bij De Nationale Opera (foto: © De Nationale Opera, Ruth Walz).

Opera drie is Le Roy d’Ys. Deze zelden uitgevoerde opera van Edouard Lalo zal op 3 februari worden uitgevoerd onder leiding van de Hongaar György Vashegyi, die het Hongaars Filharmonisch Orkest en Hongaars Nationaal Koor ‘meeneemt’. Eerder in het nieuwe seizoen dirigeert Vshegyi ook Rameau’s Les Boréades op 30 september in de Oude Muziek serie.

Edouard Lalo, rond 1865, gefotografeerd door Pierre Petit.

Lalo componeerde drie opera’s waarvan Le Roy d’Ys nog enigszins bekendheid geniet. Deze romantische opera, die in 1888 Parijs in première ging, oogstte zoveel succes dat nog datzelfde jaar de Nederlandse première plaatsvond in het Théâtre Royal Français de la Haye (Den Haag). Daarna werd het in Nederland stil rond Le Roy d’Ys. Voor het eerst sinds 1888 wordt nu Le Roy d’Ys uitgevoerd met Judith van Wanroy als Rosenn. Haar rivale en zuster Margared wordt gezongen door Isabelle Druet. Nicolas Courja zingt de titelrol en Christian Helmer en Cyrille Dubois vormen de rest van de cast.

Sopraan Judith van Wanroij foto: © Edoland

De vierde opera in de ZaterdagMatinee is ook een opera uit de Ring des Nibelungen van Wagner. In 2021 bracht Kent Nagano een bijzondere uitvoering van Das Rheingold naar de Matinee. Met Concerto Köln zoekt Nagano ook in Die Walküre naar ‘een orkestklank en een tekstinterpretatie die overeenkomen met de middelen en opvattingen van Wagners tijd’ aldus de programmatoelichting. Helaas is de cast op dit moment nog niet bekend.

Kent Nagano met Concerto Köln. in Das Rheingold in de NTR Zaterdag Matinee Foto: © Eduardus Lee

Opera vijf, Vĕc Makropulos, De Zaak Makropulos, is de voorzetting van de Janáček-cyclus die Karina Canellakis in de ZaterdagMatinee begonnen is met uitvoeringen van Jenufa en Het Sluwe Vosje. Nu het wonderbaarlijke verhaal van de 400-jarige Emilia Marty, gezongen door Sally Matthews, die genoeg heeft van het leven. Bo Skovus, Seth Carico, in totaal vier tenoren te weten Magnus Vigilius, Paul Curievici en de twee Nederlandse tenoren, Arnold Bezuyen en Linard Vrielink en mezzo sopraan Natalia Skrycka vormen de gehele cast. Het Radio Filharmonisch Orkest en het door Martina Batič ingestudeerde Groot Omroepkoor zijn de betrouwbare partners in Janáčeks voorlaatste opera.

Karina Cannelakis met het RFO Foto: ©-RFO-Marco-Borggreve

De zesde opera in de operaserie is Tolomeo, re d´ Egitto van Händel, geschreven voor de ster castraat Senesino. Ster countertenor Franco Fagoli zingt de titelrol, na zijn eerdere optredens in het Concertgebouw in onder meer Artaserse, Carlo il Calvo en Polifemo. Het Kammerochester Basel en Il Giardino Armonico die de grote orkestratie van Händel gezamenlijk invullen, staan onder leiding van Giovanni Antonini. Verder met sopraan Giulia Semenzato en bas Andrea Mastroni.

Countertenor Franco Fagioli. foto: © Julian Laidig

Meer opera in de Oude Muziekserie

Naast de werken in de operaserie zijn er ook nog opera’s in de Oude Muziekserie en de rest van het programma.

Jean-Philippe Rameau rond, 1760 geschilderd door Louis Carrogis Carmontelle,

Zoals gezegd dirigeert György Vashegyi op 30 september Jean -Philppe Rameau’s Les Boréades. De laatste opera van Rameau uit 1763, klonk nooit tijdens het leven van Rameau. In de Matinee wordt de opera uitgevoerd door het Orfeo Orchestra en het Purcell Choir, met prachtige zangers:  Sabine Devielhe, Reinoud van Mechelen, Benedikt Kristánsson, Philippe Estèphe, Thomas Dolié en Tassis Christoyannis.

Il Mitridate Eupatore van Alessandro Scarlatti staat op 18 november op het programma. Thibault Noally leidt Les Accents en supersterren en inmiddels Matinee-lievelingen Julia Lezhneva en Vivica Genauz en verder met Sophie Rennert, Anthea Pichanick.en countertenor Paul-Antoine Bénos-Djian die de titelrol, oorspronkelijk voor een castraat sopraan geschreven, zingt. Victor Sicard voltooit de cast van een dramatische opera, die volgens velen als de beste in het oeuvre van Scarlatti wordt gezien.

Alessandro Scarlatti geportretteerd door Domenico Antonio Vaccaro.

Dido is een geliefd personage voor operacomponisten. Na Purcell, maar ver voor Berlioz, schreef Christoph Graubner in 1707 zijn versie van het drama van de Carthaagse koningin, in het Duits, maar zeer Italiaans qua stijl. Andrea Marcon, een zeer geliefde gast in de Matinee, leidt de Nederlandse première van Dido, Königin von Cartagho met zijn ‘eigen’ La Cetra Barokorchester Basel. Anett Fritsch zingt de rol van Dido, Emiliano Gonzales Toro is Aeneas. Shira Pathornik, recentelijk nog met Marcon bewonderd in de Matinee-uitvoering van  IL Giustino van Vivaldi, zingt de rol van Menalippe. Robin Johannsen zingt Anna, Andreas Wolf neemt de rollen van Hiarbas en Elgabel voor zijn rekening en José Antonio López is Juba. Ook tenor Jorge Franco neemt twee rollen voor zijn rekening; Achates en Disalces.

Het laatste vocale concert in de Oude Muziek serie is een uitvoering door het Koor en orkest van de Nederlandse Bachvereniging, van Carl Philip Emanuel Bachs post-passiewerk Die Auferstehung und Himmelfahrt Jesu. Op 13 april 2024 dirigeert Frieder Bernius dit werk dat zogezegd niet de passie, maar de volgende fase in het ‘bestaan’ van Jesus Christus tot onderwerp heeft.

Groot Omroepkoor

In de rest van het seizoen 23-24 van De NTR ZaterdagMatinee zijn nog talrijke vocale concerten geprogrammeerd. Het Groot Omroepkoor krijgt twee series GOK and friends, met onder meer Poulencs Litanies à la Vierge noire en diens Stabat Mater op 21 okotber. Samen met het op authentieke instrumenten spelende ensemble Pygmalion onder leiding van Raphäel Pichon, is het koor op 23 december te horen in een uitvoering van Elias van Felix Mendelssohn, waarbij de recentelijk nog tot operazanger van het jaar uitgeroepen bariton Stéphane Degout de rol van Elias zal zingen. Siobhon Stagg en Julie Roset zingen de sopraan partijen, Ema Nikolovska is de alt en Thomas Atkins is de tenor.

Het Groot Omroepkoor in Tivoli Vredenburg ©foto:Juri Hiensch

 Meer nieuwe werken

Het Groot Omroepkoor krijgt ook alle kansen om te schitteren in concerten onder leiding van Sascha Goetzel (Bruckners Grote Mis in f op 10 februari 2024), met Paul McCreesh op 6 april met Cherubini’s Requiem in C en in een concert op 27 april waarin een opdrachtwerk van de Matinee ten doop gehouden wordt. Op basis van de door NTR Matinee-leider Kees Vlaardingerbroek opgetekende geschiedenis van de Italiaanse reisbeschrijvingen en poëzie, maakte Willem Jeths Viaggio italiano, een koorwerk.  Die première wordt gecombineerd met Rossini’s Petite messe solennelle.

Op 1 juni 2024 zal de Nederlandse première gegeven worden van Alice in Wonderland van Unsuk Chin, met sopraan Sibhan Stagg in de titelrol. Verder zingen onder meer countertenor Andrew Watts, Helena Rasker en Scott Hendricks als de Mad Hatter. Markus Stenz dirigeert.

Als laatste wil ik nog het concert met sopraan Chen Reiss noemen, volgens velen de ideale Strauss zangeres. Zij zingt een selectie van diens liederen op 17 februari 2024 met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Lahav Shani.

Sopraan Chen Reiss, foto: © Paul-Marc Mitchell

Place de l’Opera is bij alle opera’s en veel van de andere vocale concerten van de partij en op de website zult u al deze concerten t.z.t. gerecenseerd vinden.

 

Kaartverkoop

Passe-partouts en series zijn vanaf vandaag, 28 februari te verlengen. Losse kaarten kunnen vanaf 1 juni worden besteld.

Start van de voorverkoop Passe-Partout en serie houders: verlenging voor Passe-Partout en serie houders met behoud van de eigen stoel. Dat is mogelijk met behoud van de eigen stoel om te reserveren tot en met 31 maart. Daarna vervalt de eigen stoel.

Start voorverkoop voor nieuwe Passe-partout en/of seriehouders: vanaf vandaag mogelijk om een Passe-Partout of serie te kopen.
Vanaf 1 juni: Start van de losse kaartverkoop voor iedereen.

Via www.concertgebouw.nl/ntr-zaterdagmatinee kunt u dus uw huidige passe-partouts of serieabonnementen verlengen of nieuwe passe-partouts en series bestellen.

De opera serie met 6 opera’s kost  €350,00 , de  Serie Oude Muziek kost €219,00 en een passe-partouts voor alle 30 concerten kost €695,00.

Verder lezen, luisteren en kijken

Ook het huidige seizoen werd geopend met een opera van Bellini, Norma. Lennaert van Anken schreef er over.

In 2016 stond La Straniera op het programma van de Matinee. Laura Roling schreef er deze recensie over.

Franco Fagioli zong in 2020 in een leeg Concertgebouw in de NTR Matinee van Carlo il Calvo van Nicola Porpora.

 

 

Vorig artikel

Meistersinger wordt Meister

Volgend artikel

Whitacre’s Sacred Veil te uitgesponnen

De auteur

Redactie

Redactie