BinnenkortFeaturedNieuws

In de zalen de komende dagen

Wat is de komende dagen, rond Koningsdag, aan moois in de zalen te zien en  te horen?

In het Muziekgebouw aan ’t IJ vindt op 29 en 30 april het Ragged Music Festival plaats. Met het Ragged Music Festival willen pianisten Pavel Kolesnikov en Samson Tsoy ruimte maken voor eerlijke en avontuurlijke muziek tussen het lawaai van alledag. Na bejubelde edities in het Ragged School Museum in Londen (★★★★★ in o.a. The Guardian, Independent, Bachtrack) komt het festival nu naar Amsterdam. Voor deze editie brengen Pavel en Samson drie bevriende musici mee van wereldformaat: violiste Alina Ibragimova, sopraan Elena Stikhina en cellist Mario Brunello. In een eigenzinnig tweedaags programma presenteren Kolesnikov en Tsoy emotioneel geladen muziek rond indringende late werken van Sjostakovitsj. Ieder concert staat op zichzelf, maar samen vormen ze een episch verhaal. Over transitie en transformatie, over de mysterieuze ruimte tussen bestaan en niet-bestaan.

Martin Toet gaat voor Place de l’Opera p 30 april naar twee concerten van sopraan Elena Stikhina,  Het eerste begint om 15.00 uur.

Op het programma:

Modest Moessorgski : Liederen en dansen van de dood
Johannes Brahms: Sonate voor viool en piano nr. 1
Dmitri Sjostakovitsj: Zeven romances op gedichten van Alexander Blok

Elena Stikhina foto:© Kseniaparisphoto

Het tweede concert begint om 19.30 uur en daarin zingt Stikhina van Richard Strauss de Drei Lieder der Ophelia op. 67 nrs. 1-3
en  Morgen! op. 27 nr. 4

Luister hier naar Elena Stikhina en Samson Troy in Morgen van Strauss.

 

Fidelio van de Nederlandse Reisopera is te zien in Maastricht op 29 april in Theater aan het Vrijthof. Kelly God zingt Leonore, Bryan Register is Florestan en verder met Bastiaan Everink als Pizarro, Yorck Felix Speer zingt Rocco, Marzelline wordt gezongen door Julietta Aleksanyan en Jaquino is Petter Moen. Frederik Bergman zingt de rol van Don Fernado. Otto Tausk dirigeert.

Aanvang in Maastricht is 19.30 uur.

Kelly Gold als Leonore in Fidelio.Foto: ©Marco Borggreve

Lees hier de recensie van Franz Straatman

 

Bij De Nationale Opera zijn de laatste voorstellingen van Der Rosenkavalier te zien op zaterdag 29 april en dinsdag 2 mei. Lorenzo Viotti dirigeert, de Marschallin wordt gezongen door Maria Bengtsson, Angela Brower is Octavian (de Rosenkavalier), Nina Nynasyan is Sophie, haar vader wordt gezongen doorMartin Gantner en Baron Ochs wordt gezongen door Christopher Fisschesser. Verder met onder meer Iris van Wijnen, Eva Kroon en Marcel Reijans.

De voorstellingen zijn in De Nationale Opera & Ballet in Amsterdam en beginnen om 18.30 uur.

 

Aankomst van ‘Der Rosenkavalier’ Octavia te paard (Angela Bower) met op de voorgrond Sophie (Nina Minasyan) Foto: © De Nationale Opera Clärchen en Matthias Baus

Lees hier de recensie van Franz Straatman.

 

In de serie Hemelbestormers treden mezzosopraan Fleur Barron en pianist Julius Drake op zaterdag 29 april in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Samen spelen ze het programma Homeland, dreams and childhood, waarin Barron al haar wortels verkent. Van China tot Amerika en van alles daartussenin.

Fleur Barron. Foto: © Victoria Cadisch

Fleur Barrons werd geboren in Ierland, is half Singaporees en half Brits, groeide op in Hong Kong en studeerde in Amerika. Deze mix vormt de basis voor het recital, met muziek van Huang Ruo, Brahms, Ives, Ierse traditionele liederen en nog veel meer.

Het concert begint om 20.15 uur.

 

Mezzosopraan Barbara Kozelj stond hoog op Thomas Beijers verlanglijstje, bij de samenstelling van zijn Spotlight-concerten. Op 2 mei brengen ze Slavische liederen en nieuw werk van pianist/componist Beijer zelf. Ook in de Kleine Zaal van het Concertgebouw en ook dit recital begint om 20.15 uur.

Mezzosopraan Barbara Kozelj is een van de vocalisten die Thomas Beijer uitnodigde. (©Andreas Terlaak)

 

Op 28 april voeren Cappella Amsterdam, Nieuw Vocaal Amsterdam met dirigent Daniel Reuss en pianist Kimball Huigens werken van Alfred Schnittke en Sergei Rachmaninov uit in de Nieuwe Kerk in Den Haag.  Zes koren en Bogoroditse Devo, Slava v vïshnikh Bogu en Blagosloven esi, Gospodi (delen uit Vespers op. 37) van Rachmaninov worden aangevuld en verrijkt met de 12 Boetepsalmen (Stichi Pokajanije) van Schnittke.

Cappella Amsterdam en Nieuw Amsterdam Vocaal

Het concert begint om 20.15 uur.

Luister hier naar Psalm 7 uit de Boetepsalmen van Alfred Schnittke door Cappella Amsterdam.

 

Zie verder onze agenda, die regelmatige wordt bijgewerkt.

Vorig artikel

Raadsels rond de voltooiing van Turandot

Volgend artikel

Elena Stikhina up close is een belevenis

De auteur

Redactie

Redactie