AchtergrondBinnenkortFeaturedNieuwsRedactioneel

Opera Zuid brengt vreugde en liefde

In het nieuwe seizoen 2023/2024 brengt Opera Zuid twee nieuwe producties onder het seizoensthema ‘Con gioia e con amore’ (met vreugde en met liefde).

Mozarts Schauspieldirektor opent Opera Zuid het seizoen op 12 november in het Parkktheater in Eindhoven. Een komische opera over opera, in de regie van zanger, auteur en humorist Christopher Giller. Enrico Delamboye dirigeert en Opera Zuid heeft voor de productie niemand minder dan de wereldberoemde bariton Sir Thomas Allen weten te strikken, die de rol van Leo zal vertolken. Verder in de cast Saskia Bonarius als Lisa, Madamoiselle Silberklang  wordt gezongen door Kristina Bitenc,  Madame Herz is Chelsea Bonagura , Marc Pantus  kan zijn vocale en komische talenten demonstreren in de rol van Buff en Herr Vogelsang wordt een rol voor Mitch Raemaekers.

Sir Thomas Allen Foto: © Sussie Ahlburg

Na de premiere gaat de opera op tournee, die loopt tot en met 3 december 2023. Er zijn in totaal dan nog 8 voorstellingen in theaters in, en ten zuiden van Utrecht.

Opera buffa

De tweede nieuwe productie is een tweetal komische opera’s van Gioacchino Rossini, La scala di seta en Signor Bruschino.

Op 19 mei gaat deze productie in première in Parkstad Limburg Theaters in Heerlen.

Karikatuur van Rossini in Le Hanneton.

Sander Teepen heeft de muzikale leiding en Marcas Darbyshire tekent voor de regie. In de cast Lilian Farahani als Giulia en Mariana, Alexia Macbeth zingt Lucilla en Sofia, Edwin Fardini zingt vader Bruschino, Germano en Tutore Gaudenzio worden gezongen door Elliott Carlton Hines terwijl Manuel Nuñez Carmelino de partijen van Dorvil en Florville op zich neemt. Michael Wilmering zingt Blasac en Filiberto, Jacques de Faber is Dormont en een afgevaardigde van de politie en Pim van Drunen kruipt in de huid van de jonge Bruschino. Veel echte opera buffa, maar in een hedendaagse interpretatie, begeleid door philharmonie zuidnederland.

Edwin Fardini. Foto: © Pascal Ito

De tournee loopt tot en met 20 juni 2024.

Jeugdopera

Naast deze twee nieuwe productie keert de jeugdopera Een lied voor de maan terug. Een mol vindt dat de maan wel een lied verdient.  Zijn compositie wordt door de sprinkhaan gedirigeerd. Een typsiche Toon Telegens vertelling, op muziek van Mathilde Wantenaar, in de regie van Béatrice Lachaussée. Met Vera Fiselier, Berend Eijkhout, Jan Willem Schaafsma, Ginette Puylaert, Francine Vis en Mirna Ackers. Het Nationaal Jeugdorkest begeleid de opera voor jong en oud.

De maan lacht bij het majeurlied van de mol. Foto: © Kim Krijnen

Een lied voor de maan is een coproductie met De Nationale Opera, de Munt/La Monnaie, Festival Aix-en-Provence, Escuela Superior de Música Reina Sofía en met de steun van ENOA en Creative Europe Program van de Europese Unie.

De voorstellingsserie begint in Amsterdam op 22 oktober in Studio Boekman, maar gaat dan vanaf 5 november naar Helmond, Maastricht, (schoolvoorstellingen) en Eindhoven.

Buurtopera

En ook dit jaar maakt Opera Zuid weer een buurtopera. Samen met buurtbewoners creëert Opera Zuid jaarlijks een community opera gebaseerd op de levens en verhalen van de mensen in de Maastrichtse wijk Malpertuis, thuisbasis van Opera Zuid. De persoonlijke verhalen van de bewoners en muziek worden bij deze unieke voorstellingen door regisseur Tamara Jongerden, zangcoach en regie-assistent Ginette Puylaert en muzikaal leider Tim Sabel samengebracht tot de muziek-theatrale Buurt Opera Malpertuis (BOM).

Buurtopera 2022, foto: © Erwin Penners.

Buurt Opera Malpertuis is een samenwerking tussen Opera Zuid, Buurtnetwerk Malpertuis en Trajekt, en wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Cultuur Participatie, Cultuurmakers Maastricht en Gemeente Maastricht.

Opera Forward

Ook zal Opera Zuid samen met De Nationale Opera en De Nederlandse Reisopera werken aan een nieuwe voorstelling voor het Opera Forward festival 2024.

In 2024 gaan de stemmen van morgen op zoek, in het klassieke operarepertoire, naar de verbinding met de huidige wereld en de toekomst. Samen met aanstormend topregisseur Kenza Koutchoukali (die bij Opera Zuid prachtige projecten als Bonsai Garden en Goud! realiseerde) worden persoonlijke, poëtische en prikkelende antwoorden gegeven op de vraag naar de rol van opera in het bouwen aan de wereld van morgen. Het nieuwe project zal in première gaan tijdens het Opera Forward Festival 2024 te Amsterdam, en tourt in het najaar van 2024 langs de Nederlandse theaters.

 

In de brochure van Opera Zuid kunt u nog meer informatie vinden over het gehele nieuwe seizoen maar ook over allerlei jeugdprojecten en educatie voor zowel het primaire-, als het voortgezet onderwijs.

Verder lezen, luisteren en kijken

In 2021 schreef Franz Straatman over Een lied voor de maan.

Hier een video van de buurtopera van Opera Zuid in  2022.

Hier de trailer van Een lied voor de maan uit 2021

 

 

Vorig artikel

The Coronation ook muzikaal spectaculair

Volgend artikel

Alles klopt in Jane Austens Salon

De auteur

Redactie

Redactie