BinnenkortFeaturedNieuwsRedactioneel

Vakantie voorbij? Tijd voor opera!

Na de zomermaanden met festivals en concerten in binnen-en buitenland komt het reguliere operaseizoen langzaam weer op gang. Voor de officiële start van het seizoen op 6 september met Aufstieg und Fall der Stadt Mahagony bij De Nationale Opera, zijn er nog enkele zomerconcerten en gaat het bomvolle Festival Oude Muziek Utrecht van start.

Hier enkele aanraders voor de komende weken.

Vandaag, 25 augustus, gaat het Festival Oude Muziek Utrecht van start met een concert in Tivoli Vredenburg, door vier solisten, Amélie Raison sopraan, Axelle Verner alt, Edouard Monjanel tenoren René Ramos-Premier bariton-bas en het ensemble La Tempête onder leiding van Simon-Pierre Bastion. Het wordt een gevarieerd concert met muziek uit de 12de tot en met de 16de eeuw, waarbij Simon-Pierre Bastion het idee had om een imaginaire dodenmis te creëren, met middeleeuwse liederen en renaissancepolyfonie van onder meer Gombert, Crecquillon, de Morales en de Orto.

La tempête, © Festival Oude Muziek Utrecht

Het concert begint om 20.00 in Tivoli Vredenburg en wordt ook live gestreamed via Early Music Television.

Op 26 augustus de eerste van een serie speciale voorstellingen door het altijd verrassende gezelschap ĀRTHOUSE  17. Onder muzikale leiding van Michael Hell wordt in Crocodile Bar muziek van onder meer Kurt Weill, Friedrich Holländer, maar ook Händel, Pachabel en Mozart in een variété- achtige setting gepresenteerd. Met onder anderen Dietrich Henschel, Iris Vermillion en Julian Haberman. De voorstellingen in de Paardenkathedraal zijn helaas, zo lijkt het, helemaal uitverkocht, maar wie weet is het toch nog het proberen waard om een kaartje te bemachtigen.

Tevens de komende dagen in het FOMU Monteverdi Vespers, The Fairy Queen en een enrome schat aan andere concerten. Het volledige programma is op de website te vinden.

Ook 26 augustus viert dirigent, altviolist en artistiek leider van de New Dutch Academy Simon Murphy zijn 50ste verjaardag met een feestelijk concert vol lievelingswerken, die alle een bijzondere invloed hebben gehad op zijn persoonlijk muzikale levenspad door de jaren heen.

Simon Murphy. Foto: © Mark David

Op het programma staat het geliefde Altvioolconcert in G van Telemann, sprankelende symfonieën van J. Stamitz, C.F. Abel en de ‘Nederlandse Haydn’ Joseph Schmitt, maar ook ‘hernieuwde’ muzikale schatten van Murphy en de New Dutch Academy’s huidige project en komende album, Dutch Crown Jewels. Een rij muzikale toetjes van Bach en Händel sluiten het programma af.

Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, aanvang 14.15 uur

Rossini

Het Nederlands Kamerorkest brengt twee feestelijke Rossini-avonden. Onder leiding van François Leleux geeft het orkest twee Italiaanse zomerconcerten met het beste van Rossini. Zes solisten zingen de mooiste solo’s, duetten en ensembles uit Rossini’s wereldberoemde opera’s en uit de Petite messe solennelle. De regie is in handen van Marc Pantus.

Het Nederlands Kamerorkest in Openluchttheater Caprera

De solisten zijn Linard Vrielink tenor, Polly Leech mezzosopraan, Michael Wilmering bariton, Elenora Hu sopraan, Roza Herwig mezzosopraan, Sam Carl bas-bariton

Michael Wilmering. (© Paul Sijm)

Op 30 augustus in het Concertgebouw in Amsterdam om 20.00 uur en op 1 september in het Openlucht Theater Caprera in Bloemendaal om 20.300 uur.

Masterclass

Al eerder maakten we bekend dat de legendarische sopraan Nelly Miricioù op 29 augustus een masterclass geeft in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Deelnemers zijn: Ana Balestra, sopraan (Argentijns-Nederlands), Hanqing Zhou, bariton (China), Lucie van Ree, mezzosopraan (Nederland), Michal Karski, bariton (Polen) en Steven van der Linden, tenor (Nederland). De jonge zangers worden tijdens de masterclass begeleid door meesterbegeleider, Hans Eijsackers.

De masterclass in Amsterdam is de afsluiting van een hele week waarin Nelly Miricioù met de zangers gewerkt heeft in Berkenrode, een fraai landgoed in Heemstede.

Nelly Miricioiu tijdens een IVC Masterclass in 2009 (foto: ©Hans Hijmering).

Stichting Grote Zangers organiseert dit evenement. De aanvang is om 20.15 uur.

Zomerconcert

Het Noord Nederlands Orkest presenteert samen met hun nieuwe chef-dirigent Eivind Gullberg Jensen ter afsluiting van de zomerconcerten een bont programma van Mozart tot Bernstein. Sopraan Mari Eriksmoen bezingt de zomer met Gershwins beroemde aria Summertime en zij schittert ook in Mozart, Rossini en Grieg.

Mari Eriksmoen. (© Sveinung Bjelland)

Het Noord Nederlands Orkest opent de avond met Mozarts spetterende ouverture uit Le nozze di Figaro en zijn stralende Exultate jubilate. Daarna staan de mooiste fragmenten uit Griegs toneelsuite Peer Gynt en humoristische en vrolijke muziek van Rossini op programma. Verder ook de filmhit ‘Over the rainbow’ uit The Wizard of Oz en Bernsteins symfonische dansen uit West Side Story. Christiaan Kuyvenhoven is deze avond uw gastheer.

Het concert in de Grote Zaal van het Concertgebouw begint om 20.00 uur.

Verdi

Na een speciaal Rossini-concert ook een geheel aan Giuseppe Verdi gewijd concert op 6 september, door het koor en orkest van de Scala Milaan onder leiding van Riccardo Chailly. De Milanese dirigent staat sinds 2015 als muzikaal-artistiek leider aan het roer van de Scala. Het gezelschap reist naar Amsterdam met een volbloed Verdiprogramma Tutto Verdi met delen uit Nabucco, MacbethIl trovatore en Aïda.De aanvang in de Grote Zaal van het Concertgebouw is om 20.15 uur.

 

Riccardo Chailly Foto: © Ronald Knapp

Verder lezen, luisteren en kijken

Ārthouse 17 in 2022

Riccardo Chailly over opera in La Scala

 

Vorig artikel

The bear: kleinschalige extravangaza

Volgend artikel

Miricioiù presenteert talentvolle zangers

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen