AchtergrondBinnenkortFeaturedHeadlineNieuws

O. Festival van start in Rotterdam

 O. festival  voor opera, muziek en theater is op 16 mei in Rotterdam van start gegaan.  Hear something you have never seen before, (hoor iets dat je nog nooit gezien hebt) omschrijft het festival waarin opvallende, afwijkende voorstellingen en concerten, opera, muziek en theater tot en met 26 mei in Rotterdam op heel verschillende locaties gepresenteerd worden. Een keur aan opvallende, afwijkende, soms provocerende en altijd verrassende voorstellingen, samengebracht door artistiek directeur van O. Guy Coolen

Foto:© Rosa Quist

Een kleine greep uit het aanbod.

Black Lodge, punk-opera

In een nachtmerrieachtige Bardo, een plaats tussen dood en wedergeboorte, gaat een gekwelde schrijver de confrontatie aan met demonen van zijn eigen makelij op zoek naar ontsnapping. Dit is het uitgangspunt van Black Lodge van componist David T. Little (US) en dichter Anne Waldman. Een gelaagde moderne opera die put uit de complexe mythologieën rond artiesten als William S. Burroughs (Naked Lunch), David Lynch (Twin Peaks) en anderen. Kleine Zaal TR25 Rotterdam, 17 en 18 mei.

Black lodge. Foto: Matthew Soltesz

Notwehr, muziektheater van Annelies van Parys, geregisseerd door Sjaron Minailo. Notwehr brengt oude en nieuwe muziek samen: de madrigalen-cyclus La barca di Venezia a Padua van Banchieri klinkt als een soort echo van het verleden en van de buitenwereld, en vlecht zich zo tussen de nieuwe muziek van componiste Annelies Van Parys.  Twee vrouwen in de gevangenis zorgen voor aangrijpend theater in TR25 Rotterdam, 18 mei, 20.30 uur.

Scenefoto Notwehr met Els Mondelaars en Johanna Zimmer. Foto: ©Annik Laruelle

Sjaron Minailo sprak met Place de l’Opera over Notwehr en Peter ’t Hart zal verslag van deze voorstelling doen.

 

Er zijn ook dit jaar weer leuke First dates; concerten waar twee artiesten uit geheel verschillende genres samenkomen.

Op 18 mei om 13.00 uur ontmoet de Turkse sopraan Ecem Topcu rapper Gery Mendes in de Paradijskerk. Op 19 mei ontmoeten componist Annelinde Bruijs en bas-bariton Filipe Eugusyene elkaar. Op 25 mei gaan sopraan Esther-Elisabeth Rispens en de in Portugal geboren componist Bernardo Beirão kijken hoe hun muzikale werelden bij elkaar komen en de rauwe Rotterdamse veelzijdige artiest Carina Fernandes maakt kennis met de Spaanse zangeres en blokfluitiste Irene Sorozábal op 26 mei.

First date met Gery Mendes en Ecem Topcu

In Fledermaus Forever op 19 mei om 19.30 in de TR25 Schouwburg is het de Rotterdamse drag artiest Ma’Ma Queen die waarschijnlijk een onvergetelijke performances geeft. De beroemde operette staat centraal, maar wordt op z’n kop gezet.

Coming of age (te zien op 19 en 20 mei) is een ontroerende voorstelling waarin drie operazangeressen ‘op leeftijd’ zich kwetsbaar opstellen en laten zien en horen dat ze nog heel veel te bieden hebben. Cora Burggraaf maakte de voorstelling met Hebe Dijkstra, Elena Vink en Lucia Meeuwsen en pianist Andrea Vasi.

Vlnr Elena Vink, Hebe Dijkstra en Lucia Meeuwsen. Foto: © Moon Saris.

Olga de Kort zag de voorstelling eerder en haar recensie zal op Place de l’Opera verschijnen.Cora Burggraaf sprak voor de officiële première, vorig jaar oktober, met Place de l’Opera.

 

In Nina kruipt multi talent Claron McFadden in de muziek en de huid van Nina Simone. De voorstelling van Fanny & Alexander, geregisseerd door Luigi De Angelis, verweeft naadloos de muziek, politieke opvattingen en energie van Nina Simone tot een boeiend portret.

Clarronn McFadden in Nina. Foto:©Enrico-Fedrigoli

Op 20 en 21 mei in de kleine zaal van TR25 Rotterdam.

 

Geweld en Vibrato is een onconventionele opera van componist Huba de Graaff over kolonialisme, het extreme geweld tijdens de ‘politionele acties’ en grensoverschrijdend vibrato, voor 1 zingende acteur, 1 sopraan, 3 strijkers, 3 slagwerkers, live elektronica en radio- en insectengeluiden. Op 21, 22 en 23 mei in de Krijn Boon Studio van TR25 Rotterdam.

Steef de Jong is een populaire gast op O. met zijn unieke operette voorstellingen. Dit jaar brengt hij zijn spiksplinternieuwe show Steefs O.2 Show waarmee hij op 23, 24 en tweemaal op 25 mei exclusief terug keert naar het oude Luxor Theater. Steef de Jong maakt een reis door ‘Operetteland’ waarbij opera en cabaret samen komen.

Publiciteitsbeeld Steef O.2 Foto:© Mark engelen

Celebrating the Voice is een avond met muzikale verrassingen en betoverende melodieën; van de strelende klanken van fado tot tijdloze meesterwerken van Bach en Mozart. Laat je meevoeren in The Many Within door de prachtige stem van sopraan Chen Reiss en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Te zien en te horen op 24 mei in De Doelen.

Re:master Opera is een groep artiesten uit verschillende disciplines die tussen 2022 en 2024 onder begeleiding van Sjaron Minailo gezamenlijk de moderne vorm van opera hebben verkend. Zaterdag 25 mei onthullen nieuwe muziektheatermakers hun werk aan publiek op de Kaap. In o.a. Theater Walhalla en Conny Janssen danst verzamelt een diverse groep makers zich voor een dag vol creativiteit, talent en energie.

 

Voor het volledige programma kunt u hier terecht.

 

Vorig artikel

Prijswinnaars Mozartconcert op 21 mei

Volgend artikel

ILFZ van start in Zeist.

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen