Home » Binnenkort, Buitenlands nieuws, Nieuws

Zwitserse Carmen met Nederlandse inbreng

Schinznach-Dorf2 augustus 2010 Geen reacties

In augustus wordt in het Zwitserse dorpje Schinznach-Dorf een grootse openluchtproductie van Carmen opgevoerd. Bij de productie zijn twee Nederlanders betrokken: bas-bariton Nico Wouterse zingt Escamillo, ontwerper Karel Spanhak is verantwoordelijk voor het spectaculaire decor.

De arena in Schinznach-Dorf (foto: Ingo Höhn / Oper Schenkenberg).

Speciaal voor de Carmen-productie werd de Oper Schenkenberg in het leven geroepen. De organisatie is al sinds 2008 bezig met de voorbereiding voor de grootse opvoering van Bizets klassieker in Schinznach-Dorf, een dorpje in het Schenkenbergertal.

Het bijzondere aan de productie is dat de opera in een Spaanse arena voor stierengevechten wordt gespeeld. De arena is tegelijkertijd tribune en decor en is special voor de productie gebouwd.

Het ontwerp van de arena komt van Karel Spanhak, een Nederlandse decor-, kostuum- en lichtontwerper. Spanhak werd geboren in Zwolle, studeerde in Amsterdam en Enschede, maar is veel in het buitenland actief. Hij werkte voor vele theaters in Duitsland (waaronder Frankfurt, Baden-Baden en Hamburg) en eveneens voor diverse theaters in Oostenrijk, Luxemburg en Zwitserland. In Nederland maakte hij producties voor onder meer het Nederlands Danstheater en Opera Forum (nu Nationale Reisopera).

In de cast bevindt zich ook een Nederlands gezicht: bas-bariton Nico Wouterse. Hij deelt met Wieland Satter de rol van Escamillo. Woutserse werd geboren in Heerlen en studeerde in Maastricht, Amsterdam en Parijs. Hij was lid van de ensembles van de operahuizen van Trier en Dessau in Duitsland en zong als gast in onder meer Duitsland, België, Zwitserland, Luxemburg, Frankrijk en Nederland.

De Carmen-productie wordt geregisseerd door Anette Leistenschneider en gedirigeerd door Marc Tardue. De première is op 11 augustus, daarna zijn er tot en met 22 augustus nog negen voorstellingen. Zie voor meer informatie de website van de Oper Schenkenberg.

Hieronder een impressie van het decor en de repetities.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.