Buitenlands nieuwsNieuws

Amerika ontdekt Der Ferne Klang

De opera Der Ferne Klang van Franz Schreker is vrijdag 30 juli voor het eerst volledig geënsceneerd opgevoerd in de Verenigde Staten. Dirigent Leon Botstein nam het initiatief voor de productie op de campus van het Bard College. Dat bericht The Associated Press.

Scène uit Der Ferne Klang (foto: Corey Weaver).

Franz Schreker is al enige tijd aan een comeback bezig. Eén van zijn bekendste opera’s, Der Ferne Klang uit 1910, heeft nu ook de aandacht van muziekminnend Amerika getrokken.

Dirigent Leon Botstein, bekend vanwege zijn inspanningen om vergeten werk weer uitgevoerd te krijgen, nam het initiatief voor een productie van Schrekers opera op het Bard College. Regisseur Thaddeus Strassberger tekende voor de enscenering.

De première vond plaats op vrijdag 30 juli, in het kader van de ‘Bard Summerscape’, een zomerfestival waarin zeven weken lang opera, theater, dans, muziek, film en cabaret wordt opgevoerd. Het American Symphony Orchestra voerde onder leiding van Botstein de volledige opera in het Duits op, de eerste keer dat de opera in geënsceneerde vorm in Amerika was te zien.

The Associated Press-recensent Mike Silverman was lovend over de première. ,,Het American Symphony Orchestra speelde fantastisch. Bolstein liet horen wat een rijk en inventief werk het is.”

Bolstein maakte naast het orkest in de orkestbak gebruik van drie kleinere groepen musici: één rechts van het toneel, één links en één achter het toneel, op een verhoging. Hij creëerde zo ‘een zeer gedisciplineerde kakofonie’, aldus Silverman.

Over de cast was de recensent minder lovend. De vertolkers van de hoofdrollen hadden volgens hem te weinig in huis, de bijrollen waren wel goed bezet.

Tijdens de Bard Summerscape wordt ook Franz Schmidts oratorium Das Buch mit sieben Siegeln opgevoerd. Schmidt was een tijdgenoot van Schreker en is net als hem na de Tweede Wereldoorlog vergeten. Verder staat het werk van Alban Berg centraal. Zie voor meer informatie de website van Bard Summerscape 2010.

Vorig artikel

Zwitserse Carmen met Nederlandse inbreng

Volgend artikel

Maria Callas in 15 quotes

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.