Binnenkort

DNO opent seizoen met Verdi in het Frans

De Nederlandse Opera opent vrijdag 10 september haar seizoen met de ‘grand opéra’ Les vêpres siciliennes van Giuseppe Verdi. De vermaarde regisseur Christof Loy en de Italiaanse dirigent Paolo Carignani leiden de productie. Barbara Haveman zingt één van de hoofdrollen.

Net als vorig jaar begint De Nederlandse Opera (DNO) haar nieuwe seizoen groots. In 2009 gebeurde dat met de ‘grand opéra’ La Juive van Halévy, dit jaar gebeurt dat met een andere ‘grand opéra’: Les vêpres siciliennes.

Verdi schreef zijn eerste Franse werk voor de Parijse Opera, waar het werk in 1855 in wereldpremière ging. De vijfakter was niet bepaald een hit. De Italiaanse versie (I vespri Siciliani), die Verdi er een paar jaar later van maakte, scoorde veel beter. DNO voert de Franse versie op.

Het verhaal gaat over ingewikkelde liefdesverwikkelingen tegen de achtergrond van het politieke conflict tussen de Sicilianen en de hen belegerende Fransen in de dertiende eeuw. De jonge Siciliaan Henri is verliefd op Hélène, een Oostenrijkse hertogin die gevangen wordt gehouden door Guy de Montfort, de Franse gouverneur van Sicilië, die de vader van Henri blijkt te zijn. De pogingen om een oplossing voor deze complexe situatie te vinden, lopen uiteindelijk op niets uit als een slachtpartij een wreed einde aan de opera maakt.

De nieuwe productie van DNO – een coproductie met het Grand Théâtre de Genève – wordt geregisseerd door de bekende Duitse regisseur Christof Loy, die voor het eerst in Amsterdam te gast is. Loy oogstte de afgelopen jaren diverse prijzen met zijn werk, waaronder tweemaal de titel ‘regisseur van het jaar’ van het tijdschrift Opernwelt.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest en het koor van DNO worden gedirigeerd door de Italiaanse maestro Paolo Carignani. Carignani is wel vaker in Het Muziektheater te bewonderen, voor het laatst met La Traviata in 2009. Hij was de afgelopen jaren te gast in prominente operasteden als Londen, Wenen en Parijs.

De vrouwelijke hoofdrol van Hélène zou in eerste instantie door de Amerikaanse sopraan Emily Magee gezongen worden. Zij haakte echter in het begin van het repetitieproces af, waarna de Nederlandse sopraan Barbara Haveman werd ingevlogen. Zij zong voor het laatst bij DNO in Tannhäuser in 2007 en maakt haar roldebuut als Hélène.

De rol van Henri wordt gezongen door Burkhard Fritz. De tenor is sinds 2004 ensemblelid van de Staatsoper Berlin. Hij debuteert bij DNO.

De partij van Guy de Montfort wordt gezongen door Alexander Marco-Buhrmester. Ook hij maakt voor het eerst zijn opwachting bij DNO. Hij zal later dit seizoen ook de titelrol in Don Giovanni bij DNO zingen.

Na de première op 10 september zijn er tot en met 3 oktober nog zeven voorstellingen van Les vêpres siciliennes te zien in Het Muziektheater in Amsterdam. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Vorig artikel

Clowneske Campra doet alle zorgen vergeten

Volgend artikel

Rotterdamse Opera speelt Giovanna d’Arco

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.