Home » Binnenkort

Tataarse opera speelt Lucia di Lammermoor

30 september 2010 Geen reacties

De Staatsopera van Tatarstan trekt van 4 tot en met 19 oktober door het land met een productie van de opera Lucia di Lammermoor van Donizetti. Producent VDB Theater belooft ‘hartstocht en gratie, adembenemende melodieën en ontroerende instrumentaties’.

Lucia di Lammermoor ging in 1835 in première in Napels. De uitgebreide rol van Edgardo verhoogde de reputatie van de tenorstem in de operawereld van die tijd aanzienlijk. Vandaag de dag staat het werk echter vooral bekend als kunststuk voor sopraan. Vooral de waanzinscène van Lucia heeft het ver gebracht op de hitlijst.

(Foto: Wim Lanser.)

De opera vertelt het verhaal over Lucia, die door haar broer Lord Enrico Ashton onder druk wordt gezet om te trouwen met lord Arturo Bucklaw. Lucia is echter verliefd op Edgardo Ravenswood, afkomstig uit een familie waarmee de Ashtons op vijandelijke voet staan.

Enrico laat Lucia geloven dat Edgardo haar ontrouw is, waardoor zij uiteindelijk met het huwelijk instemt. Als ze net getrouwd is, verschijnt Edgardo echter. Lucia hoort dat hij haar nog altijd even trouw is en wordt waanzinnig. Zo waanzinnig dat de dood erop volgt. Daarop pleegt Edgardo zelfmoord.

VDB Theater noemt het ‘één van de mooiste voorstellingen uit het operarepertoire’. De producent sloeg de handen ineen met de Staatsopera van Tatarstan om het werk in de Nederlandse theaters te krijgen. De opera wordt geregisseerd door Jaennette Aster en gedirigeerd door Marco Boemi.

Van 4 oktober tot en met 19 oktober zal de productie in veertien theaters te zien zijn. Zie voor meer informatie de website van VDB Theater.

Als voorproefje hieronder de waanzinscène uit de mond van operaster Anna Netrebko:

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.