Nieuws

Cité de l’Opera: Jake, Violetta, Modest

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 308.

Van jazz naar klassiek
Componist Jake Heggie vertelt in deze podcast over zijn werk als componist. Zijn muzikale horizon begon met namen als Barbra Streisand en Judy Garland. Pas toen een docent hem klassieke zang liet horen, raakte hij geïnteresseerd.

Plannen in Londen
Het Royal Opera House heeft verdere details bekendgemaakt van het komende seizoen. Covent Garden presenteert onder meer La traviata, waarvoor door het seizoen heen niet minder dan vijf sopranen worden ingevlogen: Lisette Oropesa en Anush Hovhannisyan in het najaar en Pretty Yende, Angel Blue en Hrachuhí Bassénz in het voorjaar van 2022.

Violetta’s per strekkende meter
Ook in Italië, in het amfitheater van Verona, worden de Violetta’s per dozijn aangevoerd. Sinds 10 juli zongen achtereenvolgens Irina Lungu en Ruth Iniesta de rol, vanaf 7 augustus sterven Sonya Yoncheva en Aida Garifullina dramatisch op de bühne. Er zijn deze zomer vier Alfredo’s en twee verschillende Flora’s.

Nicky Spock
Opvoeden is eigenlijk doodsimpel als je de raad van tenor Nicky Spence ter harte neemt.

Donizetti’s vergeten hits
Het jubilerende Opera Rara brengt in september een boxset uit met drie opera’s van Donizetti. Wie kent ze niet, titels als Il diluvio universale, Ugo conte di Parigi en L’assedio di Calais?

Traviata met één Violetta
Violetta Valéry werd in 2014 gezongen door Venera Gimadieva, met Michael Fabiano als Alfredo. De opname van La traviata op het Glyndebourne Festival staat nog een paar weken online.

Moessorgsky’s hits
Gramophone Magazine maakte een lijstje van de tien beste opnamen van werk van Modest Moessorgsky. Uiteraard is ook zijn vocale muziek vertegenwoordigd, zoals Chovansjtsjina onder Abbado en Songs and Dances of Death door Hvorostovsky.

Dirigententaal
In de podcast van de Welsh National Opera komt dirigent Tianyi Lu aan het woord over haar rol in een opera.

La vie en blanc
Bariton Stéphane Degout was in Aix-en-Provence voor de muziek, maar liep ook even een slijterij binnen. Volgens kenners ‘opent deze wijn zich in de neus met veel frisheid, met tonen van geconfijt fruit’.

Eten bij Enrico
Enrico Caruso overleed honderd jaar geleden. Hem live horen zingen kan niet meer, maar eten in de sfeer van de legendarische tenor kan nog wel, in het aan hem gewijde museum/restaurant. Volgens de recensies van Tripadvisor is het eten een bezoek meer dan waard.

Baton-check
Pianist/presentator Christiaan Kuyvenhoven heeft zich recent op het dirigeren gestort, zo is te horen in zijn podcastserie De Maestro met de Breinaald. De baton speelt een rol bij zijn zoektocht, en daarom keek hij met extra aandacht naar de dirigeerstok van Elgar.

Op naar de toekomst
Er is werk te doen bij het herstel van de cultuursector na corona.

Vorig artikel

Wagemans schrijft boek over nieuwe muziek

Volgend artikel

Cora Burggraaf brengt Inner Voice in première

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.