Home » Binnenkort, Nieuws

Nieuwe recitalserie ‘Grote Zangers’ van start

Amsterdam1 oktober 2010

door

De Stichting Grote Zangers en het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam hebben een nieuwe recitalserie opgericht. De serie gaat op zaterdag 9 oktober van start met een optreden van de Finse sopraan Soile Isokoski.

Soile Isokoski trapt de serie af (foto: Heikki Tuuli).

De Stichting Grote Zangers is een initiatief van Theo van den Bogaard, directeur van Alferink Artists Management. Samen met het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam dacht hij de liedrecitalserie ‘Grote Zangers’ uit.

De serie begint dit seizoen met zes recitals. Er is gekozen voor het Muziekgebouw omdat de zaal daar aan flink wat publiek plek biedt (750 stoelen), zonder de intieme sfeer die het lied nodig heeft te verliezen.

,,Wat is een lied en wat doet het ons? En waarom is het lied ook na ruim tweehonderd jaar nog steeds springlevend? Deze vragen krijgen in de serie Grote Zangers hun klinkende invulling”, beschrijft de organisatie. “Want alle clichés over stoffige teksten en gezapigheid ten spijt, het genre kreeg de laatste vijftig jaar mede door jonge liedvertolkers een geheel nieuwe invulling.”

In de zes recitals zullen uiteraard veel liederen van Schubert en Schumann te horen zijn, maar ook werken van onder andere Richard Strauss en Gustav Mahler.

De Finse sopraan Soile Isokoski verzorgt op zaterdag 9 oktober het eerste concert. Isokoski is een internationaal gewaardeerd operazangeres en behoort ook tot de besten in het recitalcircuit. Ze zingt liederen van Schumann, Duparc, Kuula en Richard Strauss en wordt begeleid door pianiste Marita Viitasalo.

Aylin Sezer verzorgt een voorprogramma op 9 oktober (foto: Allard Willemse).

Het concert van Isokoski wordt voorafgegaan door een kort optreden van de jonge sopraan Aylin Sezer. Het is de bedoeling van de Stichting Grote Zangers om bij alle zes de recitals dit seizoen een jonge zanger de kans geven een voorprogramma te verzorgen.

Naast Isokoski zullen Werner Güra, Florian Boesch, Christiane Oelze, Stephanie Hoetzeel en Christoph Prégardien dit seizoen hun opwachting maken in de ‘Grote Zangers’-serie.

Het concert van Isokoski begint om 20.15 uur. Het voorprogramma met Aylin Sezer begint om 19.45 uur. Zie voor meer informatie de website van het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Als voorproefje hieronder het lied ‘Im Abendrot’ van Richard Strauss, gezongen door Isokoski tijdens een concert in 2005.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.