Binnenkort

Diamantfabriek speelt The Open Road

De Diamantfabriek toert vanaf 10 oktober door het land met de magisch-realistische productie The Open Road, een muziektheaterwerk over reizen als doel, onderweg zijn zonder eindbestemming. De muziek komt van Kate Moore, de regie van Matthias Mooij. De voorstelling is onderdeel van de serie Club Opera.

The Open Road werd twee jaar geleden gemaakt door componiste Kate Moore en regisseur Matthias Mooij in opdracht van het Haagse podium Korzo. De Diamantfabriek, een nieuw productiehuis voor muziektheater in Amsterdam, herneemt de productie nu met een tournee door het land.

Scène uit The Open Road (foto: Robert Benschop).

De voorstellingen zijn onderdeel van de serie Club Opera, een initiatief van een aantal Nederlandse productiehuizen die het nieuwste op het gebied van muziektheater en kameropera in de etalage willen zetten. Rondom de voorstellingen is er ruimte voor ontmoeting tussen de makers en het publiek.

De makers van The Open Road, Moore en Mooij, baseerden hun werk op de gedichtencyclus Song of the Open Road van de Amerikaan Walt Whitman. ,,Het gaat in essentie over het zoeken naar iets wat je niet kent”, zegt Moore over de gedichten. ,,Bij het lezen merkte ik dat het me op een muzikale manier aansprak. Ik was er meteen van overtuigd dat de tekst gezongen moest worden.”

Moore en Mooij hebben geprobeerd muziek en drama zo veel mogelijk met elkaar te vervlechten. Mooij: ,,In theater zijn mensen het materiaal waar je mee werkt. We moesten een acteur hebben die de gedichten als het ware kon denken, en we wilden musici anders inzetten dan gebruikelijk. We hebben hen geëngageerd als acteurs: niet voor een paar repetities, maar voor een langere periode, zodat ze tezamen een groep zouden vormen en als zodanig het stuk zouden dragen.”

De spelers in The Open Road vervullen hierdoor ook verschillende ‘functies’. Mezzosopraan Michaela Riener speelt bijvoorbeeld ook harmonium en trompettist Eef van Breen laat zich ook horen als zanger.

Mooij heeft het onderwerp van de voorstelling – de talloze manieren waarop je een weg kan afleggen – op associatieve wijze vormgegeven. ,,Ik geef als regisseur wel enige sturing, maar ik verwacht van de mensen in het publiek dat zij er ook moeite voor doen. Als je tijd en moeite besteedt aan de poëzie, komt het stuk naar je toe. Het is zelf een open road, een route die open ligt.”

The Open Road is van 10 oktober tot en met 4 december in tien verschillende theaters te zien. Zie voor meer informatie de website van Club Opera.

Club Opera heeft een actie lopen waarmee je €2,50 kennismakingskorting kunt krijgen op de voorstellingen.

Hieronder de trailer van de productie.

Vorig artikel

Vrijdag op Classic FM: Opera Top 100

Volgend artikel

Nieuwe recitalserie ‘Grote Zangers’ van start

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.