Binnenkort

Voor het eerst in Nederland: Mirandolina

Opera Trionfo voert vanaf 23 december Bohuslav Martinu’s opera Mirandolina op. Het is voor het eerst dat het komische werk in Nederland te horen is. Ed Spanjaard leidt het Nieuw Ensemble, David Prins regisseert en Pamela Heuvelmans zingt de titelrol.

Componist Bohuslav Martinu.

Mirandolina is een herbergierster in Florence. Met haar charmante voorkomen, intelligentie en opgewekte karakter kan zij iedere man om haar vinger winden. Een omhooggevallen graaf en een snobistische maar berooide markies maken haar het hof, maar Mirandolina drijft met hen de spot door haar aandacht te richten op een nukkige ridder, een ware vrouwenhater, die ze helemaal inpalmt.

Het leidt tot een driedubbele jacht op Mirandolina. Uiteindelijk kiest de herbergierster voor de trouwe ober Fabrizio, waardoor ze haar belagers te kijk zet.

De Tsjechische componist Bohuslav Martinu schreef Mirandolina in 1954, toen hij na een hectisch bestaan in de Verenigde Staten net teruggekeerd was naar Europa. Vertoevend aan de Franse Rivièra voltooide hij het werk binnen zes maanden.

Mirandolina is gebaseerd op de komedie La locandiera van Carlo Goldoni (1707-1793). Goldoni was als vernieuwer van de ‘commedia dell’arte’ erg populair in de achttiende eeuw. La locandiera wordt gezien als één van zijn briljantste werken.

Opera Trionfo, een gezelschap dat jonge zangers kans op podiumervaring biedt en tevens de afgelopen jaren tal van vergeten meesterwerken heeft afgestoft, geeft Mirandolina haar Nederlandse première op 23 december in de Schouwburg Haarlem. Daarna wordt er tot en met februari met de productie door het land getoerd.

De partituur van Martinu is door Bart Visman en Anthony Fiumara bewerkt voor de twaalf musici van het Nieuw Ensemble. Dat ensemble staat onder leiding van Ed Spanjaard, die dit seizoen al flink van zich heeft laten horen met Die Walküre bij de Nationale Reisopera en Der Rosenkavalier bij Opera Zuid.

De opera wordt geregisseerd door David Prins. ,,Het is vrolijk van begin tot eind”, zegt Prins over het werk. ,,Martinu laat niet de gedachten en gevoelens van zijn rolfiguren de muziek bepalen, maar laat zijn klanken puur vanuit de theatrale actie geboren worden. Zo ontstaat een overrompelende cocktail, waarin de Italiaanse zon Tsjechische kleuren laat opgloeien en waarin woorden uit 1750 dansen op klanken uit 1950.”

De jonge cast bestaat uit Pamela Heuvelmans (hoofdrol), Francis van Broekhuizen, Ekaterina Levental, Jan-Willem Schaafsma, Matevz Kajdiz, Zenhua Chang en Jan Willem Baljet. Een aantal van hen studeerde onlangs af aan de Dutch National Opera Academy.

Zie voor meer informatie over Mirandolina de website van Opera Trionfo.

Vorig artikel

Eerste Kamer stemt tegen verhoging btw

Volgend artikel

La Bartoli ontroert in het Concertgebouw

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

3Reacties

 1. 16 december 2010 at 21:18

  Leuk leuk!

  Eèn puntje van kritiek: “Opera Trionfo, een gezelschap dat jonge zangers kans op podiumervaring biedt”

  Meer dan de helft van de solisten zijn doorgewinterde zangers die hun sporen al op menige operabühne verdiend hebben..
  Begrijp me niet verkeerd, ik hoor deze zangers heeeeeel graag, alleen de bovenstaande zin klopt niet (meer).

  Door de barre tijden komen steeds meer ervaren zangers auditeren voor rollen bij gezelschappen waar de plekken oorspronkelijk bestemd waren voor beginnende prof zangers, we/ze willen immers allemaal werk/zingen, het is dan natuurlijk verleideljk om dan niet te kiezen voor de ervaren zangers die waarschijnlijk beter uit de verf komen bij de auditie. Het is moeilijk om dan trouw te blijven aan je eigen doelstellingen. Ik merk het zelf ook al met mijn weinig pretentieuse management/producties, er willen zelfs collega’s van mijn lichting voor mij voorzingen……

  Ik heb altijd een beetje te doen met elke nieuwe lichting zangers die door deze ‘verstopte’ markt steeds minder kansen krijgt, en door het gebrek aan broodnodige ervaring ook niet kunnen doorstromen naar de internationale operabühnes…

 2. Jurjen Stekelenburg
  17 december 2010 at 18:39

  Niet missen: zondag 19 december is er een Try-out in het Nationale Muziekkwartier in Enschede. GRATIS toegang, vrije gift na afloop.
  http://www.muziekkwartier.nl/nl/voorstellingen/voorstelling.shtml?id=2869&langcode=nl

 3. Maria
  24 december 2010 at 12:52

  Gisteravond in Haarlem de voorstelling gezien. Erg leuk. Mooie muziek ook trouwens met een heerlijke Mirandolina als middelpunt. En zo simpel vorm gegeven. Een paar deuren, een strijkplank en een gedekte tafel en we zaten helemaal in een Italiaanse herberg. Op Tjechische muziek. Mooie combinatie.