Nieuws

Eerste Kamer stemt tegen verhoging btw

De Eerste Kamer heeft gisteren een motie ingediend om de btw op toegangskaartjes in de podiumkunsten niet te verhogen van 6 naar 19 procent. Dat bericht Viertakt Podium. Het kabinet zegt ‘heel serieus’ naar de motie te gaan kijken.

De verhoging van de btw op kaartjes in de podiumkunsten is één van de omstreden maatregelen die het nieuwe kabinet op cultuurgebied wil nemen. In de Tweede Kamer steunt een meerderheid het plan, maar in de Eerste Kamer blijken de meningen verdeelder te zijn. Gisteren werd door de senatoren een motie ingediend om de btw niet te verhogen.

Het kabinet kan deze motie naast zich neerleggen, maar premier Rutte zei volgens Viertakt Podium toe dat hij de motie ‘heel serieus’ zal bekijken.

Ondertussen debatteerde de Tweede Kamer op maandag over de cultuurbegroting. Het kabinet wilde niet van haar plannen wijken, terwijl de oppositie betoogde dat de plannen veel te ver gaan. Zo werd er een pleidooi gehouden om de cultuurkaart voor voor jongeren (CJP) te behouden.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra zei de oppositie toe een poging te wagen om de CJP-pas te behouden, maar op andere fronten was hij ‘onvermurwbaar’.

Lees meer over de bezuinigingen op de nieuwssite van Viertakt Podium en DagjeWeg.NL.

Vorig artikel

De wereld in 40 operahuizen: Buenos Aires

Volgend artikel

Voor het eerst in Nederland: Mirandolina

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.