AchtergrondBuitenland

In memoriam: Elena Obraztsova

Elena Obraztsova was één van de beroemdste Russische mezzosopranen uit de operageschiedenis. Ze zong na haar debuut begin jaren zestig op alle grote operatonelen, samen met de grootste operanamen van haar tijd. Op maandag 12 januari overleed de mezzosopraan, 75 jaar oud.

Elena Obraztsova in 2008 (foto: www.kremlin.ru).
Elena Obraztsova in 2008 (foto: www.kremlin.ru / CC-BY-3.0).

Obraztsova werd op 7 juli 1939 geboren in Leningrad, waar ze de zware oorlogsjaren overleefde. In de jaren vijftig studeerde ze muziek in Tagarog en Rostov-na-Donu, om daarna terug te keren naar Leningrad en aan het conservatorium daar verder te studeren.

In 1963, nog voor haar afstuderen, maakte ze haar operadebuut in een productie van Boris Godoenov bij het Bolshoi Theater. Snel daarna volgden internationale optredens, waaronder in 1964 bij de Scala in Milaan.

Obraztsova groeide uit tot één van de meest gewaardeerde mezzosopranen op het internationale operatoneel. Ze zong tientallen operarollen, waaronder Carmen, Eboli in Don Carlo, de gravin in Pique Dame, Santuzza in Cavalleria rusticana, Amneris in Aida en Marfa in Khovansjtsjina. En ze was bij alle grote operahuizen te gast, waaronder de Metropolitan Opera, het Royal Opera House, de Salzburger Festspiele en de Wiener Staatsoper.

Na haar actieve zangcarrière was ze kort artistiek directeur van het Mikhaylovsky Theater in St. Petersburg. Bij dat theater bleef ze ook na haar directeurschap actief betrokken. Daarnaast zette ze zich via haar eigen stichting in voor jonge zangeres.

Obraztsova overleed in Duitsland, waar ze was voor een medische behandeling. Ze was 75 jaar oud.

Hieronder een paar fragmenten uit haar operacarrière. Om te beginnen de slotscène uit Carmen, opgenomen in de Wiener Staatsoper in 1978, met Plácido Domingo als Don José en Carlos Kleiber als dirigent.

Hieronder zingt ze ‘Mon coeur s’ouvre à ta voix’ uit Saint-Saëns’ opera Samson et Dalila, opgenomen in Tokio in 1980.

Hieronder Obraztsova’s vertolking van Eboli in Don Carlo. Ze zingt ‘O don fatale’, opgenomen in 1978.

Obraztsova’s 75e verjaardag werd in oktober 2014 groots gevierd in het Bolshoi Theater in Moskou. Ter herinnering aan de mezzosopraan hieronder het volledige concert.

Vorig artikel

Westbroek zingt Maddalena in bioscoop

Volgend artikel

Gianni Schicchi op film in De Doelen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.