Nieuws

Gianni Schicchi op film in De Doelen

Afgelopen jaar vierde Opera Spanga op zijn vaste locatie in Friesland zijn 25-jarig jubileum met de film Gianni Schicchi, live begeleid door een orkest. De productie, met film en Sinfonia Rotterdam, komt op 24 januari eenmalig naar De Doelen in Rotterdam.

Still uit de film Gianni Schicchi.
Still uit de film Gianni Schicchi.

Met Gianni Schicchi produceerde Opera Spanga zijn vierde operaverfilming. Eerder werden Rigoletto van Verdi, Samson and Delilah van Saint-Saëns en Don Giovanni van Mozart verfilmd. Daarbij werd Mozarts opera omgebouwd tot de ‘vrouwenversie’ Donna Giovanna, waarmee regisseur Corina van Eijk blijk gaf het origineel van een opera weleens op verrassende wijze te willen bewerken.

Ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum bracht Opera Spanga afgelopen augustus Gianni Schicchi, het laatste deel uit het drieluik Il Trittico van Puccini. De eenakter, op een libretto van Giovacchino Forzano, is een komedie vol cynisme over hebzucht en de complotten die samengaan met de verdeling van een erfenis.

De werkwijze bij deze productie van Gianni Schicchi was ongebruikelijk, want terwijl het verhaal te zien was op beeld en de zang op de band stond, werd de orkestbegeleiding live gespeeld door Sinfonia Rotterdam. In De Doelen zal dat ook zo gaan, met grootbeeldprojectie en wederom met Sinfonia Rotterdam.

Sopraan Francis van Broekhuizen vervult een dubbelrol in de film. Ze is te horen en te zien als Nella en alleen te horen als Rinuccia, een rol die gespeeld wordt door Lynn Jansen. Van Broekhuizen heeft een lange staat van dienst in producties van Opera Spanga, waar ze onder meer te zien was als Leporella in de film Donna Giovanna. Ze zong ook in een aantal podiumproducties van het Friese operagezelschap.

Over Gianni Schicchi vertelt de sopraan: “Ik vind Corina briljant als regisseur. In het begin moet je wennen aan haar aanpak, die is heel apart. Ze regisseert heel precies en op haar zeer eigen manier. In haar ensceneringen gaat ze altijd terug naar de originele tekst en de muziek, en dan kan het weliswaar een heel actueel jasje krijgen, maar het klopt precies.”

“Deze film is wat mij betreft de leukste van de vier die Opera Spanga gemaakt heeft. Ik zing en speel in de film de rol van Nella, maar ik zing ook Rinuccia. Dat is typisch zo’n twist van Corina, die van de man Rinuccio nu een vrouw heeft gemaakt. Lynn Jansen speelt die rol, maar zij is popzangeres en voor haar is die muziek niet te zingen. Dus je hoort mij in de oorspronkelijk voor een tenor geschreven aria ‘Avete torto’.”

“Ik probeerde in die rol heel jong te klinken, want het moest voldoende contrasteren. Er is een kleine scène waarin ik als Nella tegen Rinuccia zing, dus eigenlijk een duet met mezelf. De mensen die mijn stem niet kenden, waren volkomen verbaasd toen ze hoorden dat ik beide rollen zong.”

In de film Gianni Schicchi zijn zangers als Marcel van Dieren, Peter Michailov, Klara Uleman en Madieke Marjon te horen en te zien. De eenmalige vertoning is op zaterdag 24 januari mee te maken in De Doelen. Informatie over kaartverkoop vindt u op de website van De Doelen.

Een dag na de vertoning van de film in De Doelen stapt Francis van Broekhuizen nog een keer in het verhaal van Gianni Schicchi. Tijdens een familieconcert in het Rotterdamse Wereldmuseum, op zondag 25 januari, vertelt en zingt ze het verhaal, wederom begeleid door Sinfonia Rotterdam.

Hieronder de trailer van de film:

Vorig artikel

In memoriam: Elena Obraztsova

Volgend artikel

Discografie: Il viaggio a Reims

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.