AchtergrondBuitenland

Cité de l’Opera: David, Jamie en Olga

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter, Facebook en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Vandaag aflevering 19.

Ashes to ashes
De invloed van David Bowie reikte verder dan de wereld van de popmuziek. Recent nog werd zijn favoriete klassieke werk uitgevoerd door het Noord Nederlands Orkest ter gelegenheid van de opening van een grote Bowie-tentoonstelling in Groningen. Op zijn overlijden, dat op de vroege maandagochtend bekend werd, kwamen ook uit de klassieke wereld reacties.

Een weinig voor de hand liggende plaats voor een optreden van David Bowie was de Londense Wigmore Hall.

https://twitter.com/wigmore_hall/status/686495621461708800/photo/1

Mezzosopraan Sarah Connolly, die komend weekend in Amsterdam de titelrol in de première van Ariodante van Händel zingt, zag Bowie niet in de Wigmore Hall, maar in de Wembley Arena.

Stoere Ruth
Ariodante is ook de rol die mezzosopraan Ruth Willemse een paar dagen geleden aannam. Begeleid door Peter Nilsson zong ze ‘Scherza infida’ uit de opera van Händel. Het resultaat van een welbestede dag in de studio van Marion van den Akker staat nu online.

Cité 12 januari - Ruth Willemse

Joyce zingt vals
Mezzosopraan Joyce DiDonato zal in The Florence Foster Jenkins Story haar filmdebuut maken. Binnenkort beginnen de opnamen van de ‘documentary feature film’ over het wonderlijke fenomeen in de Amerikaanse muziekwereld van het begin van de vorige eeuw. Foster Jenkins kon niet zingen, maar deed het wel, tot aan een veelgeprezen afscheidsrecital in een uitverkochte Carnegie Hall toe. DiDonato spreekt over het project in een filmpje op Facebook.

Levi en Wagner
Er is een Levistraße in Bayreuth, die loopt tussen de Tannhäuser- en de Wotanstraße. Hermann Levi, naar wie de straat genoemd is, was de dirigent met wie Richard Wagner samenwerkte bij Parsifal en die de wereldpremière van dat werk dirigeerde. In een artikel voor de Neue Zürcher Zeitung schetst Robert Jungwirth de complexe relatie tussen Wagner en de Joodse Levi.

Eindelijk winter
Mojca Erdmann bereidt met Thomas Hampson een reis naar de Zuidpool voor. Althans, op het podium van de Bayerische Staatsoper.

Tijdens zijn jaarlijkse verblijf in een hutje zonder stroom, ver van de bewoonde wereld in het hooggebergte, las componist Miroslaw Srnka een boek over de ontdekkingsreiziger Shackleton. Zo kwam hij op het idee voor een opera over de poolwedloop tussen Amundsen en Scott in 1910-1911. Het werk, South Pole, gaat eind januari in Berlijn in première met Thomas Hampson en Rolando Villazón in de hoofdrollen.

Om in te lijsten
Michael Nieuwenhuizen is onder meer programmamanager van Classical:NEXT. Hij is vaak te zien als bezoeker van theaters en concertzalen, maar hij is ook actief op Twitter. Nieuwenhuizen stelde een lijst samen van interessante critici, bloggers en schrijvers over klassieke muziek die op Twitter te vinden zijn. De uitgebreide lijst doorstaat glansrijk de ultieme kwaliteitstest: ook Place de l’Opera staat erop.

https://twitter.com/_MNieuwenhuizen/status/686176440442818560

Glimmers uit Londen
Sopraan Olga Peretyatko heeft een nieuwe website. Er staat slecht nieuws op voor de fans uit Nederland, want ons land komt niet voor in de volle agenda van de zangeres dit jaar. Ze is wel op 20 februari te zien in Luik, tijdens een concert met werk van Rossini en Bellini. Haar huidige tournee met muziek van Rossini is deze week begonnen in Baden-Baden. De diva glom, en niet alleen van trots. Met dank aan het Londense Jewellery Theatre.

Cité 12 januari - Olga Peretyatko

Oliemans met lied
Het recente optreden van bariton Thomas Oliemans met Reinbert de Leeuw (hij zong onder meer Schwanengesang) hebt u gemist. Maar voordat de bariton in april en mei naar Zweden reist voor de titelrol in Hamlet van Ambroise Thomas is hij nog verschillende malen in ons land te horen met liedrecitals.

Joyce the master
De masterclasses van Joyce DiDonato, afgelopen weekend in New York, maakten veel indruk op het publiek ter plaatse en op de liefhebbers wereldwijd die via Medici.tv konden meekijken. Drie dagen achtereen gaf ze leerzame coaching, waarvan de opnamen nog een jaar op Medici.tv te zien zijn.

Knusse muts
Niet alles wat we schrijven is even vrolijk stemmend, maar de tweet die Lisette Oropesa de wereld inzond, compenseert dat aanzienlijk. De sopraan trok haar sportkleding aan, zette een muts op en rende een stukje door het New Yorkse Central Park. Gelukkig bedacht ze voor vertrek dat de stempelkaart bijna vol was. Dankzij de laatste stempel verdiende ze een gratis kop koffie. Voor wie de plek nu ook zelf wil bezoeken: deze vestiging van Joe Coffee zit op 1045 Lexington Avenue.

Vorig artikel

Veelbelovend talent in DNOA's Don Giovanni

Volgend artikel

Sarah Connolly zingt Ariodante bij DNO

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

2Reacties

 1. Il Grand'Inquisitor
  16 januari 2016 at 22:52

  JAMIE???

  “Cité de l’Opera: David, Jamie en Olga”

 2. François
  18 januari 2016 at 13:35

  Scherp opgemerkt! Een berichtje van Jamie Barton is op het laatste moment uit het artikel gehaald omdat ‘embedden’ technische problemen gaf. Vandaar.