AchtergrondFeatured

Hoofdredactioneel: Digitale opera

Twee nieuwtjes van de laatste tijd, die voor wat betreft ‘merkbeleving’ wel uit elkaar liggen, verwijzen naar dezelfde ontwikkeling: Ikea gaat Smart TV’s verkopen en het Concertgebouw is onlangs begonnen met eigen live streams. De vraag is: in hoeverre maakt u als lezer van Place de l’Opera al gebruik van die mogelijkheden?

Sinds het ontstaan van internet zijn de grenzen van radio en tv behoorlijk opgerekt. Waar complexe infrastructuren en overheidsregie de officiële radio- en tv-kanalen beperken in hun mogelijkheden, biedt internet bijna onbegrensde ruimte. Straalzenders, extreem lange radiogolven en zelfs satellieten zijn overbodig om audio en video wereldwijd te beleven.

Ik zou als operaliefhebber de gewone radio en tv nog niet wegdoen, want er is analoog genoeg te beleven. Dat leest u onder meer in het wekelijkse overzicht dat Place de l’Opera steeds op vrijdag publiceert. Er zijn de laatste jaren tv-zenders bij gekomen als Mezzo, Arte en BravaNL.

Sommige van die zenders hebben een HD (High Definition)-variant, die echter nog beperkt wordt doorgegeven door de kabelmaatschappijen. Het wordt door regels van gemeenten, verhuurders en verenigingen van eigenaren niet makkelijk gemaakt, maar met een schotel haal je via de satelliet een rijkdom aan tv-kanalen binnen die veel klassieke muziek en opera brengen.

Die satelliet zorgt overigens ook voor het transport van het signaal dat operahuizen als het Royal Opera House en The Met in New York verzenden naar de wereldwijd deelnemende bioscopen. Het lijkt me nog maar een kwestie van tijd tot dat zulk signaal ook thuis op te vangen is.

Hoewel ik het niemand zou aanraden, kan je tegenwoordig zelf een live operavoorstelling streamen. Zet stiekem een smartfoon op de rand van het eerste balkon, installeer wat software en u kunt live uitzenden. Slecht geluid, matig beeld en het risico dat iemand onder u het ding op zijn kop krijgt lijken me nog de minst slechte redenen om het niet te doen. Het mag niet.

We gaan u op Place de l’Opera vanuit de invalshoek van de operaliefhebber de komende tijd berichten over interessante ontwikkelingen, zoals die van het luisteren naar de cd tot een abonnement op diensten als Spotify.

Het aan elkaar knopen van twee vooroordelen, operaliefhebbers zijn gemiddeld wat ouder en ouderen zijn niet zo handig met internet, maakt de vraag relevant in hoeverre u als lezer van Place de l’Opera gebruikmaakt van die mogelijkheden. En voor de duidelijkheid, ik geef slechts de vooroordelen weer. Het is niet mijn bedoeling om een volksdeel te beledigen.

Kijkt u via internet naar streams uit de operahuizen, heeft u al een Smart TV (die het mogelijk maakt om wat op internet te vinden is op de ‘huiskamer-tv’ af te spelen) of denkt u erover zoiets aan te schaffen? Knoopt u uw smartphone al aan uw tv of stereo-installatie om zo audio- en videostreams te kunnen ontvangen?

Of komen, als daar het moment voor is, de VHS-banden uit de kast voor een avondje La Boheme waarbij de sneeuw niet alleen uit de nok van het theater komt. Koestert u de lp’s met uw favoriete muziek of neemt u de tijd om een complete opera op You Tube te bekijken? Bent u nog een gebruiker van de Laserdisc, die ooit zoveel kwaliteitswinst opleverde bij het kijken?

Gaat u gebruik maken van de streams die het Concertgebouw dankzij een speciaal daarvoor aangelegde installatie gaat verzorgen en houdt u de komst van de Smart TV van Ikea (in Nederland is de introductie gepland begin 2013) in de gaten? Het model gaat trouwens Uppleva heten en zou zoals gebruikelijk met een schroevendraaier en een inbussleutel aan de praat gekregen moeten worden.

Ik ben benieuwd naar uw meningen en ervaringen.

Vorig artikel

Sopraan Evelyn Lear overleden

Volgend artikel

Madama Butterfly nog tweemaal te zien

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

5Reacties

 1. kersten
  4 juli 2012 at 19:14

  Een kleine halve eeuw aan FM- en TV-opnamen zitten er op mijn collectie VHS-banden waaronder nog veel Revox audio verdoekingen.
  Met de komst van achtereenvolgens CD, DVD en digitale zenders (Brava
  enz.) ben ik deze intussen museaal geworden geluids- en beelddrager
  wat minder gaan koesteren. Aangezien mijn HiFi-videorecorder (mijn
  gehoor is nog uitstekend: hoor ik hier en daar hoongelach?) kuren is
  gaan vertonen heb ik een dezer dagen een HDrecorder besteld en zal er een selectie van mijn oude opnamen naar CD en DVD overgezet moeten worden. Met internet, waarover ik nog maar enkele jaren beschik, is het Walhalla opnieuw een stap dichterbij gekomen:
  complete opera`s, fragmenten en een heelal aan informatie via laptop en hoofdtelefoon. Zodra mijn beeldbuis TV me in de steek laat
  gaat internet via mijn muziekinstallatie en TV voor mij een rol spelen. Al met al: overbodig te vermelden dat de plannen van Place de l`Opéra bij deze neanderthaler bepaald in goede aarde vallen!

 2. Leen Roetman
  4 juli 2012 at 21:30

  We worden overvoerd met keuze mogelijkheden….Ik heb last van de keuze paradox: hoe meer er te kiezen is, hoe minder ik geïnteresseerd ben.

 3. 5 juli 2012 at 07:33

  Heb enige tijd geleden mijn laptop met een HDMI kabel verbonden met de televisie en op deze manier kan ik prima live streams kijken of voorstellingen via de Met Player. De live streams zijn niet allemaal van even goede kwaliteit. Zo keek ik laatst naar Eugen Onegin uit Munchen, maar dan via de laptop omdat het uitvergrote beeld op televisie te slecht werd.
  Verder kijk ik nog dvd’s die in de kast staan en eigen opnames vanaf HD recorder. Mijn meest dierbare video’s heb ik overgezet op dvd, bij het sorteren is 90% gesneuveld.
  Ga de in juli weer met veel plezier de live streams volgen via medici.tv van het Verbier Festival.

 4. Maria
  5 juli 2012 at 17:19

  Wat mij betreft gaat er niets boven er zelf bij zijn. Ik geniet zeker van de opnamen op dvd of cd van producties waar ik zelf bij ben geweest, zoals de Monteverdi- en de Ringcyclus van de Nederlandse Opera, maar als ik eerlijk ben dan is dat – denk ik – vooral omdat ze me terugbrengen naar de live-uitvoering – zoiets als een vakantiefoto. Verder ben ik niet zo’n afnemer, al wil ik een doodenkele keer wel eens op internet een opera bekijken. Via het kanaal van De Munt bijvoorbeeld. Ik heb namelijk geen tv en ook geen radio. Heerlijk rustig, lekker tijd om te lezen en van het uitgespaarde abonnementsgeld dat anders in de UPC-pot verdween, kan ik weer kaartjes kopen. En ik heb helemaal geen last meer van keuzestress!

 5. Leen Roetman
  6 juli 2012 at 10:00

  Nu heb ik wel UPC en ik heb gisteravond via Mezzo TV erg genoten van Les Troyens rechtstreeks vanuit het ROH. Ook Il Trittico (ROH) heb ik via UPC (BBC Four) bekeken en vond het schitterend. Ik ben het met Maria eens dat er natuurlijk niets gaat boven er zelf bij zijn. Ik koop ook wel eens DVD’s maar naar live streams via Internet kijk ik eigenlijk nooit, of hooguit een minuut of tien om een impressie te krijgen.
  Zo, dan ga ik nu kaarten online bestellen voor Written on Skin!