Home » Nieuws

Sopraan Evelyn Lear overleden

2 juli 2012 Geen reacties

De Amerikaanse sopraan Evelyn Lear is afgelopen weekend overleden in Sandy Spring, Maryland. Dat meldt de Washington Post. De zangeres had een muzikale carrière die begon in 1959 en duurde tot 1992. Ze beschikte over een repertoire van meer dan veertig rollen, waaronder alledrie de vrouwelijke hoofdrollen in Der Rosenkavaliervan Richard Strauss.

Evelyn Lear (foto: archief Deutsche Oper)

Daarnaast was Lear ook beroemd om haar interpretaties van moderne, twintigste-eeuwse opera van componisten als Alban Berg en Giselher Klebe.

Haar echtgenoot was de zanger Thomas Stewart, die als bariton naam maakte in Wagnerrollen, onder andere in Bayreuth en bij de Metropolitan Opera in New York. Met hem zong ze in 1961 de wereldpremière van de opera Alkmene bij de Deutsche Oper in Berlijn.

In New York, waar ze in 1926 geboren werd, studeerde Evelyn Lear onder meer zang en piano op de New York University en aan de Juilliard School of Music. Een Fullbright-scholarship bracht haar naar Berlijn, waar ze aan de Hochschule für Musik verder studeerde. Later verleende de Senat van Berlijn haar de eretitel Kammersängerin. Voor de opname met Karl Böhm en Dietrich Fischer-Dieskau van Wozzeck van Alban Berg won ze in 1966 een Grammy, de belangrijkste Amerikaanse platenprijs.

Evelyn Lear heeft ook een Nederlands muzikaal wapenfeit. Ze werkte mee aan de opname van de eerste studioregistratie van een opera in Nederland. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest claimt dat zij, bij platenmaatschappij Philips, de eersten waren. In juni 1976 nam het orkest onder leiding van Edo de Waart Der Rosenkavalier op in Rotterdam, met solisten als Frederica von Stade, Jules Bastin en José Carreras, en met Evelyn Lear als Die Marschallin.

In de dagen daarvoor werd de opera in de Amsterdamse Stadsschouwburg uitgevoerd in de programmering van het Holland Festival. Vorig jaar is de opname heruitgebracht door Rotterdam Philharmonic Vintage Recordings.

Parooljournalist Hans Vogel beschrijft in het boekje bij de heruitgave, ooit op 4 lp’s en nu op 3 cd’s geperst, hoe Evelyn Lear tussen de bedrijven door zat te breien. De cd’s zijn in maart dit jaar voor een budgetprijs door Briljant opnieuw in roulatie gebracht.

Evelyn Lear zong in de grote operahuizen van de wereld, waar onder de Scala van Milaan en de Metropolitan Opera in New York. Ze nam naast haar zang ook het acteren zeer serieus. Bij audities voor ‘hosenrollen’, een mannelijk karakter gezongen door een vrouw, verscheen ze doorgaans gekleed in broek. Haar ‘signature role’ waarmee ze faam verwierf, was die van Lulu in de opera van Alban Berg.

Evelyn Lear is 86 jaar geworden.

 

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.