AchtergrondFeaturedNieuws

Opera-arias.com vernieuwd en uitgebreid

Met informatie over 452 opera’s, 3622 rollen, 2625 aria’s, 829 duetten en 7287 andere operascènes is www.opera-arias.com een database van formaat. Waarschijnlijk één van de meest uitgebreide op operagebied. Maker Arjen van Spronsen heeft de website sinds kort volledig vernieuwd. Een gesprek.

Wat is er nieuw?
,,Ik heb veel meer informatie toegevoegd en de structuur verbeterd, zodat de informatie makkelijker te doorzoeken is en je op iedere pagina door kunt klikken naar allerlei andere informatie. Nieuw is ook dat je nu op rollen kunt zoeken en dat er op veel pagina’s YouTube-filmpjes, libretti en Engelse vertalingen zijn toegevoegd.”

Sinds wanneer bent u met deze database bezig?
,,De eerste versie heb ik drie jaar geleden gemaakt. Begin dit jaar ben ik met de nieuwe versie bezig gegaan. Bij elkaar opgeteld heb ik er wel zo’n twee of drie maanden fulltime werk in zitten.”

Waarom zo’n database?
,,Ik heb zowel Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft als zang aan het conservatorium gestudeerd. Ik heb dus enerzijds liefde voor opera en anderzijds kennis van de interface, structuur en gebruiksvriendelijkheid van websites.

In mijn tijd op het conservatorium miste ik een uitgebreide database, waar je bijvoorbeeld rollen en ensembles voor specifieke stemcombinaties op kon zoeken. Met opera-arias.com wil ik in die behoefte voorzien. Ik denk dat mijn website voor zowel studenten als liefhebbers kan uitgroeien tot een complete informatiebron.”

Is er niet al heel veel informatie over opera voorhanden op internet?
,,Ja, heel veel is al te vinden. Maar niet altijd makkelijk. Ik probeer informatie van heel veel verschillende bronnen te combineren, zodat het makkelijker vindbaar wordt.”

Trekt de database al veel bezoekers?
,,De nieuwe versie staat nu drie weken online en ik heb zeker een leuke start gemaakt. De database wordt al gebruikt door mensen uit meer dan zestig verschillende landen. Maar ik denk dat er nog een stuk meer liefhebbers te bereiken zijn wereldwijd.

In Amerika zit momenteel mijn grootste gebruikersgroep. Daarom is de website ook Engelstalig, want daar zit de grootste doelgroep. Ik wil de komende tijd proberen die groep nog beter te bereiken.”

Hebt u plannen om de database verder te ontwikkelen?
,,Ik wil hem nog completer maken. Er kunnen nog wel wat opera’s bij en ook de opera’s die al vermeld staan kunnen nog uitgebreider besproken worden. Al is het wel al zo compleet dat ik de versie online heb kunnen zetten.

Verder wil ik ook informatie over zangers gaan vermelden. Bijvoorbeeld welke rollen ze gezongen hebben. Dat lijkt me interessant om te combineren met de huidige informatie.”

Bekijk de database zelf op www.opera-arias.com.

Vorig artikel

Opera in de media: week 41

Volgend artikel

YouTube-portret: Nessun dorma

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

3Reacties

 1. .erda
  9 oktober 2012 at 11:33

  Ben even gaan kijken… en bleef kijken… en verder en verder en verder klikken! Wat een FANTASTISCHE web site. Van harte gefeliciteerd! Ik wordt een trouwe en frequente bezoeker.

 2. Joop Schoemaker
  16 oktober 2012 at 11:17

  Helaas ben ik in de database geen gegevens tegen gekomen over Iolanta van Tsjaikovski. Erg jammer, temeer omdat op 8 november deze opera concertant uitgevoerd wordt in het Concertgebouw met Anna Netrebko in de hoofdrol.

 3. Arjen van Spronsen
  27 oktober 2012 at 16:09

  @.erda: Dank voor de complimenten!

  @Joop Schoemaker: Iolanta heb ik inmiddels toegevoegd aan de database:

  http://www.opera-arias.com/tchaikovsky/iolanta/