Home » Binnenkort, Featured

Opera in de media: week 41

5 oktober 2012

door

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 41 (6 – 12 oktober) onder meer aandacht voor Mozart-opera’s, het debuut van Martin Wright in Chicago en werken waarmee Maria Malibran succes had.

Maria Malibran.

Zweedse Romeo en Julia
De wekelijkse Opera Live van Radio 4 komt deze week uit Göteborg. Daar werd op 17 augustus jongstleden een concertante uitvoering gegeven van Vincenzo Bellini’s I Capuleti e i Montecchi, ooit één van de successen van Maria Malibran. Het Romeo en Julia-verhaal door Bellini werd uitgevoerd door het koor en orkest van de Opera Göteborg onder leiding van Giancarlo Andretta. In de hoofdrollen: Kerstin Avemo (Giulietta), Katarina Karnéus (Romeo) en Mats Persson (Lorenzo).
Radio 4: zaterdag 6 oktober om 19.00 u.

Cecilia Bartoli (foto: Decca / Uli Weber).

Bartoli als Clari
Cecilia Bartoli ligt volop in de winkels met haar nieuwe cd. Ten tijde van de verschijning van één van haar vorige platen, gewijd aan de negentiende-eeuwse operazangeres Maria Malibran, vroeg ze de opera van Zürich één van haar successen op te voeren. Moshe Leiser en Patrice Caurier regisseerden de in de vergetelheid geraakte opera Clari van Jacques Fromental Halévy. Indertijd was de hoofdrol in die opera één van de successen van La Malibran na haar terugkomst uit Amerika.

In de titelrol hoort u Cecilia Bartoli, andere rollen worden gezongen door onder andere John Osborn en Eva Liebau. Het orkest, La Scintilla van het Opernhaus Zürich, staat onder leiding van Adam Fischer.
Mezzo: zaterdag 6 oktober om 20.30 u.

Martin Wright (foto: Hans Hijmering).

Debuut van Martin Wright
De eerste uitvoering dit seizoen van de Chicago Lyric Opera is tevens het debuut van de nieuwe ‘chorus master’ van dat operahuis. Voormalig koorleider van De Nederlandse Opera Martin Wright zal zijn vaste verbintenis in Chicago beginnen met de productie van Elektra van Richard Strauss. In de cast onder andere Christine Goerke, Emily Magee en Jill Grove. Het orkest wordt geleid door Sir Andrew Davis, David McVicar verzorgt de regie.

Via internet is op de radiozender WFMT het debuut van Martin Wright te volgen, zij het op een wat oncomfortabel tijdstip in de nacht van zaterdag op zondag. Maar ook computers hebben programmeerbare opname-functies.
Radio WFMT: zaterdag 6 oktober om 01.00 u.

Kijkerskeuze
Het wordt in elk geval Opera Zuid, maar welke productie ligt aan de kijker. Die kon stemmen op vijf voorstellingen die door BravaNL werden opgenomen van het Maastrichtse opera gezelschap. Tsaar Saltan deed het goed in de peilingen, maar zondag zal blijken welke opera het geworden is. Die ziet u vanaf half negen op Brava.
BravaNL: zondag 7 oktober om 20.30 u.

Hongaars operafestival
Wat Sziget is voor de popliefhebbers, is Szeged voor de operafans. Beide Hongaarse festivals richten zich op het moderne repertoire, het Szeged Festival sinds vijf jaar op hedendaagse opera. Deze week wordt het operafestival gehouden en Arte Live Web doet verslag van enkele avonden. Op maandag is er de Europese première van de opera A death in the family van William Mayer. Op Arte Live Web is de première live te volgen. De opera is gebaseerd op het boek van de Amerikaanse schrijver James Agee. De cast is afkomstig van het Center for Contemporary Opera in New York. Deze productie wordt geregisseerd door Alföldi Róbert en gedirigeerd door Sara Jobin.
Arte Live Web: maandag 8 oktober om 19.10 u.

Don Giovanni met Keenlyside
Het regent weer Don Giovanni’s. De serie voorstellingen van OPERA2DAY is net achter de rug en op de cd-markt is de versie van Abbado met Keenlyside weer uitgebracht in een box met 110 andere Mozart-werken. Kort geleden kwam de nieuwe opname van Yannick Nézet-Séguin met Ildebrando D’Arcangelo uit. En op BravaNL is deze week een uitvoering te zien met een andere befaamde Mozart-dirigent, Sir Charles Mackerras.

Mackerras dirigeert het orkest van het Royal Opera House in een versie waarin Simon Keenlyside de hoofdrol van Don Giovanni zingt. Leporello wordt gezongen door Kyle Ketelsen, Eric Halfvarson zingt de rol van de Commendatore, Marina Poplavskaya is Donna Anna en Joyce DiDonato zingt Donna Elvira. Als het duo Zerlina en Masetto zijn Miah Persson en Robert Gleadow te zien. Don Ottavio is een rol van Ramón Vargas.
BravaNL: woensdag 10 oktober om 14.30 u.

Salzburger Zauberflöte
De decors van de Zauberflöte die De Nederlandse Opera vanaf 6 december gaat brengen, zijn niet van Karel Appel, die ze voor een eerdere productie in 1995 ontwierp. Michael Levine maakt voor Amsterdam de decors, maar de Appel-ontwerpen werden wel gebruikt tijdens het Salzburg Festival van 2006, toen alle Mozart-opera’s werden uitgevoerd. Riccardo Muti was de dirigent, Pierre Audi regisseerde en de Wiener Philharmoniker zat in de bak. Solisten waren onder andere René Pape, Paul Groves, Franz Grundheber en Diana Damrau.
BravaNL: vrijdag 10 oktober om 20.30 u.

Weektip

Spaanse Wagner
Terwijl de serie voorstellingen van het vierde Ring-deel, Götterdämmerung, nog tot 16 oktober in Enschede loopt, kunt u op YouTube naar een andere versie kijken. Die spraakmakende versie werd door La Fura dels Baus in 2008 in Valencia geënsceneerd met regisseur Carlus Padrissa. De dirigent was Zubin Mehta.
Zie YouTube voor deel 1.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.