CD-recensiesFeatured

Prégardien zet intense Winterreise op dvd

Hoe kun je de zoveelste opname van Winterreise nog origineel maken? Film de opname en zet het op een dvd. Dat is wat Christoph Prégardien en Michael Gees hebben gedaan bij Challenge Classics.

Winterreise PrégardienThomas Oliemans bracht maandagavond Schuberts liederencyclus Winterreise weer onder de aandacht, tijdens een opvoering van alle 24 de liederen in het Concertgebouw. Niet dat Schuberts werk het echt nodig heeft om onder de aandacht te worden gebracht: Winterreise behoort tot de bekendste, meest opgevoerde en meest opgenomen liederencycli.

Tenor Christoph Prégardien en pianist Michael Gees hebben een nieuwe opname aan die grote Winterreise-discografie toegevoegd. In twee varianten: er is een ‘gewone’ cd – in een prachtig boekje met een interessante introductie van Paul Korenhof en de Duitse teksten plus Engelse vertaling – en er is een dvd.

Omdat er cd’s genoeg zijn, beperk ik me tot de dvd. Helemaal een noviteit is het niet: er is bijvoorbeeld een filmversie van Winterreise met Ian Bostridge en van zangers als Dietrich Fischer-Dieskau en Hermann Prey zijn er op dvd opgenomen recitals beschikbaar. Wat de dvd van Prégardien en Gees echter onderscheidt, is dat de twee niet in film of recital te zien zijn, maar in de studio, tijdens de opname van de cd.

Voegt het wat toe? Ik vind van wel. De vele close-ups van Prégardien, die volledig in de liederen opgaat, geven Schuberts muziek extra intensiteit. De tenor is non-verbaal net zo’n levendige verteller als verbaal en dat komt op de dvd prachtig tot uitdrukking.

Tegelijk zijn de filmmogelijkheden in een studio natuurlijk beperkt en kan ik me voorstellen dat de liedteksten meer tot leven komen als je met het tekstboekje op schoot naar de cd zit te luisteren. Dat zal voor ieder anders zijn. Zelf vond ik het fraai de cyclus een keer op deze wijze te beleven.

Daarbij komt dat Prégardien een formidabele liedzanger is. Dat was de afgelopen seizoenen al meerdere malen te horen in Amsterdam (in februari zong hij nog Winterreise in de Waalse Kerk) en ook deze opname bewijst het weer.

Prégardien zingt met gepolijste toon, excellente dictie en groot begrip van de tekst. Hij controleert zijn frases tot in de kleinste details en weet tegelijk de emotie en stemming van de verschillende liederen overtuigend te communiceren. Om één voorbeeld te noemen: in ‘Der Lindenbaum’ weet hij met beeldschone, kalme zinnen de diepe melancholie van de tekst in het hart te raken.

Of u nu voor de dvd of de cd gaat, met deze Winterreise hebt u er weer een voortreffelijke interpretatie bij.

Hieronder de trailer:

Vorig artikel

Delft Chamber Music: geloven in muziek

Volgend artikel

BBC Proms brengt complete Ring

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.