Home » Binnenkort, Nieuws

Delft Chamber Music: geloven in muziek

Delft17 juli 2013

door

Het Delft Chamber Music Festival staat dit jaar in het teken van geloven. Artistiek leider Liza Ferschtman verzamelde vrienden en collega’s uit de muziekwereld voor een aantal concerten waarin vaak instrumentale en vocale muziek gecombineerd worden. De start is op 26 juli.

Robert Holl is de laatste jaren vaste gast van het festival in Delft (foto: Benjamin Ealovega).

Robert Holl is de laatste jaren vaste gast van het festival in Delft (foto: Benjamin Ealovega).

Het officiële festivalthema luidt: ‘I Believe – geloof in muziek’. Daarover zegt artistiek leider Liza Ferschtman: “Geloven gaat vaak over hoop, verdieping, vervoering, verlichting. Dat zijn allemaal zaken die muziek ons geeft.” Ze besluit haar inleiding in de programmabrochure met: “Ik geloof in muziek!”

Vanaf vrijdag 26 juli zijn verschillende plaatsen in Delft het toneel voor uitvoeringen van bekende musici, vaak persoonlijke en muzikale vrienden van Ferschtman. Centrale festivallocatie is de Van de Mandelezaal in museum Het Prinsenhof in het centrum van Delft. Naast musici als Simon Lepper, Enrico Pace en Isabelle van Keulen zijn er optredens van onder anderen Lenneke Ruiten, Helena Rasker en Robert Holl.

Tijdens het openingsconcert op vrijdag 26 juli is Lenneke Ruiten te horen bij de uitvoering van Bachs Cantate ‘Jauchzet Gott in allen Landen’, voor sopraan, trompet en strijkers. In het zaterdagmiddagprogramma Ave Maria zingt de sopraan onder meer in het werk Miroir de peine, voor sopraan en strijkers van Andriessen.

Nora Fischer werkt mee aan het programma De laatste woorden, op zondag 28 juli. Ze zingt de sopraanpartij in de Deutsch-Jiddische Kantate van dirigent/componist Iván Fischer. Later die zondag zingt, voorafgaand aan het Quatuor pour la fin du temps van Messiaen, de alt Helena Rasker ‘Erbarme Dich’ uit de Matthäus Passion van Bach.

Violiste Liza Ferschtman voert met het Hilliard Ensemble muziek uit van Bach in de Oude Kerk van Delft op donderdag 1 augustus. ‘Het Goddelijke in de natuur’ is het thema van het concert op zaterdag 3 augustus, als naast de instrumentalisten ook Robert Holl, Ellen van Lier, Barbara Hölzl en Daniel Johannsen muziek van onder anderen Moessorgsky, Rachmaninov en Tsjaikovski zingen.

Helena Rasker zingt wederom in Zuidams Troparion.

Helena Rasker zingt wederom in Zuidams Troparion.

De compositie Troparion, speciaal voor het Delft Chamber Music Festival geschreven door Rob Zuidam, ging op het afgelopen Holland Festival in wereldpremière en wordt nu opnieuw uitgevoerd voor het ensemble en de vocaliste die Zuidam in gedachten had: Asko|Schönberg en de alt Helena Rasker. Het concert is op zaterdag 3 augustus.

Een vrijwel geheel aan Brahms gewijde slotavond bestaat, na een klein stukje Messiaen, uit vocale kwartetten, een pianokwartet en de Vier Ernste Gesänge. Die worden gezongen door Robert Holl, de laatste jaren vaste gast op het Delftse festival.

Naast het festival is er het jaarlijkse KamermuziekAtelier Delft, waar beginners en gevorderden lessen en workshops kunnen volgen. Die vinden plaats in café de Oude Klok. In museum Het Prinsenhof is gedurende de zomer de tentoonstelling Hemelse Klanken te zien. Daar is te zien en te horen hoe verschillende religies al honderden jaren in Delft worden beleden en hoe muziek daarin een rol speelt.

Op de website van het Delft Chamber Music Festival staat de informatie over programma en kaartverkoop.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.