AchtergrondFeatured

Peter Bording wint Schaunard Award 2015

Peter Bording heeft de Schaunard Award 2015 gewonnen. Van de tien genomineerden ontving de Nederlandse bariton de meeste stemmen van de lezers van Place de l’Opera. Een eervolle vermelding krijgt het Internationaal Vocalisten Concours.

Peter Bording als Figaro bij de Nederlandse Reisopera (© Marco Borggreve).
Peter Bording als Figaro bij de Nederlandse Reisopera (© Marco Borggreve).

Place de l’Opera reikt dit jaar voor de derde keer de Schaunard Award uit, een prijs voor een persoon, gezelschap of organisatie die een onderscheidende bijdrage heeft geleverd aan de wereld van opera en muziektheater.

Twaalf operakenners nomineerden op 22 december tien kandidaten voor de prijs. Honderden lezers brachten vervolgens hun stem uit op hun favoriet. Peter Bording oogstte een derde van het totale aantal stemmen en wint daarmee de Schaunard Award 2015.

“Het is niet waar… Wat leuk!” reageert de zanger. “Ik vond het al heel erg verrassend dat ik genomineerd was, omdat ik toch vooral in het buitenland carrière maak. Ook vond ik het een hele eer om in dat rijtje te staan, naast een heleboel gezelschappen die zich vernieuwend profileren in het Nederlandse operalandschap. Je kunt je afvragen wat je als zanger daartussen doet… In feite doe je als zanger niks anders dan je werk. Maar kennelijk komt dat werk goed aan en zo’n compliment kun je alleen maar hartelijk in ontvangst nemen!”

Peter Bording werd genomineerd vanwege zijn glansrijke carrière (inderdaad met name in het buitenland) en zijn veelzijdigheid. In de woorden van NTR Opera Live-presentator Hein van Eekert, die hem voor de nominatie voordroeg: “Ik bewonder een zanger die schittert in de titelrollen van Werner Egks Peer Gynt en Verdi’s Rigoletto, maar bij wie je ook kunt aankloppen voor Figaro, Peron in Evita, diverse operetterollen en eigentijds repertoire. Iemand bovendien van wie jonge zangers veel zouden kunnen leren.”

In Nederland was Bording in het najaar van 2013 te zien als Figaro in Il barbiere di Siviglia bij de Nederlandse Reisopera. Hieronder een compilatie van fragmenten uit die productie:

Peter Bording is de komende tijd te zien in Berlijn, waar hij bij de Komische Oper de rol van Fred Graham/Petruchio zingt in Kiss me, Kate, en in Braunschweig, waar hij op 15 januari een laatste voorstelling als Rigoletto zingt.

Bording zal op een later moment de Schaunard Award in ontvangst nemen.

Overige genomineerden

De tweede plek in de verkiezing van de Schaunard Award werd gedeeld door het Haagse gezelschap OPERA2DAY (vorig jaar ook runner-up) en het Internationaal Vocalisten Concours onder leiding van Annett Andriesen.

De overige genomineerden waren regisseur Lotte de Beer, het gezelschap BarokOpera Amsterdam van artistiek leidster Frédérique Chauvet, het ontwerpersduo Clement et Sanôu, presentator Hein van Eekert, vrijwilligster Nicole van Eijck, jeugdoperahuis Holland Opera en De Nationale Opera.

Alle genomineerden ontvingen een respectabel aantal stemmen. Een blijk van waardering voor de wijze waarop zij, op geheel eigen wijze en in hun eigen disciplines, het operaleven in 2015 rijker, muzikaler en spannender maakten.

Eervolle vermelding

Het Internationaal Vocalisten Concours behoorde in alle drie de edities van de Schaunard Award tot de genomineerden en wist iedere keer veel stemmen binnen te slepen, hoewel niet genoeg voor de winst. Reden voor de redactie van Place de l’Opera om het concours van directeur Annett Andriesen apart te vermelden.

Het IVC is een onmisbare naam in de Nederlandse én internationale zangwereld. Het is veel meer dan een tweejaarlijks concours. Het is een instituut dat met summerschools, masterclasses, workshops, concerten en vele andere initiatieven jonge, talentvolle zangers op weg helpt in de operawereld. Met dank aan het IVC vonden talrijke talenten de weg naar een professionele carrière. Iets waar muziekliefhebbers ieder seizoen weer de vruchten van plukken.

Hulde voor het IVC en voor Annett Andriesen, de onvermoeibare stuwende kracht achter de schermen! En hulde voor Schaunard-winnaar Peter Bording en alle andere genomineerden, voor hun bijdrage aan het afgelopen operajaar!

Meer lezen over de genomineerden voor de Schaunard Award? Lees de toelichting op Place de l’Opera.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Allan, Jessye en Thomas

Volgend artikel

Opera van het Jaar 2015: Orphée et Eurydice

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

 1. Olivier Keegel
  30 december 2015 at 14:28

  Een logische en zeer terechte winnaar! Van harte, Peter. We zullen je nu ongetwijfeld vaker in Nederland kunnen bewonderen.

 2. kersten
  30 december 2015 at 17:36

  Ik sluit me graag bij Olivier Keegels woorden aan!
  Hopelijk neemt Peter Bording het mij niet kwalijk, als ik zo vrij ben hem te adviseren aan zijn mimiek te gaan werken want die houdt geen gelijke tred met zijn lenige zang en bewegingen.