AchtergrondBuitenlandFeatured

Cité de l’Opera: Allan, Jessye en Thomas

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter, Facebook en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Vandaag aflevering 17.

Hartelijk nieuwjaar
Heel veel operahuizen, zangers, regisseurs en anderen uit de operawereld benutten de mogelijkheden van Twitter en Facebook om hun fans en contacten een feestdagengroet te brengen. Uit die stroom van teksten en filmpjes kozen we de korte kersttoespraak van Thomas Hampson, eloquent as ever. Zou de beroemde zanger niet eens tijd kunnen maken voor een masterclass in het houden van zulke toespraken aan de Grote Voorzangers van Nederland en Groot-Brittannië?

De agenda van Lisette
Ook sopraan Lisette Oropesa ging er even voor zitten. Ze houdt onder de titel ‘Newsletter’ geregeld toespraakjes op Twitter. Deze keer neemt ze vanuit Spanje haar agenda door voor de komende maanden, waarbij ze wel Europa maar niet Nederland aandoet. Ze was vorig jaar voor het laatst in ons land met haar ‘signature role’ van Gilda in Rigoletto, in de NTR ZaterdagMatinee.

In álle mensen een welbehagen
Sopraan Danielle de Niese dacht niet alleen aan zichzelf, maar ook aan heel veel mensen die het niet zo makkelijk hebben deze dagen.

Is that all there is?
Allan Clayton, die een paar jaar geleden in Amsterdam meewerkte aan de voorstellingen van Written on Skin bij De Nationale Opera, maakte ons afgelopen jaar buitengewoon blij met een cd die hij samen met het Aurora Orchestra opnam. Zijn Nocturne van Benjamin Britten gaat zeker mee het nieuwe jaar in. Als jonge zanger moet je leren omgaan met successen en met teleurstellingen. De jonge tenor had zich toch wat meer voorgesteld van zijn eerste blik op het Wagner-walhalla.

De muziek van Jessye
Eén van de hoogtepunten van het afgelopen jaar op Place de l’Opera was het gesprek dat we in Londen hadden met sopraan Jessye Norman over het verschijnen van haar memoires. Op Twitter citeerde het Merola Opera Program een ferme uitspraak van de zangeres.

Klassiek Utrecht
De ondernemers Sanne en Talitha gaan onverstoorbaar door met het realiseren van hun plannen. Er wordt druk getimmerd en gemetseld aan het eerste café in Nederland waar alleen klassieke muziek zal klinken: het Muzieklokaal. Nog een paar weken tot de opening.

https://twitter.com/BVOUtrecht/status/681409617457459204

Bassie en Adriaan
De melding van deel één, eind november, hadden we even gemist, maar hier is deel twee: het interview met sopraan Olga Peretyatko door het vermaarde duo Bing en Dennis. Dankzij de tweet van Sasha bent u weer op de hoogte van een nieuw deel in de serie gesprekken die de heren vanuit New York voeren met bekende operasterren.

Don Giovanni in Den Haag
Met regisseur Sybrand van der Werf aan het roer en een fijne club jonge solisten op de bühne belooft de Don Giovanni van de Dutch National Opera Academy begin 2016 een niet te missen (en heel betaalbaar…) evenement te worden. Binnenkort leest u er meer over op Place de l’Opera. Hier is vast de poster.

Deborah’s Secret
De Amerikaanse sopraan Deborah Voigt ging in New York shoppen voor de kerst en vond, mogelijk ergens in een designerstore op 5th Avenue, een passend kledingstuk.

Troost
Als de postcodekanjer alweer niet in uw straat is gevallen en de Staatsloterij tegen alle reclamebeloftes in geen tonnen aan u gaat overmaken, dan is er – met dank aan Opera North – maar één troost.

Vorig artikel

Drake beëindigt Schumann-serie

Volgend artikel

Peter Bording wint Schaunard Award 2015

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.