Home » Achtergrond, Featured

Drie Kundry’s redden uitvoering Parsifal

10 december 2016 4 reacties

De Nationale Opera beleefde vrijdagavond een, op z’n zachtst gezegd, hectische uitvoering van Parsifal. Nadat Kundry-vertolkster Petra Lang moest afzeggen wegens ziekte, moest het operahuis alle zeilen bijzetten om een vervangster te vinden. Uiteindelijk waren Elena Pankratova, Alexandra Petersamer én Astrid van den Akker nodig om de avond te redden.

Van links naar rechts Astrid van den Akker, dirigent Marc Albrecht en sopraan Elena Pankratova, achter de coulissen bij DNO. (© De Nationale Opera)

Van links naar rechts Astrid van den Akker, dirigent Marc Albrecht en sopraan Elena Pankratova, achter de coulissen bij DNO. (© De Nationale Opera)

Het is de nachtmerrie van iedere casting director en operadirecteur: een lastminuteafzegging. Helemaal als er een Wagner-opera op het programma staat en de afzegging de veeleisende rol van Kundry betreft, want dan kun je de meeste sopranen uit je contactlijst al afstrepen.

DNO werd vrijdag met de afzegging van Petra Lang geconfronteerd. Het operahuis vond in Elena Pankratova gelukkig snel een bereidwillige invalster, maar de Russische sopraan moest wel uit Wenen komen.

Halverwege de middag kreeg DNO het bericht dat Pankratova’s vlucht uit Wenen vertraagd was en dat ze de start van de voorstelling niet zou halen. Als noodoplossing werd de Duitse mezzosopraan Alexandra Petersamer uit het Concertgebouw geplukt, waar ze zich met het Concertgebouworkest voorbereidde op een uitvoering van de derde akte van Die Walküre, diezelfde avond.

Petersamer zong de eerste akte van Parsifal, terwijl regie-assistent Astrid van den Akker de rol op het toneel speelde. Na de eerste akte verdween Petersamer terug naar het Concertgebouw om onder Valery Gergiev in Die Walküre te zingen en nam Elena Pankratova, inmiddels gearriveerd, het stokje over. Zij zong akte twee en drie, terwijl Van den Akker de rol verder acteerde.

“Een unieke avond”, zegt persmanager Jet Ellerbroek. “Volgens mij is dit nog niet vaak vertoond: drie Kundry’s in één Parsifal-avond.”

door

4 reacties »

 • Maarten-Jan Dongelmans zei:

  Wat een hectiek zeg, knappe prestatie ook van Alexandra Petersamer!

 • Olivier Keegel zei:

  A Cover, a Cover….. A Kingdom for a Cover!

 • Ron Jacobi zei:

  Hectisch maar toch een betere vervanging van Petra Lang als Kundry (ik heb haar gezien bij de première). Elena Pankratova vond ik geweldig.

 • Koen Lyppens zei:

  Heel knap van regie assistente Astrid van den Akker om nu zelf deze rol op het podium goed in te vullen.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.