FeaturedNieuws

Opera Zuid presenteert seizoen 2022-2023

‘Vervoering en verbeelding kennen dit seizoen geen grenzen bij Opera Zuid‘, zo luidt het perspericht. De producties die het operagezelschap uit Maastricht dit theaterseizoen presenteert hebben volgens de artistieke leiding één ding gemeen: ‘ze nemen ons mee op reis naar andere werelden’.

Seizoens aankondiging Opera Zuid

‘We dalen af naar de onderwereld, en naar de wonderwereld van onze diepste dromen en verlangens. Naar utopische wenswerelden die revoluties doen ontvlammen en naar de betoverende binnenwereld van ons eigen lichaam.
Op deze reis gaat elke opera op een andere, verrassende manier de dialoog aan met het hier en nu, met de wereld zoals ze is en zoals ze zou kunnen zijn’, aldus Waut Koeken, de intendant van Opera Zuid.

Waut Koeken © Bjorn Frins

Er staan vier producties op programma, met de Nederlandse première van Kurt Weill en Ira Gerswhins Lady in the dark als seizoensopening. In een coproductie met Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, wordt dit werk uit 1941 gepresenteerd in de regie van Anna Pool. David Stern heeft de muzikale leiding en in de cast onder meer Sylvia Poorta als Dr Alexandra Brooks en Maartje Rammeloo, alternerend met Alexia Macbeth als Liza. De première is op zaterdag 12 november 2022 in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht, waarna de opera op tournee gaat tot en met 11 december 2022.

Anna Emelyanova en Romie Estèves in Fantasio bij Opera Zuid in 2019 (© Joost Milde)

De tweede productie is Orphée aux Enfers van Jacques Offenbach.  De Franse regisseur Benjamin Prins tekent voor de regie van deze prductie na zijn eerdere regie bij Opera Zuid van Fantasio, ook van Offenbach. Net als bij die productie zal Ernico Delamboye ook dit keer de dirgent zijn. Amel Brahim-Djelloul , eerder deze week te zien in de wereldpremie1re van De bekeerlinge in Antwerpen, zal Eurydice zingen, Mark Omvlee is Orpheus en Francis van Broekhuizen is Junon.

De première is op 12 mei 2023 in het Parktheater in Eindhoven en de daaropvolgende tournee loopt tot en met 17 juni 2023.

Naast een Nederlandse première brengt Opera Zuid in samenwerking met De Nationale Opera en de Nederlandse Reisopera ook een wereldpremière.

Leonard Evers. (© Mark Driessen)

Op 11 maart 2023 zal Ändere die Welt zijn allereerste opvoering beleven. De makers van deze muziektheatervoorstelling, componist Leonard Evers en regisseur en theatermaker Mart van Berckel hebben een lied van Hans Eissler op een tekst van  Bertold Brecht als uitgangspunt genomen.’Verander de wereld, ze heeft het nodig’ schreef Brecht. Revoluties en de droom van een betere wereld zijn de grote thema’s van Ändere die Welt. Leonard Evers dirigeert en vanzelfsprekend zijn de regie en het concept van Mart van Berckel. Bariton Michael Wilmering en zangeres/actrice Amara van der Elst, bekend ondermeer van haar indrukwekkend voordracht op 4 mei 2021 zijn enkele van de castleden.

Ändere die Welt is een coproductie van Opera Zuid met de Nederlandse Reisopera en De Nationale Opera.

Deze wereldpremière vindt plaats in Amsterdam in de Meervaart op 11 maart 2023 en zal aansluitend te zien in een tournee door Nederland tot en met 2 april 2023.

 

Lucas Wiegerink is de componist van Het Lijflied, een familievoorstelling voor iedereen boven de 6 jaar. Het meisje Ina gaat op reis door haar lichaam en ontdekt het universum. Met de geluiden van haar lichaam ‘Ina wat liefde is en wat het betekent om te leven.’

Lucas Wiegerink. (© Daan van Meer)

Deze voorstelling is een coproductie van De Nationale Opera, Opera Zuid en November Music

Alma Terrasse regisseert en Kristina Bitenc zal het meisje Ina spleen en zingen. Pim van Drunen is gecast in de dubbelrol van Bolletje/Drolletje.

De première op 23 september 2022 is wederom in Maastricht maar ditmaal in buurthuis Studio Malpertuis. Ook met deze productie gaat Opera Zuid op tournee tot en met 10 januari 2023

Tot slot gaat  Opera Zuid door met het speciale project dat ze samen met de buurtbewoners van de Maastrichtse wijk Malpertuis maken. Opera Zuid is gevestigd in deze wijk. Regisseur Tamara Jongerden verzamelt verhalen, persoonlijke anekdotes en muziek van de buurtbewoners en maakt daar de muziektheatrale Buurt Opera Malpertuis (BOM) van.’ Het resultaat is een ontdekkingstocht waarbij buurtbewoners niet slechts toeschouwers zijn, maar meespelen, meezingen én betrokken worden bij het maakproces. ‘

Verder lezen, kijken en luisteren

Waut Koeken won in 2020 de Schaunard Award van Place de l’Opera

Om meer te weten over Lady in the Dark, is dit een prima video

 

Vorig artikel

De bekeerlinge bekoort niet echt

Volgend artikel

Blinden ‘zien’ opera dankzij blindentolk

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen