Buitenlands nieuwsFeaturedRedactioneel

Mezzosopraan Anne Howells overleden.

Op 18 mei 2022 is de Britse mezzosopraan Anne Howells in Andover in Hampshire in Engeland, op 81-jarige leeftijd, overleden.

Anne Howells (1941-2022) hier als Adelaide in Arabella in Glyndebourne in 1996.

Veel Nederlandse operaliefhebbers zullen zich Anne Howells herinneren in de titelrol van Der Rosenkavalier bij de Nederlandse Opera Stichting. In de reprise van de productie uit 1976 van John Cox, schitterde Anne Howells in 1977 als een prachtige Octavian naast Evelyn Lear (Die Marschallin), Jules Bastin (Baron Ochs) en Ruth Welting (Sophie). Edo de Waart dirigeerde.

Andere producties met Anne Howells in Nederland waren L’Ormindo van Cavalli in 1970, waarin de ze de rol van Erisbe zong onder leiding van Kenneth Montgomery. In die legendarische productie zongen ook onder meer Cora Canne Meijer, Pieter van den Berg, Marco Bakker, Eric Tappy en Michel Sénéchal.

Het jaar daarop, in 1971, zong Anne Howells Rosina in Il barbiere di Siviglia, een rol die zie deelde met Agnes Baltsa. In 1986 kwam Anne Howells terug naar Nederland in producties van Falstaff, als Meg  Page en in L’Heure Espagnole als Concepcion.

Scènefoto L’heure espagnole, bij DNO in 1986 met v.l.n.r. Pieter van den Berg (Don Inigo Gomez), Hein Meens (Torquemada), Jean-Philippe Lafont (Ramiro), Anne Howells (Concepcion), Laurence Dale (Gonzalve). Foto: Majer-Finkes

Anne Howells werd in 1941 geboren en studeerde aan het Royal Manchester College of Music (het huidige Royal Northern College of Music). Ze maakte in 1966 haar professionele debuut als Flora in La traviata bij Welsh National Opera. Met diezelfde rol zou ze een jaar later debuteren in het Royal Opera House Covent Garden.  Voor haar debuut in de Verenigde Staten was het Dorabella in Così fan tutte, waarmee ze eerst in Chicago in 1972 en drie jaar later aan de Met en wederom in 1979 in San Francisco successen oogstte.

Anne Howells had een speciale band met Glyndebourne, waar ze eerst als koorlid zong en in kleine rollen te horen was, voordat ze van 1967 tot 1999 met grote regelmaat in hoofdrollen in het beroemde festival te gast was. Haar repertoire omvatte rollen in opera’s van Richard Strauss zoals de Komponist in Ariadne auf Naxos en Adelaide in Arabella, maar ook rollen in werken van Monteverdi, Verdi, Stravinsky en Mozart. Haar laatste rol daar was die van Hata in De verkochte bruid van Smetana.

Falstaff in Glyndebourne in 1990. Met v.l.n.r Felicity Palmer (Mistress Quickly), Anne Howells (Meg Page), Yvonne Kenny (Alice Ford) en Alison Hagley (Nanetta). Foto: Guy Gravett.

Ze trad tijdens haar carrière op in bijna alle grote operahuizen van de wereld en met name haar vertolking van Octavian is legendarisch. Gelukkig zijn daarvan mooie opnames verschenen.  De dvd-productie van Der Rosenkavalier met Dame Kiri te Kanawa als Die Marschallin uit Covent Garden, onder leiding van Sir Georg Solti en de Cd opname van Gawain van de eeerder dit jaar overleden Sir Harrison Birtwistle, zijn prachtige documenten  van haar haar mooie stem en grote kunstenaarschap. Ook de dvd van La clemenza di Tito in de gefilmde versie uit Salzburg van Jean-Piere Ponnelle met Anne Howells als Annio, is een prachtige opname.

Anne Howells was tweemaal getrouwd; haar eerste huwelijk met tenor Ryland Davies eindigde in 1981, waarna ze acht jaar getrouwd was met bas-bariton Stafford Dean.

Luister en kijk hier naar Anne Howells als Octavian in het beroemde trio uit Der Rosenkavalier

Vorig artikel

Lucia is triomf voor Nadine Sierra

Volgend artikel

Hart onder de riem bij de Steefs O. Show

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen